Prođite kroz Peštu i najuži centar, pređite Lančani most, obiđite srednjovekovne ulice Budima, a zatim okusite noćni život Budimpešte.

Photo: SF Brit / Flickr

Čak i ako odete na samo jedan dan u Budimpeštu, sigurno ćete hteti da vidite i Budim i Peštu. Bedeker Frommer’s sugeriše da dan započnete obilaskom kulturnih i istorijskih spomenika i ulica Pešte, zatim pređete Lančani most, što je atrakcija sama za sebe. Tu na brzinu obiđite Dvorac u Budimu i splet starih, uskih uličica oko dvorca gde možete nešto pojesti u restoranu ili svratiti u pab.

Budimpešta je grad širokih bulevara i uskih poprečnih ulica – podsetnik da je nekada bila deo Austrougarskog carstva. To je grad koji je stvoren pešačenje, tako da najbolje krenite iz centra, a zatim tumarajte grandioznim bulevarima i divite se arhitekturi. Ne zaboravite da gledate gore, jer mnogi zanimljivi detalji nisu u visini očiju.

U centru grada se nalaze dva bitna muzeja – Mađarski nacionalni muzej (Magyar Nemzeti Múzeum; Múzeum krt. 14-1) smešten u zgradi neoklasičnog stila, i Memorijalni centar Holokausta (Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ; Páva utca 39). Ne propustite ni županijsku crkvu Belvárosi Plébániatemplom.

Dok hodate gradom, imajte u vidu dve činjenice: za razliku od Praga, veliki deo Budimpešte je stradao u bombardovanju tokom Drugog svetskog rata, a komunistički režim se završio tek 1898. Od tada, Budimpešta je za relativno kratko vreme napravila gigantske korake, ali joj treba još dosta doterivanja. Mnoge stare zgrade su srušene i na njihovom mestu su podignute moderne stambene građevine u čijem parteru su butici i restorani. Većini preživelih starih zgrada u centru je vraćena stara slava, ali i dalje lako možete naići i na oronule fasade.

                                   Photo: Tanya.K./ Flickr

Váci utca je oduvek bila glavna pešačka i šoping ulica u Budimpešti. Oživela je odmah nakon promene režima 1989. i danas vrvi od međunarodnih, ali i mađarskih prodavnica. Za mađarske rukotvorine možete svratiti u radnju Vali Folklór, zatim obiđite VAM Design Gallery u Váci utca 64, kao i mnoštvo prodavnica za garderobu. Pokušajte da predah uz kafu ostavite za neki drugi deo grada, jer su kafei i pabovi ovde pravljeni pre svega za turiste i nedostaje im autentični šmek.

Od ulice Váci utca krenite peške na šetalište pored Dunava, i ako sledite tramvajsku liniju br. 2, stići ćete na trg Kossuth tér.

Na trgu Kossuth tér nalazi se Parlament, jedan od simbola Budimpešte i jedan od najvećih parlamenata u Evropi. Obavezno ga obiđite, nećete se pokajati. Glavna fasada gleda na Dunav, a građevinu je u neogotskom stilu sa neorenesansnom kupolom projektovao Imre Steindl. Gradnja je završena 1902. kada je kupola podignuta na tačno 96 metara visine, što je za Mađare važan broj – 1896. godine Mađarska je proslavila hiljadu godina postojanja. Kad se popnete grandiozno ornamentisanim stepenicama naići ćete na heksadekagonalno (16 stranica) centralno predvorje iz kojeg se ulazi u krajnje impresivnu prostoriju. U parlament se može ući samo sa vodičem, a tura traje 45 minuta.

Od Parlamenta krenite jugoistočno i posle 200 metara naići čete na trgi Szabadsag tér, što je u stvari predivan park u kojem se nalazi kolosalni spomenik Sovjetskom savezu i oslobođenju Mađarske krajem Drugog svetskog rata. To je jedini preostali spomenik Sovjetskom savezu u gradu, svi ostali su uklonjeni. U parku se možete odmoriti na klupi, ili popiti kafu u Farger’s Café u ulici Zoltán u. 18, na samom trgu, tačno preko puta američke ambasade.

Zatim krenite nazad ka Parlamentu, oko 400 metara južno, ka starom Lančanom mostu koji ćete lako opaziti i iz daljine.

Sečenijev lančani most (Széchenyi lánchíd) je prvi stalni most kojim je Budim povezan s Peštom. Ideju o izgradnji mosta je u 19.veku u delo sproveo i finansirao mađarski reformator, grof István Széchenyi. Prema legendi, grof jednom zbog oluje nije mogao da pređe Dunav dok mu je otac s druge strane reke bio na samrti. Széchenyi je čekao 8 dana da oluja stane kako bi mogao da se preveze preko Dunava, ali otac je u međuvremenu umro, a grof je propustio sahranu. Most je projektovao Englez William Tierney Clark, i kada je svečano otvoren 1849, bio je jedan od najvećih visećih mostova tog doba.

                            Photo: ** Maurice ** / Flickr

Kad pređete most, popnite se uspinjačom do istorijskog jezgra Budima – dvorca i spleta uskih uličica oko njega. Ceo ovaj kvart je pod zaštitom UNESCO, najveći deo je rekonstruisan i danas izgleda kao u srednjem veku. Originalni dvorac je uništen u Drugom svetskom ratu, a na njegovom mestu se nalazi sadašnja Kraljevska palata.

Ovaj deo grada je zanimljiv za tumaranje unaokolo, ali imajte u vidu da su mnoge ulice kaldrmisane tako da planirajte udobnu obuću. Ovde možete svratiti i u Mađarsku nacionalnu galeriju i Muzej istorije Budimpešte.

Posle celog dana hodanja i upijanja utisaka, možete se svratiti u restoran Rivalda Café & Restaurant, smešten u nekadašnji manastir katoličkog reda Karmelićana koji je raspušten 1786. Zgradu je te godine Jozef II pretvorio u pozorište, a 2000. je otvoren restoran Adresa: I. Szinház u. 5-9; tel. 1/489-0236.

Nakon večere vratite se u hotel i odmorite se kako biste se spremili za noćni život. Budimpešta ima dobru ponudu večernje zabave, od hardcore klabinga do pabova s turistima preko kafana u kojima se okupljaju lokalci. Klabovi kao što je The Old Man’s Music Pub i Paris, Texas svako veče su otvoreni i vrlo su popularni.

(Frommer’s)
Pripremio Uroš Veličković

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA