Sedište južne češke pokrajine – Moravske, grad Brno iako ne može da se pohvali bogatim noćnim životom, privlači turiste iz celog sveta znamenitostima koje datiraju još od srednjeg veka, ukusnom hranom i tradicionalnim moto-trkama

Photo. Манефа (Manefa) / Flickr

Drugi po veličini grad u Češkoj Brno poznat je po crkvama. Njegovom panoramom dominira katedrala sv. Petra i Pavla u središtu grada. U 12. veku na njenom mestu bila je sagrađena romanička bazilika, kojoj su kasnije dodati gotički, barokni i neobarokni elementi. Ulaz u crkvu je slobodan, a ako želite i da se popnete na dva gotička tornja, visoka 81 metar, sa osmatračnicama, platićete ulaz 130 dinara. Náměstí Svobody (Trg slobode) prvobitno je bio gradska pijaca. Okružen je palatama u kojima su živeli najbogatiji. Trgom dominira 35 m visok stub podignut 1679. godine u čast Devici Mariji jer se verovalo da je u 16. veku zaštitila grad od kuge koja je tada harala.

Projektovao ga je Jan Křtitel Erna u saradnji sa vajarima iz Brna, koji su isklesali kipove svetaca oko stuba. Stara gradska sudnica iz 13. veka najstarija je građevina u gradu. Portal na njenom ulazu rad je Antonina Pilgrama (1460-1515), jednog od najpoznatijih majstora kasne gotike. Budući da mu njegov rad na Gradskoj sudnici nije bio plaćen prema dogovoru, postoji verovanje da je zbog toga nakrivio središnji toranj u sklopu portala.

Srednjovekovna pivnica

Dvorac Špilberk iz 13. veka bio je sedište lokalnih lordova. U 18. veku pretvoren je u tamnicu za neprijatelje austrougarske vlasti. Poslednjih godina u njemu je Gradski muzej u čijem podrumu možete da vidite sprave za mučenje. Otvoren je od 9 do 17 časova. Ulaznica košta 260 dinara (više na www.spilberk.cz).

Reduta je naziv najstarijeg narodnog pozorišta u srednjoj Evropi. U njemu je svirao jedanaestogodišnji Volfgang Amadeus Mocart (1756-1791). Sredovecka krčma u Češkoj ulici 6 odvešće vas u srednji vek. Na ulazu u taj podrumski restoran dočekaće vas muškarac sa sekirom, gutači vatre, vitezovi… Drveni stolovi i klupe koji podsećaju na filmove o vitezovima i damama, sveće koje obasjavaju tavanicu od cigala, giljotina u toaletima i konobari u viteškim odorama pružiće vam jedinstveni doživljaj putovanja kroz vreme. Na jelovniku je mesni rolat sa krompirima i kupusom (330 dinara), svinjska rebarca s kupusom i hlebom (330 dinara), gulaš s njokama (420 dinara)… Najpoznatije pivo je Starobrno. U istoimenoj pivari možete da saznate kako se ono proizvodi. Ulaz u pivaru košta 650 dinara, a u prodavnici suvenira u pivari možete kupiti kriglu za uspomenu. Više na www.starobrno.cz. U Brnu se od 1904. godine održavaju tradicionalne moto-trke koje privalče veliki broj turista. Nacionalna jela i u hotelima

Hotel Santander je luksuzno uređena vila sa 13 soba okružena baštom. Ako ste ljubitelji opuštene atmosfere, uživaćete pred kaminom pred kojim možete da popijete čaj i pročitate novine. Cena smeštaja u dvokrevetnoj sobi je 8.250 dinara (www.hotelsantander.cz). Hotel Slavia u sklopu zgrade koju je dizajnirao češki arhitekta u vreme secesije, Antonín Blažek (1874-1944), nalazi se u centru u ulici Solnični 15-17, u podnožju dvorca Špilberk. Hotel je poznat po restoranu koji nudi prženi sir, gulaš s knedlicama od hleba i svinjetinu sa krompirom. Cena noćenja je 8.800 dinara (više informacija potražite na: www.slaviabrno.cz). Royal Ricc je romantični hotel u istorijskom centru Brna čiju unutrašnjost krasi antikni nameštaj i slike anonimnih umetnika, kao i keramičke peći. Cena noćenja je 10.870 dinara. Na prvom spratu hotela Pegas nalazi se pivara u kojoj se proizvodi pivo. Cena noćenja je 8.400 dinara. Sobe su jednostavno nameštene, sa drvenim nameštajem, ali i funkcionalne jer imaju i priključak za internet, televizor i minibar (www.hotelpegas.cz).

Knjige Franca Kafke

Grimizni dragi kamen granat, koji možete da pronađete u prodavnicama stakla i nakita, tradicionalni je češki suvenir. Prema legendi, on ima lekovite moći, ublažava tugu i donosi sreću. Za uspomenu možete da kupite i lutke, drvene igračke i marionete veštica, čarobnjaka, klovnova, kraljeva i kraljica, ali i poznatih osoba (cena je od 200 do vrtoglavih 75.000 dinara!). Jedna od najpopularnijih figura je vojnik Švejk iz romana Karela Čapeka. U Brnu marionete možete da vidite i u Moravskom muzeju, drugom najvećem i najstarijem u Češkoj, osnovanom 1817. godine. Muzejska kolekcija sadrži više od šest miliona predmeta iz područja književnosti, muzike, pozorišta… Odeljenje za istoriju pozorišta čuva zbirku lutaka i marioneta prikupljenih od gostujućih trupa iz celog sveta. Dela književnika Franca Kafke, Milana Kundere ili Karla Čapeka ili CD sa muzikom Bedžiha Smetane, Antonija Dvoržaka i Leoša Janačeka pronaći ćete u najstarijoj knjižari u Brnu, otvorenoj 1883. godine u Češkoj ulici broj 13.

Izvor: Lisa,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA