Zbog velikog broja mostova koji su spojili Budim i Peštu, gradove na dve obale Dunava, prestonica Mađarske poznata je i kao „grad mostova“, u kojem se uživa u hrani i kupovini

Photo: joiseyshowaa / Flickr

Mađarska prestonica na Dunavu nastala je 1873. godine spajanjem Budima, na desnoj, i Pešte, na levoj obali Dunava. Crkve Sv. Matijaša iz 15. veka, bazilika Sv. Stefana, Ribarska tvrđava, posvećena plemenima koja su se u 9. veku doselila na mađarsko tlo, i dugo šetalište smešteni su tik uz Dunav, čije obale povezuju mostovi, pa Budimpeštu zovu gradom mostova. Najpoznatiji je Széchenyi lánchíd otvoren 1849. godine, a dug je 375 metara. Nazvan je po glavnom zagovorniku njegove gradnje, grofu Ištvanu Sečenjiju (1791-1860.), reformatoru i piscu. Na ulazima, sa obe strane mosta, nalaze se po dve statue lavova. Nakon završetka gradnje ustanovilo se da lavovima nedostaje jezik. Prema legendi, vajaru su se toliko rugali da se ubio skočivši u Dunav!

Ako stavite ruku u usta lava i poželite želju, ostvariće vam se (ili je to samo verovanje). Zgrada mađarskog parlamenta, sagrađena krajem 19. veka, treći je najveći parlament na svetu (duga je 268 metara, a najviši vrh ima 96 metara). Svih 600 prostorija optočeno je zlatom (tavanice, stubovi…). Građani EU mogu besplatno da razgledaju parlament, ostali posetioci plaćaju ulaz 590 dinara (?!).

Uživajte u šopingu

Ako putujete vozom u Budimpeštu, čim izađete sa železničke stanice ugledaćete najveći trgovački centar u Mađarskoj – Arena Plazu, sa više od 200 prodavnica poznatih robnih marki, mnogobrojnim kafićima, restoranima i multipleks bioskopom. Ukoliko ste smešteni u užem centru, u Arena Plazu možete stići autobusom broj 36 ili metroom. Glavna budimpeštanska ulica za šoping je Váci ulica, sa više od 500 prodavnica, hotela i restorana u kojima možete da predahnete uz kafu i veoma ukusne kolače.
Tu je prodavnica suvenira sa lutkicama koje plešu (oko 400 dinara), muzičkim kutijama (1.100 dinara), čašama i pepeljarama koje su oslikane budipeštanskim detaljima (od 200 dinara).

U istoj ulici je i prodavnica mađarskog porcelana Herendi. Figurice koštaju 1.300 dinara. Na kraju Váci ulice smestio se još jedan trgovinski centar – WestEnd City Centar. Dok nije otvorena Arena Plaza, to je bio najveći centar, ali i danas ne "posustaje" kao odredište za šoping.

Jarke boje za bolje raspoloženje

„Boat Hotel" je brod-hotel na Dunavu, uz Margaretin most. Sa njegove palube pruža se pogled na parlament i mostove, a ima savršeno parkiralište za goste. U njegovom sastavu je i restoran „Lord Nelson" u kojem možete da obedujete i ako niste gost hotela.

Obavezno probajte teletinu sa kupusom i pohovanim karfiolom ili grgeč sa šampinjonima, pavlakom i celerom. Noćenje košta 4.000 dinara. U središtu grada nalazi se minimalistički uređen hotel „Central 21".

Hotelski restoran nudi internacionalne i mađarske specijalitete. Specijaliteti su paprikaš sa valjušcima od krompira, paprikom, belim lukom i kiselom pavlakom; gustu čorbu sa kupusom i piletinom.

U hotelu možete da iznajmite automobil (za 4.500 dinara po danu). Cena noćenja sa doručkom je oko 5.000 dinara.

U ulici Dohány 64 nalazi se hotel „Soho Boutique", sa 68 soba i šest apartmana. Sređen je u saradnji sa istoimenim lancem prodavnica, pa su lampe, zavese i stolice jarkih boja. Noćenje u dvokrevetnoj sobi košta od 7.700 dinara (www.sohoboutiquehotel.com).

Žerbo kocke i domaća hrana u čardama

• Najpoznatija poslastičarnica u Mađarskoj je „Gerbeaud" (Žerbo) na trgu Vorošmarti, a otvorio ju je Henrik Kugler 1858. godine. Specijalitet je žerbo torta (žerbo kocke), simbol mađarske gastronomije i rolnice od marcipana sa usitnjenim keksom i bademima, doboš torta sa kapućinom i svežim kravljim sirom (parče košta 260 dinara). Više o poslasticama saznajte na www.gerbeaud.hu

• Čarde su tradicionalni mađarski restorani u kojima uz gastronomske specijalitete možete da uživate u nastupima folklornih grupa. Dok jedete, oko vas igraju plesači u nošnjama koji će vas naučiti nekoliko koraka mađarskih plesova. U čardama poslužuju isključivo domaću hranu. Probajte gulaš sa pireom u kojem je kolač od šljiva (1.000 din.) ili guščje odreske sa restovanim krompirom i seckanim kupusom (1.500 din.) i bundevu sa crvenim lukom, mirođijom, šargarepom i paprikom (oko 1.300 din).

Izvor Lisa,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA