Neretko, svetski putnik se obre u sredini gde ljudi, Brunejci, nisu navikli na goste i pomalo su začuđeni kada ih neko poseti. Ali nikako ne i odbojni: raširiće ruke u znak dobrodošlice i reći vam, uz pomoć vodiča kao prevodioca, da se osećate kao kod svoje kuće.

                                  Photo: CuLeX- / Flickr

Gosti će, naravno, ovaj pozdrav sa zadovoljstvom prihvatiti, jer kao nikad dokraja zadovoljeni radoznalci jedva će čekati da upoznaju žitelje ovog dela dalekog sveta i njihova staništa. Ili bar da vide glavni grad Bander Seri Degavan u kojem postoji nekoliko dobrih hotela, ali zato nema noćnih klubova, ni bilo kakvih mesta za provod.

Kao što je red, prvo reč-dve o zemlji, to jest, o sultanatu Brunej. U njemu dani protiču mirno i opušteno i da na ulicama nema nekoliko kamiona, tehnike ovde uopšte ne bi bilo. Ali zato odmah pada u oči i osvaja ogromna Omar Ali-Saifudin džamija koju su na obali reke Bruneji oko 1958. godine sagradili italijanski arhitekti od belog mermera sa minaretom visokim 44 metra, kao veoma lepu i upadljivu znamenitost.

U blizini velelepne džamije nalazi se, takođe na vodi, selo Kampang Ajer. Oko 16.000 ljudi živi na širokim četvrtastim stubovima koji stoje u reci. I radi ili na poslovima u vezi sa naftom, ili na pirinčanim poljima. Svi su spokojni i na izgled srećni, i dušom i srcem odani svom tlu.

U Bruneju gosti mogu da obiđu velika naftna polja koja se nalaze oko 90 kilometara udaljenom \"Šelovom\" gradu Seria. A odatle da se odvezu čamcima rekom Sungej Belait do dugačkih kuća karakterističnih za indonežansko ostrvo Borneo na kojem se sultanat Brunej i nalazi.

Polucivilizovani Ibani koji u njima žive vrlo su prijateljski nastrojeni prema stranim gostima, spremni da ih srdačno pozovu na čašu pirinčanog vina. Ako vide da se neko ustručava da uzme čašu u ruke, poručuju mu da je njihovo domaće piće odlično i zdravo i da odgovara svačijem ukusu. I u pravu su: baš prija!

I pored niskog standarda, bar tako kaže naš vodič Alma (što se mnogo ne slaže s naftnim bogatstvom), u glavnom gradu postoji dosta lep bazar snabdeven vrlo jeftinom robom iz Singapura, Hongkonga, Japana i Kine. A ima i luksuznih artikala. U svakom slučaju, ljubitelji povoljnog šopinga neće ovamo zabadava doći.

Ipak, mnogo zanimljiviji od bazarske robe su vrlo povoljni umetničko-zanatski radovi veštih Brunejaca, i žena i muškaraca, na primer, nakit od srebrnog filigrana, prostirke od slame, ukrašeni saronzi, pletiva, mačevi, \"pa vam preporučujem bar jedan primerak od svega toga kao divan suvenir\" – posavetovao nas je naš vodič Alma. Mnogi su ga poslušali i ne kaju se.
Izvor: Danas,B92
Autor: Nada Mijatović

Izvor: B92 PUTOVANJA