Dva su glavna razloga ekspanzije popularnosti Egipta među turistima iz Srbije – prihvatljive cene i izuzetno liberalna vizna politika, tj. viza za svakog ko sleti na egipatsko tle, za skromnih 15 dolara. “Svako” u ovom slučaju obuhvata sve zvanično i nezvanično nezaposlene, i zvanično i nezvanično zaposlene.

 

Geografski položaj

Na gotovo čitavoj površini egipatske države prostire se pustinja Sahara (95%), ali zato ostatak izlazi na dva mora – Sredozemno i Crveno. Ne treba zaboraviti Nil, najdužu reku na planeti, koja svojim tokom povezuje južni i severni Egipat sa mediteranskom obalom.

Turisti iz Srbije se najčešće baškare na plažama Šarm el-Šeika, Hurgade, El Gune, Soma Beja, a Kairo, Luksor, Gizu i Sinaj obilaze na jednodnevnim izletima. Popularno je i krstarenje Nilom, naročito u kombinaciji sa par dana odmora u nekom letovalištu.

Krstarenje Nilom – često u ponudi domaćih agencija, ovo krstarenje može biti jedno od vaših najlepših putovanja. Verovatno je ova tura najjednostavniji način da instant obiđete i doživite Egipat u nekih desetak dana. Avionom stižete do Kaira, zatim autobusom do Hurgade.

Nakon kratkog boravka na moru, odlazite u Luksor gde se ukrcavate na brod. Krstarite zapadnom obalom Nila, posetite Dolinu kraljeva, zatim nastavljate putem gradova Esna i Asuan, pa, recimo, vozom do Kaira. Ceo dan se šetate kompleksom piramida u Gizi, zatim centrom Kaira i na kraju se avionom vraćate u Beograd. Koncentrovan, a potpun doživljaj.

Klima – Ako se plašite vrelih letnjih dana (u Egiptu su česte temperature oko 40 C), idealno je posetiti ove zemlju na proleće ili jesen. U Egiptu se uvek dobro spava, jer noćne temperature budu i do 20 C manje u odnosu na dnevne.

Čak iako ste se zadesili na egipatskim plažama u sred leta, uvek će vas rashlađivati lagani morski vetar. Jedan od fenomena egipatske klime su i pustinjske oluje, koje mogu podići temperature za 20 C za nepuna 2 sata. Vlažnost je izuzetno velika u Kairu, a kiše su retke.

Hrana i voda – Turisti se najčešće hrane u hotelima u kojima su smešteni. Hrana je uglavnom delimično začinjena kako bi bila prihvatljiva za poetioce iz Evrope. Voće i povrće je izuzetno ukusno, dok su poslastice lagane i ne preterano zašećerene.

Želite li da uđete u gastronomsku avanturu, budite oprezni. Iako su kroz istoriju Egipćani ostavili pregršt dokaza o velikoj ljubavi prema hrani (crteži i uklesani prizori velikih gozbi na zidovima grobnica), može se desiti da vašem stomaku i ne prija kombinacija egzotičnih začina ili sama voda.

Tradicionalna egipatska kuhinja je nastala kao rezultat uticaja mnogobrojnih komšija. Uticaji srednjeistočne, persijske, arapske, turske, grčke i rimske gastronomije su u samoj osnovi egipatskog tanjira.

Voda se kupuje flaširana. Dobro je kupovati u supermarketima, van hotela i hotelskih kompleksa zbog velikih razlika u ceni. Za 1 euro dobija se oko 7.8 egipatskih funti. U baru ćete pivo platiti od 15 do 25 funti (2 do 3 eura), pizza je oko 25 do 40 (3 do 5 eura), a flaša lokalnog vina oko 150 funti (20 eura). Budite spremni da krijumčarite hranu i vodu u svoje hotelske sobe, jer negde postoji gotovo rigorozna kontrola na ulazu (pretresanje torbi za plažu).

Nacija, kultura, mentalitet – U Egiptu ćete se osećati prijatno i dobrodošlo. Egipćani su svesni činjenice koliko novca im donosi turizam, te se shodno tome i ponašaju prema strancima.

Ono što im ne ide u prilog je niz terorističkih napada u poslednjih desetak godina (Luksor 1997., bombaški napad na Sinaj 2004., Kairo 2005., Sharm el-Sheik 2005., Dahab 2006.), u kojima je poginulo više desetina turista i lokalnog stanovništva.

Turbulentna politička dešavanja vezana za to geografsko područje će, čini se, još dugo biti sastavni deo savremene istorije. Izuzimajući ove ekstremne incidente, u Egiptu se stranac oseća izuzetno bezbedno i sigurno.

Populacija Egipta je većinski muslimanska, iako su umereno religiozni, primetićete njihovu tradiciju u svakodnevnom životu. Izuzetno su porodično vezani i nemojte se začuditi kada vidite mnogobrojnu egipatsku familiju na nekoj od plaža.

Red je da kao gost poštujete njihov način života. Posebno se zaboravlja da treba voditi računa o posetama istorijskim i kulturnim lokacijama, naročito religijskim. Vaši maniri i garderoba ne treba da narušavaju mir takvih mesta.

Poslednjih godina usled opšteg imidža muslimanskih i arapskih naroda u svetu, uglavnom postoji negativna percepcija prema ovoj naciji, međutim, već u prvom kontaktu sa njima otkrićete da su beskrajno komunikativni i šarmantni.

Putovanje u Egipat nudi vam kvalitet i sadržaj. Imate priliku da upoznate drevnu istoriju, potpuno drugačiju kulturu i uživate u lepotama mora i prirode. Egzotična mešavina svega dobrog. Summer’s Best Buy.

Piše Tijana Vukojičić
Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA