Priznajmo – Hong Kong je dinamičniji od Singapura, manje prljav od Bangkoka, jeftiniji od Tokija, i sofisticiraniji i od Pekinga i od Šangaja. Hong Kong je ultimativna kosmopolitska destinacija.

 

 

                          Photo: Always at Home / Flickr

U Hong Kongu možete provesti dva potpuno različita odmora tako što ćete odsesti u dva radikalno drugačija dela grada. Prvu polovinu odmora rezervišite za živopisne i haotične ulice kvarta Kowloon koji tradicionalno naseljavaju kantonski Kinezi. U drugom delu, preselite se u stari kolonijalni distrikt Central, s pogledom na luku, piše Australian Women’s Weekly.

DISTRIKTI KOWLOON I MONGKOK

Ovde imate izbor dva hotela: tradicionalniji Langham u luksuznom centralnom kvartu Kowloon, ili savremeniju varijantu iste firme, Langham Place koji je ceo od stakla i čelika u kvartu Kongkok. U svakom slučaju, oba hotela su savršeno pozicionirana za istraživanje kvartova Kowloon i Mongkok.

Langham

Ovaj divni stari hotel sa pozlaćenim svodom i velikim lusterima u potpunosti dočarava luksuz i tradiciju kolonijalnih dana. Okružen je šik tržnim centrima u kojima su logotipi Dior, Chanel i Miu veličine kadilaka. S druge strane, neke od najboljih tržnica Hong Konga su una pešačkoj distanci od ovog hotela. Adresa: 8 Peking Road, Tsim Sha Shu, Kowloon, tel: (852) 2375 1133; http://hongkong.langhamhotels.com

Langham Place Hotel

Ovaj hotel je svetilište arhitekture 21. veka, koje se pri tom nalazi u sred starog Hong Konga, sa saračkim radnjama, starcima koji igraju ma-đong, i gigantskim žuto-crvenim neonskim reklamama na kineskom jeziku. Adresa: 555 Shanghai Street, Mongkok, Kowloon, tel: (852) 3552 3388; http://hongkong.langhamhotels.com

DISTRIKT CENTRAL, HONG KONG ISLAND

Novootvoreni butik hotel Upper House je pravi hram sofisticiranog dizajna s pogledom na bujnu šumu i spektakularnu luku Victoria Harbour.

Upper House

Ako se smestite u hotelu Upper House, bićete udaljeni samo nekoliko minuta od starih grandioznih kolonijalnih zgrada i parkova, čuvenih antikvarica u ulici Hollywood Road, sofisticiranog noćnog života u SoHo-u, tržnica zapadno od kvarta Central, i spektakularnih pogleda sa najviše planine na ostrvu koju lokalci zovu The Peak (552 m).

RESTORANI

Hong Kong je poznat po specijalitetima azijske kuhinje koji se prodaju po celom gradu, i koji su generalno odlično spremljeni. Najviše se jedu dan-dan nudle sa povrćem i jakim sečuanskim začinima, kao i različita jela spremljena u dim-sum stilu. Pored dobre ulične kuhinje, u gradu postoji obilje najkvalitetnijih restorana, od koji čak 22 imaju zvezdicu vodiča Michelin.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA