Petkom uveče trotoari u ulici Kiraly u centru Budimpešte su krcati, a gužvu najviše čine dve grupe – ultra-ortodoksni Jevreji i trendi urbana mladež.

 

Photo: alexbarrow / Flickr

Jevreji se užurbano vraćaju kući posle molitvi za Šabat u prelepoj sinagogi Kazinczy, izgrađenoj u stilu secesionizma. A mladi i urbani tek se okupljaju pred izlazak u pabove i klubove u Distriktu VII, jevrejskom kvartu Budimpešte poznatom i kao Erzsébetváros (srp. Eržebetvaroš).

Tokom proteklih nekoliko godina, na iznenađenje nekih i radost mnogih, ova ofucana četvrt u centru grada danas je ekstremno popularna među mladima, puna barova, kafea i restorana. Iako mnoge zgrade nisu renovirane od 1945, boemska atmosfera i energija koja se osećaju svuda u vazduhu neodoljivo podsećaju na berlinski Kreuzberg (srp. Krojcberg).

I upravo je taj raspad Osmog distrikta učinio da nekad grandiozni trgovi iz doba Habsgurgovaca danas budu tako atraktivni.

Fasade se ljušte, svuda fali malter, a rupe od metaka iz Drugog svetskog rata još uvek nisu popunjene, ali bašte su pune mladih do duboko u noć.
                               Photo: alexbarrow / Flickr

Distrikt VII je epicentar scene koja se naziva Romkocsma, što u prevodu bukvalno znači ruinirani pab. Ali to nisu pabovi u britanskom smislu reči, i daleko su od tradicionalno mračnih i, po današnjim standardima, često sumornih mađarskih mesta za ispijanje alkohola.

Najbolji primerci Romkocsmas, poput Mumus, Szimpla kert i Fogas haz, danas izgledaju kao svojevrstan miks modernih barova, kafea, pivnica, mesta sa živom muzikom i kulturnih centara.

Većina Romkocsmas jedva da reklamiraju svoje prisustvo, skriveni iza diskretnih znakova i pohabanih kapija.

Najveći i verovatno najpopularniji od Romkocsmas je Szimpla kert – svoja vrata je otvorio u ulici Kazinczy pre šest godina.

Kad zakoračite u Szimpla kert imate utisak kao da ste ušli u neki tajni svet. Iz jedne prostorije se ulazi u drugu, iz bara u bar, da bi se na kraju spleta hodnika izašlo u veliko pokriveno dvorište, puno rasparanog nameštaja, ali i kurioziteta poput Trabanta pretvorenog u sto gde možete sesti i popiti piće.

Stari poznavaoci Distrikta VII tvrde da su najbolji dani paba Szimpla kert već prošli, i da ćete danas više čuti engleski, a manje mađarski jezik. Ipak, Szimpla je i dalje najpoznatiji pab u kraju, i uvek je pun.

Nešto dalje u ulici Dob br. 18 nalazi se klub Mumus, manji i intimniji od Szimpla kert, ali istovremeno sređeniji i skuplji. Stolovi i stolice se čak uklapaju u enterijer, a zidovi su prekriveni živopisnim muralima.

Među novim klubovima je Fogas haz u ulici Akacfa 51. Otvoren je 2009. s idejom da tokom leta bude i neka vrsta kulturnog centra – mesto za umetničke izložbe, filmske projekcije i koncerte.

Zahvaljujući ovim Romkocsmas klubovima, jedan od najsiromašnijih kvartova u gradu pretvoren je u kulturno čvorište.

Međutim, Distrikt VII je živnuo i zahvaljujući renesansi kulturnog života Jevreja, kojih danas ima 80.000 u Budimpešti, što je treća najveća jevrejska zajednica u kontinentalnoj Evropi. Kiraly, Dob i okolne ulice bile su centar geta iz Drugog svetskog rata.

Međutim, nakon što je preživeo Naciste i komunizam, Distrikt VII je ponovo ugrožen, ali ovaj put od strane građevinske industrije koja je u poslednjih dvadeset godina uspela da sruši skoro 40% zgrada u Jevrejskom kvartu i na njihovom mestu podigne nove građevine.

Mnogi Romkocsmas klubovi nalaze se sna lokacijama koje su za građevinsku industriju izuzetno atraktivne. Ipak, zahvaljujući grupama za pritisak, među kojima je najatraktivnija OVAS koja se bori za očuvanje Jevrejskog kvarta, tempo rušenja i novogradnje je relativno usporen, a tome je dobrim delom doprinela i recesija.

Pripremio Uroš Veličković
Izvor: (Economist) B92

Izvor: B92 PUTOVANJA