Malo je gradova koji nude istoriju, kulturu, i dobro zezanje kao što je slučaj sa Budimpeštom. Prestonica Mađarske odavno je postala jedna od najomiljenijih destinacija u Evropi.

Photo: Panoramas / Flickr

I pre nego što je 2004. postala članica Evropske unije, Mađarska je već bila u Evropi. To se najbolje može videti po arhitekturi u kojoj su zastupljeni svi veliki evropski pravci, od gotske zgrade parlamenta, preko vizantijske sinagoge, do srednjevekovnih građevina.

Danas je Budimpešta grad sa skoro 2 miliona stanovnika, prestonica Mađarske, i njen komercijalni i administrativni centar.

Iako je podeljena na 23 kvarta koji su označeni rednim brojevima, Budimpešta se najjednostavnije može podeliti na dva grada: Buda – brdoviti deo grada zapadno od Dunava (distrikti I-III, XI-XII), i Pešt – ravan deo istočno od Dunava u kojem se nalazi savremeni trgovinski centar (distrikti IV-IX).

 

Mnogi je smatraju jednim od najlepših gradova na svetu, a pored Beča i Praga, Budimpešta je najpopularnija destinacija u Istočnoj Evropi. Milioni turista se ovde sjate svake godine. Mnogima je zanimljiva i zato što ovde mogu da dožive auru u bečkom stilu, i to u pola cene.

Budimpešta se na svetskoj mapi prvi put pojavila oko 89. AD kada su Rimljani osnovali Aquincum, na mestu današnjeg Óbuda. Taj grad je ubrzo postao prestonica Donje Panonije, a Rimljani su nedugo zatim sa druge strane reke osnovali i prototip Pešta, poznat kao Contra Aquincum.

Rimljane su na koncu oterali Bulgari koji su naseljavali današnju Bugarsku, i za sobom ostavili naziv Pešta. Oko 900. su se pojavili Mađari i osnovali svoju kraljevinu. Godine 1241. grad su napali Mongoli, ali su ih Mađari oterali i 1427. su sagradili kraljevsku tvrđavu koja i danas dominira Budom.

Između 1541. i 1686. bila je pod vlašću Turaka, dok je nisu osvoji Habsburgovci kada je počelo doba nesmetanog razvoja. Nakon prvog svetskog rata Budimpešta je imala skoro 1 milion stanovnika, ali je tokom drugog svetskog rata poginulo skoro 40,000 ljudi, a grad je preživeo tri meseca opsade. Usledio je ne tako surov komunistički period, nakon kojeg je 1990ih počelo novo doba razvoja Budimpešte.

Kako stići

Avionom: Međunarodni aerodrom Ferihegy (Ferihegyi nemzetközi repülőtér) najveći je u zemlji. Ima dva terminala, međusobno udaljena nekoliko kilometara i maštovito nazvana Terminal 1 i Terminal 2. Od septembra 2005, mali ali renovirani Terminal 1 je mesto gde sleću low cost avio kompanije kao što su EasyJet, Wizz Air, Sky Europe, Air Berlin, Germanwings, Malmo Aviation, Norwegian Air, Sterling i Jet2. Znatno prostraniji Terminal 2 podeljen je na 2A na koji sleću Malév, Air Malta, Moldavian Airlines, CSA Czech Airlines, Carpatair, i 2B na koji sleću sve ostale kompanije.

Od aerodroma do grada možete stići aerodromskim minibusom po ceni od oko 2,100 Ft (oko 8 eura). Na aerodromu stanite u red i za 15 minuta ćete biti u kombiju. Za povratak na aerodrom rezervišite kombi jedan dan unapred.

Brži način je regularan taksi, a ukoliko ne putujete sami to će biti i jeftinija opcija (3,500-4,500Ft ili 14-18 eura). Obratite pažnju na tzv. freelance taksiste koji ne pripadaju nijednom udruženju i koji znaju da budu drastično skuplji.

Najjeftiniji način je da sa Terminala 2 sednete u autobus No. 200 ili Reptér, a sa Terminala 1 u autobus No. 93 koji vozi do kvarta Kőbánya-Kispest, odakle do centra Pešta možete stići plavom metro linijom. Za ceo put ćete platiti dve karte (ukupno 370 Ft, ili 1.5 euro).

Vozom: Budimpešta ima tri glavne železničke stanice – Keleti (istočna), Deli (južna), i Nyugati (zapadna). Vozovi iz Beograda ili Beča uvek dolaze na Keleti. Transfer od jedne stanice do druge je relativno bezbolan s obzirom da se Keleti i Deli nalaze pored same crvene linije metroa, a Nyugati nekoliko stanica autobusom od plave linije.

Brodom: Hidrofil regularno prevozi iz Beča i Bratislave u periodu od Aprila do početka Novembra. Za detalje se raspitajte u kompaniji Mahart (www.mahartpassnave.hu).

Kretanje po gradu

Javni transport u Budimpešti obavlja BKV, koji ima vrlo koristan web sajt na engleskom. Od januara 2006, pojedinačna karta za prevoz košta 185 Ft (€0.75) u kiosku, odnosno 210 Ft (€0.85) u vozilu. Ako nameravate da obilazite grad, postoji nekoliko opcija – dnevna karta (1,150 Ft ili €4.6); diskontni blok od 10 karata (1,665 Ft ili €6.6) ili trodnevna karta (2,500 Ft ili €9.7).

Metro: jedan je od prvih u svetu i sastoji se od tri linije. M1 (jugozapad-severoistok) od ulice Mexikói do trga Vörösmarty; M2 (istok-zapad) od železničke stanice Deli do trga Örs vezér, i M3 (sever-jug) od centra grada Újpest do Kőbánya-Kispest. Metro je u dobrom stanju i funkcionalan za obilazak grada. Na liniji M1 još uvek se koriste stari drveni vagoni, koji se nazivaju i milenijumski vagoni, jer je prva metro linija sagrađena 1896. na 1000. godišnjicu mađarske nacije.

Budite oprezni i nemojte se švercovati jer kontrolora ima dosta na staničnim platformama, a glavna meta su im upravo turisti. Morate imati kartu za svaku vožnju i za svako presedanje, a kuknjava i molbe da vas puste bez karte neće pomoći, tako da uvek sledi kazna od 2,500 Ft ili €10.

Započeta je i izgradnja linije M4, od stanice Kelenföldi do trga Bosnyák, a završetak radova je predviđen za 31. decembar 2009.

Tramvaj: Najbolje prevozno sredstvo za turiste. Sporiji su od metroa, ali i zanimljiviji jer tokom vožnje možete da posmatrate grad. Naročito su korisni za obilazak Dunava na strani Bude gde nema metroa.

Autobusi i trolejbusi: Tamo gde ne idu tramvaju, idu autobusi. Budimpešta ima gustu mrežu autobuskih linija. Noćni autobusi su dobro organizovani, za vožnju važi dnevna karta, i obično voze svakih 15 do 60 minuta u periodu od 11pm do 4am.

Orijentacija

Osim Dunava, najbolja referenca za orijentaciju su mostovi. Gledano od severa ka jugu nižu se sledeći mostovi:

Árpád híd – moderan most koji Budu i Pešt povezuje sa severnim delom ostrva Margit. To je sa 973 metra najduži most u Budimpešti.

Margit híd – Prepoznatljiv po svom karakterističnom obliku slova "V". Povezuje Budu i Pešt sa ostrvom Margit. Preko ovog mosta idu tramvaji 4 i 6.

Széchenyi lánchid (Lančani most) – sagrađen je 1849. To je najstariji i po mnogima najlepši most u Budimpešti.

Erzsébet híd – izgrađen je 1903. Prvobitno je to bio lančani most, kao i Széchenyi lánchid, ali su ga Nemci srušili 1945, a moderna verzija je izgrađena 1964.

Szabadság híd- lep, ali jednostavan, ovaj most je otvoren 1896. Povezuje javno kupatilo Gellert u Budi sa Velikim tržnim centrom u Peštu.

Petőfi híd – dugo je ovaj most bio najjužniji, žestoko zagušen saobraćajem.

Lágymányosi híd – najnoviji most u Budimpešti, sa savremenom arhitekturom i spektakularnim sistemom osvetljenja.

ATRAKCIJE

Najveći broj atrakcija nalazi se oko Tvrđave kraljevske palate u Budi, u centru Pešta, i pored reke.

Kraljevska palata (Királyi palota), najpopularnija turistička atrakcija u tom delu grada.

Nacionalna galerija (Nemzeti Galéria), u krilima B, C i D Kraljevske palate izložene su zaprepašćujuće zanimljive kolekcije slika.

Ribarski bastion (Halászbástya), pogled preko Dunava na Pešt.

Crkva Sv. Matijasa (Mátyás templom). Ova crkva sagrađena u neogotskom stilu dominira pejzažom Bude.

Mostovi na Dunavu, pre svega Lančani most, vrlo su atraktivni i nezaobilazni su deo šetnje obalom reke. Najbolji pogled na mostove pruža se sa Citadele na vrhu brda Gellert (Gellérthegy) u Budi.

Ostrvo Margit (Margitsziget) i njegovi veliki parkovi vrlo su prijatni za šetnju i opuštanje, naročito leti.

Belváros (centar grada) u Peštu je administrativni i poslovni centar Budimpešte i cele Mađarske. Glavne atrakcije su:

Parlament (Országház). Neogotski dragulj, savršeno pozicioniran na samoj obali Dunava. Zgrada je projektovana 1986. na 1000. godišnjicu mađarske nacije, a sagrađena je 1902. Projektovana je po ugledu na engleski parlament, ali je jedan metar duža i šira od njega. Ima skoro 700 soba, 20 kilometara hodnika, 88 statua mađarskih vladara, prinčeva i vojnih zapovednika. U parlamentu je izložena i kruna mađarskih kraljeva, koju su nakon drugog svetskog rata mađarski fašisti preneli u Sjedinjene države. U pratnji velike delegacije, krunu je 1978. godine u Mađarsku vratio predsednik Jimmy Carter. Ulaznica: 800 Ft (€3.2).

Bazilika Sv. Ištvana (Szent István Bazilika). Glavna i najviša crkva u Budimpešti, poznat je primer neoklasične arhitekture, nedavno je renovirana. Projektovali su je arhitekte Miklós Ybl i József Hild, a sagrađena je 1905.

Velika sinagoga i jevrejski muzej (Dohány utcai Zsinagóga). Najveća sinagoga u Evropi.
                                              Kuća terora

Bulevar Andrássy út u Peštu proteže se od centra (Belváros) do Gradskog parka (Városliget). Nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine, a glavne atrakcije su:

Kuća terora (Terror Háza). Muzej koji objektivno dokumentuje teror iz nacističkog i komunističkog perioda. Nalazi se u sedištu tajne policije.
Državna opera
Gradski park (Városliget) je verovatno najprijatniji od svih kvartova u Peštu.
Trg Heroja (Hősök tere). Kolosalan trg sa milenijumskim spomenikom.
Muzej lepih umetnosti (Szépművészeti Múzeum). Sjajna kolekcija umetničkih predmeta od grčkog i rimskog doba do danas.
Vajdahunyad Vára, dvorac na ostrvcu na jezeru sagrađen za Svetski sajam 1898. Jezero se zimi pretvara u najveće klizalište u gradu.

Buda

Aquincium – ostaci rimskog grada pretvoreni su u zanimljiv muzej na otvorenom. Nalazi se u distriktu Óbuda u severnom delu Bude.

Gül Baba Türbéje je svetilište gde leži bogati turski trgovac Gül Baba (bukvalno prevedeno Otac ruža, po kojem je Rózsadomb (Brdo ruža) dobilo ime.

Na jednodnevni izlet idite u Višegrad, gradić na obali Dunava, pedesetak kilometara severno od Budimpešte, u kojem se nalazi impresivan zamak.

Aktivnosti

Budimpešta je čuvena po javnim kupatilima, pa stoga idite na "kupanje"! Najčuvenija kupatila su Gellért u Budi, omiljeno među turistima, i Széchényi kod zoološkog vrta u Peštu, omiljeno među lokalcima i znatno jeftinije. Poznato je i kupatilo Rudas u Budi, koje ima autentični turski ambijent iz 16. veka, gde je Arnold Švarceneger snimao film Red Heat.

U brdima Bude ima zanimljivih pećina. Najpoznatije su Pálvölgy i Szemlő.

Lavirinti u Budi su popularna turistička atrakcija. Nastali su oko termalnih izvora, a tokom drugog svetskog rata su povezani sa podzemnim prostorijama u brdu i služili su kao sklonište od vazdušnih napada. Tu se smestilo 10,000 ljudi, a organizovana je i ratna bolnica.

Uživajte u bezbrojnim kafeima. Najveća koncentracija kafića je oko Ráday utca i Liszt Ferenc tér.

Šoping

Većina turista kupuje u samom centru Pešta, u glavnom oko Váci utca, a to je istovremeno i najskuplji deo grada. Lanci poznatih prodavnica takođe su na tom potezu, tipa C&A, H&M, Clinique, Estee Lauder, New Yorker. Obavezno svratite u tržni centar Nagy Vásárcsarnok na trgu Fővám tér u blizini Váci utca; cene često nisu fiksne tako da ne zaboravite da se cenjkate.

Budimpešta obiluje i hipermarketima kao što su Auchan, Tesco, i Cora, gde je hrana jeftina, a izbor više nego dobar.

Za elektronske aparate obiđite Electro World i Media Markt.

Klopa

Lokalni specijaliteti su paprikás, gulyás, smuđ iz jezera Balaton, pörkölt (nešto slično gulašu sa mnogo crnog luka), halászlé (riblja čorba), sarme od kiselog kupusa, i ogromne količine aleve paprike. Mađari imaju i veliki izbor najrazličitijih kolača, od kojih mnogi podsećaju na bečke poslastice. Čitava kuhinja je miks mađarske tradicije i spoljnog uticaja, što je rezultiralo živopisnom kafanskom scenom.

Kafei (kaveház) postali su institucija u Budimpešti, i poseta mađarskoj prestonici podrazumeva neprekidne pauze za kafu. Prvi među jednakima je čuveni Gerbaud, na trgu Vorosmarty Ter.

Na trgu Liszt Ferenc Ter, koji se nalazi u blizini Andrássy Út i Oktogon, nalazi se nekoliko trendy restorana i barova koji su popularni i među turistima i među lokalcima.

 

U gradu ima i nekoliko restorana u kojima za određenu sumu možete jesti koliko god hoćete. Jedan od njih je Pasta Dost, blizu centra grada, u ulici Rákóczi 57, kod železničke stanice Keleti. Opcija je i fantastični Mongolski restoran, nedaleko od železničke stanice Déli. Ipak, mnogi smatraju da je najbolji Trófea Grill Étterem koji se nalazi na dve lokacije; jedan je u blizini železničke stanice Nyugati, ulica Visegrádi 57, a drugi je kod poslednje stanice metro linije M1.

Za dobru, a jeftinu hranu od 1,000 do 3,000 Ft (€4-12) probajte Stex Pub, na uglu ulice Baross i Bulevara Jozsef. Varijanta je i Berliner Restaurant u ulici Raday Utca. Porcije su do 3,000 Ft (€12).

U najkvalitetnijim restoranima cene su znatno više. Predjela su od 1,000 Ft (€4), glavna jela od 3,000 do 10,000 Ft (€12-40). Ako imate para, posetite Gundel Restaurant, koji je po mnogim stručnim časopisima jedan od najboljih restorana na svetu. Čuvena guščija pašteta je €18.5, a teletina sa pikantnim pečenim krompirom i sosom od bibera €39.5. Adresa: Állatkerti út 2., 1146 Budapest, +361 468-40-40.

Smeštaj

U Budimpešti postoji smeštaj svih kategorija i cena, iako je spavanje u prestonici u svakom slučaju skuplje nego u drugim mađarskim gradovima. Najskuplji hoteli su u blizini Kraljevske tvrđave, a bekpekerski hosteli se uglavnom nalaze s druge strane reke, u predgrađima Pešta.

Ako dolazite vozom, na železničkoj stanici će vas sačekati agenti različitih hostela koji će vam ponuditi besplatnu vožnju, kao i bakice koje svoje stanove iznajmljuju turistima.

 

Buda

Zbog blizine brda i šuma zapadno od grada, vazduh u Budi je čistiji nego u drugim delovima grada.

The Backpacker Guesthouse je među bekpekerima jedan od omiljenih hostela. Relativno je mali i sasvim opušten, sa eksretmno friendly osobljem. Gosti mogu da koriste kuhinju, pivo je jeftino, dnevni boravak je prostran sa video rekorderom i velikim izborom filmova, a u dvorištu su razapete ležaljke. Ležaj u velikoj spavaonici sa 7-11 kreveta je €12, u dvokrevetnoj je €17, a moguće je i kampovanje u dvorištu hostela €8 po osobi. Adresa: (361) 385 8946, Takács Menyhért u. 33. Budapest 1113.

Diáksport Hostel je najbolji izdanak najvećeg lanca hostela u Budimpešti. Veliki i relativno bezličan, ali i pun ljudi, što otvara mogućnost za nova poznanstva. Adresa: Dózsa György út 152. Tel: (361) 340-85-85, 329-86-44.

Travelers’ Hostel Schönherz, Irinyi út 42., Distrikt XI. Funkcioniše uglavnom kao dom za studente budimpeštanskog Tehnološkog i Ekonomskog fakulteta, ali ako ima mesta primaju se i turisti, naročito u periodu kada nema ispita.

Danubius Grand Hotel Margitsziget H-1128 Budapest, Moszkva Ter. Ovaj hotel sa 4 zvezdice skuplji je u odnosu na prethodna tri, opremljen je u klasičnom stilu i odiše istorijom. Sagrađen je 1873, nalazi se na ostrvu Margit, u predivnom velikom parku, a opet je u samom centru grada.

Luna Hotel, Vegyész utca 17, tel. 204-6868. Hotel sa 3 zvezdice sagrađen 2001. Nalazi se nešto dalje od centra grada, 20 minuta tramvajem br. 47. Vrlo je komforan, a sobe s doručkom su €49.

Hotel Gellert je jedan od najskupljih, ali i najpoznatijih tradicionalnih hotela u Budimpešti. Nalazi se u predivnom, živopisnom okruženju u podnožju brda Gellért, na samoj obali Dunava, tako da je na pešačkoj distanci od poslovnog i šoping centra. Adresa: 1111 Budapest, Szent Gellért tér 1. Tel.: 1 889-5500.

Pešt

Sijaset hostela, apartmana, pansiona i luksuznih hotela. Izdvojićemo neke:

Amigo Hostel & Guesthouse se nalazi u samom centru grada i nudi jeftin i kvalitetan smeštaj. Dvokrevetna soba je €14-18 po osobi, a krevet u spavaonici €12-14. Adresa: Liszt Ferenc tér 4, tel: +36-20-332-6322.

Locomotive Light Hostel, Baross Ter 2. Nalazi se u neposrednoj blizini glavne železničke stanice Keleti Pu. Okružen je pabovima, 0/24 dragstorima, restoranima i klubovima. Idealna pozicija. Krevet je od €12. Tel: +361-7888-169.

Radio Inn, Benczúr u. 19, tel. 142-8347. Mali apartmanski hotel sa 3 zvezdice, nalazi se u mirnom elitnom kvartu, na pešačkoj distanci od Gradskog parka. Dvokrevetni apartmani za dve osobe su €50-80. Svi apartmani su opremljeni potpuno funkcionalnom kuhinjom.

Leo Panzió, Kossuth Lajos u. 2/A, tel: (36-1) 2669-041. Nalazi se u samo centru, u blizini Váci utca. Mali, ali moderan hotel sa 3 zvezdice, perfektno situiran. Sobe su od €49.

Provedite jedan savršen dan u Budimpešti

Doručak
Budimpešta je oduvek bila prepuna kafea. Započnite dan kafom i kolačima: nahodaćete se poprilično, tako da nema potrebe da brinete o unetim kalorijama. Na trgu Vorosmarty nalazi se čuveni kafe Gerbaud, poznat po visokoj tavanici, mermernim stolovima, i neverovatno sporoj usluzi. Opcija je i Central (9 Karolyi Mihaly utca), koji privlači retro boeme, dok je Lukacs Confectionery u ulici Andrassy ut 70 nekada bio popularan među pripadnicima tajne policije

Produžite do Avenije Andrássy, glavnog bulevara u Peštu koji se završava Trgom Heroja (Hősök tere). Na njemu su smešteni Muzej lepih umetnosti i Palata umetnosti. Prođite kroz Gradski park.

Sedite u taksi ili tramvaj preko reke do podnožja tvrđave u Budi, a zatim se uspinjačom Siklo popnite do srednjevekovnog kvarta koji je danas pretvoren u pešačku zonu. Obiđite ključne atrakcije: crkvu Sv. Matijasa, staru Kraljevsku palatu u kojoj se nalazi Nacionalna galerija, kao i Ribarski bastion.

Produžite do brda Gellert i obiđite Citadelu, a zatim se vratite dole kroz Gellert Hotel i njegova art nouveaux javna kupatila. Odšetajte do Lančanog mosta, kojim su Buda i Pešt prvi put povezani.

Ručak

Teška mađarska hrana obezbediće dovoljno kalorija i za najzagriženijeg turistu koji se ne libi da spadne s nogu. U nekom od bezbrojnih restorana naručite nacionalni kliše – gulaš, ali i guščiju paštetu, teletinu ili svinjetinu, i eventualno slatkovodnu ribu. Vegetarijanci ovde nemaju mnogo čemu da se nadaju.

Popodne
Posle ručka idite do zgrade Parlamenta, nastavite do Bazilike Sv. Ištvana, a zatim do Centralne Sinagoge, koja je toliko grandiozna da je nekada tokom zime bila zatvorena jer je bila suviše velika da bi se grejala.

Ili, samo hodajte. Budimpešta je dušu dala za zgubidane. U svakom slučaju prošetajte kroz Vaci utca, glavnu turističku arteriju. Na kraju Vaci naići ćete na centralnu tržnicu, gde možete popiti pivo i pojesti nešto s nogu.

Zatim, ako niste tanki s parama, obiđite Kuću terora. Ulaznica je čitavih €8.

Vreme za chill-out
Odmorite se na ostrvu Margit, posmatrajte pecaroše ili sedite pored fontane okružene zvučnicima sa kojih se tiho čuje Liszt. Nakon toga, uputite se u jedan od mnogobrojnih restorana i prepustite se uživanju u dobroj hrani i dobrom vinu.

—————-

Pripremio Uroš Veličković
Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA