Bosna i Hercegovina zemlja je izuzetnih prirodnih ljepota, a za proljetni izlet na kojem želite udahnuti miris prirode, protegnuti noge u ugodnoj šetnji, a nakon toga kvalitetno ručati, posjeta etno selima kao sve popularnijim turističkim destinacijama ideja je za čistu peticu.

Etno selo Stanišić – Photo: Kupusar / Wikimedia Commons

Etno selo Herceg

Kompleks kamenih kuća tipičnih za prošlost ovog podneblja upotpunjen je restoranom, amfiteatrom, kongresnom dvoranom, suvenirnicom, a u sklopu sela je i vinograd sa autohtonim sortama iz Hercegovine, žilavkom i blatinom.

Do ovog etno sela stiže se iz gospodarske zone kod Tromeđe, gdje postoji putokaz da ste 300 metara udaljeni od odredišta.

Kraljevsko selo Kotromanićevo

Turističko naselje u dobojskoj regiji posebno je primamljivo sportistima, lovcima, ribolovcima, članovima ekoloških udruženja, đacima, penzionerima, historičarima i drugim ljubiteljima prirode.

Pored bungalova u obliku starih srednjovjekovnih brvnara, kampa, vodenica, drvenih mostova i igrališta, ima i hopodrom sa štalom za konje, etno pijacu, terene za mini golf, boćanje i druge aktivnosti.

Begovo selo

Originalni ambijent bosanskog sela ovdje upotpunjuje sjajna gastro ponuda. Hrana koju spravljaju kuha se na autentičan način i od domaćih namirnica iz obližnjih sela, pa tako možete pojesti uštipke od heljde s mileramom ili pak bosanski lonac, te iznajmiti apartman ili sobu u simpatičnim kućicama. Selo se nalazi u blizini mjesta Srednje.

Etno selo Stanišići

Selo u blizini Bijeljine izgrađeno je po uzoru na starobosansku gradnju u tamošnjim selima, a jedan dio posvećen je i duhovnom načinu života stanovnika semberske ravnice. Osim restorana usred čistog vazduha, nudi i teniske terene i kutke za djecu.

Izvor: Sarajevo-x.com,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA