Dobrodošlica nije prvo što će vas dočekati kad stignete u Dablin. Uz malo sreće, dočekaće vas talas kiše, bićete nasmejani i mokri.

Osnovni atributi ovog grada su definitivno udobnost i čistoća. Dablin je grad udobne srednje veličine, grad trospratnih zgrada, cigle i (prednjih) dvorišta. Grad obala, širokih ulica, zelenih parkova i pabova. Grad koji vam može ispričati mnogo različith priča. Nemojte se usuditi da pomislite da će vam i jedna od njih biti suvišna.

Reka i prisustvo mostova pružaju vam mogućnost da grad „napadnete" sa više strana. Mostovi koji spajaju severni i južni deo Dablina oboriće vas svojim šarmom, mirisom, izgledom. Prelazak preko njih pružiće vam priliku da pobegnete od oblaka.

Ekonomski bum koji je pre nekoliko godina zadesio Irsku učinio je da Dablin postane epicentar borbe između starog i modernog, između istorije i sadašnjosti. Preovlađujući deo panorame ovoga grada postali su – kranovi. Ali, bajkovite i toplinom obmotane džordžijanske vile iz osamnaestog veka još uvek odolevaju napadima modernih, staklenih i čeličnih zgrada koje u poslednje vreme niču, čini se, svuda… U slučaju da ste ljubitelj bajki, romantičnih knjiga, priča o vitezovima i princezama, u Dablinu možete posetiti nekoliko zamkova koji će vas preneti u to vreme. Poseta mestu kao što je Dublin Castle omogućiće vam da udahnete i osetite atmosferu tog doba. Imaćete osećaj da će se svakoga trenutka iz druge sobe pojaviti lakej koji će vam na poslužavniku doneti srebrni servis. U tom slučaju biste popili crni čaj začinjen mlekom i upoznali još jedan od običaja nametnut od strane Britanaca za vreme njihove dugogodišnje vladavine ovim prostorima.

 

Sam centar grada definišu dve oblasti. O’ Connell street: Ogromni bulevar kroz koji ćete sa uživanjem prošetati, zastati kod novoizgradjenog spomenika, ogromnog srebrnog koplja (The Spire), inače jednog od repera grada. Šetnju svakako završite kod najstarijeg porodilišta za siromašne u Evropi (The Maternity Clinic) u čijoj bašti možete odmoriti stopala, oči i dušu. Vrat vas neće zaboleti, jer ovo nije grad solitera. Jedno je sigurno, svakako nećete gledati pravo.

Temple Bar: Nekadašnja boemska četvrt koja je vremenom postala četvrt pabova i zabave. Tu i tamo još uvek možete naići na neku skrivenu staru antikvarnicu ili galeriju, nekog crtača portreta, ali na kraju, ono po čemu je ovo mesto poznato, jesu mesta gde možete popiti svoj prvi pravi Guinness.

Ako ste očekivali dolazak u metropolu punu namrgođenih lica stanovnika, svakako ćete biti iznenadjeni kada ugledate nasmejane Irce i zajapurene Irkinje, često obučene u dresove svog omiljenog rugby kluba. Osetićete se kao Alisa u zemlji čuda. Kada se od prvobitnog šoka oporavite ili, još bolje, kako biste se što pre oporavili, sedite u bilo koji bar i naručite autentični irski doručak koji će vas okrepiti i omogućiti vam celodnevno lutanje gradom. Nemojte nikada zaboraviti da sa sobom ponesete kišobran i kabanicu. Svideće vam se, pa ćete možda svoj novi, dablinski look, poželeti da upotpunite i predivnim parom gumenih čizama koje se tamo mogu naći i kupiti u svim bojama i dezenima i u gotovo svakoj radnji sa odećom.

Obavezno odvojite vreme za posetu nekom od mnogobrojnih muzeja. Ako imate vremena samo za jedan, preporučujemo muzej posvećen Džejmsu Džojsu. Učiniće vam se da je u ovom gradu sve posvećeno upravo njemu, uprkos činjenici da on o Dablinu nije govorio previše ushićeno i pohvalno. Ono što može biti zanimljivo jeste i glavna autobuska stanica, potpuno drugačija od svih koje ste ikada videli. U samom centru grada, zateći ćete staničnu zgradu koja će vam se činiti kao svojevrsni betonski park, prepun ljudi, bicikala, bioskopa i prodavnica… Ovde je vreme za onaj bol u vratu jer je glomaznim stubovima poduprt plafon prošaran prelepim mozaikom, nikako svojstvenim ovom delu Evrope.

I kada se sve završi i dođe vreme da se uputite kući u svakom od vas ostaće žal za gradom Džejms Džojsa, reciklaže, čekanja u redovima, zabrane pušenja unutra, ispijanja pića napolju. I ono što će vas sigurno vratiti Dablinu jeste mogućnost da svakoga dana na nebu ugledate i prošetate se ispod duge.

 

Izvor: Ambijenti,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA