Ako iz bankomata u Brnu podignete 2.000 kruna (80€), to će vam sigurno biti dovoljno za ceo vikend. Jer, Brno je jeftin grad. Vrlo jeftin. Neuporedivo jeftiniji od Praga.

Photo: Pitel / Flickr

Prvo, u Brnu su hoteli sa četiri zvezdice vrlo povoljni, imajući u vidu uslugu i grandioznost građevina. Drugo, Brno je toliko kompaktan da vam neće trebati taksi.

Osim toga, grad ima iznenađujuće mnogo atrakcija, od habsburških rezidencija, opera, komunističkih koncertnih dvorana, pa sve do ikona funkcionalističke arhitekture.

Ukusna hrana i dobro piće su jeftini. Dok će vam u Pragu trebati GPS, poznavanje češkog jezika i položen kurs iz orijetacije da biste našli pivo koje košta manje od 1 €, u Brnu je ukusno lokalno pivo bukvalno jeftinije od vode – probajte npr. Dalesicke.

Brno je neuporedivo opušteniji grad od Praga, a ljudi su prijatniji. Masovni turizam kao da je zaobišao Brno, a jedini izuzetak su godišnje motorciklističke trke koje se održavaju tokom leta. A i trke se slabo uklapaju u ovaj grad, pogotovo kada se ima u vidu da su dve glavne atrakcije – dvorac Spilberk i Villa Tugendhat – pod zaštitom UNESCO.

Osim toga, provesti vikend u gradu punom pabova, klubova i restorana – gradu od 400.000 stanovnika od kojih jednu četvrtinu čine studenti – pravi je izazov.

Predlažemo da na prvu večeru odete u restoran Vytopna (ul. Hlinky 34), gde se pivo služi na maketama vozova. Za predjelo preporučujemo lososa, crni hleb i ukiseljenu krušku s pačjom paštetom, dok bi za glavno jelo dobro išla gigantska porcija specijaliteta grilovana zebra (dimljena svinjska rebarca) sa senfom i kiselim krastavcima. Dobićete hrane za četvoro, a račun će biti manji od 15 €.

Nakon restorana možete se uputiti u neki od pabova i klubova u starom gradu. Krenite centralnom ulicom Petrska ka još uvek funkcionalnoj zelenoj pijaci Kreutmarkt, gde su smešteni kafei i barovi. Svratite u Air Cafe (ul Zelny trh 8), koji je posvećen češkoj ratnoj avijaciji i dupke pun suvenira, a zatim možete otići na pivo, ulicom Dominikanske, gde se nalzi Pivnice u Poutnika (Starobrnenská 16/18; krenite kroz kapiju, pa pored taverne Troika, kroz dvorište sa živom muzikom, pored skulptura, i uđite na vrata tačno pre gej kluba Acko).

U srednjovekovnom dvorištu ove pivnice zateći ćete goste koji se vesele uz jako pivo Pelhrimov, žestoku šljivovicu (slivovice), i utopenec, češko predjelo koje liči na turšiju – ukiseljeni luk i paprika sa kobasicama. I uopšte nije neukusno. Naprotiv.

Ali rafiniranija češka predjela naći ćete u modernom baru Panoptikum (Jakubka 9), u kojem se služi i odlično pivo, hermelin (jak sir iz ulja na crnom hlebu), korbacik (rezanci od sira), i masovy knedlik (knedle ili ćufte od mesa koje se jedu kao predjelo). Ako ste raspoloženi za jaču hranu, naručite ćureća prsa rolovana slaninom i punjena spanaćem, u krem sosu sa sušenim paradjzima i šljivama.

U istoj ulici se nalazi Pegas, hotelska taverna u kojoj se iz bačvi iza šanka pivo ispumpava u hektolitrima, a na jelovniku je glavna stvar pikantan domaći gulaš. Osim toga, utopenec ovde izgleda kao neko fensi jelo .

Međutim, jedan od sigurno najboljih mesta je novi i nešto formalniji restoran Hansen, sa odeljkom u prizemlju i letnjom terasom sedišta gradske filharmonije. Preporučujemo sočnu pačetinu sa crvenim kupusom i valjušcima od krompira.

Klubovi, kafei i pabovi

U Brnu možda nećete naići na najbolje DJ-eve i najnašminkanije enteriejre, ali ulaz u klubove je oko 1 €.

Livingstone’s (5 Dominkanska nam) je mračno i zadimljeno mesto u pasažu, i popularno je među studentima. Pića su takođe oko 1 €.

Veselu atmosferu naći ćete u klubu Caribic (Behounska 22/24), smeštenom u podrumu, čitavih 10 minuta hoda od centra grada.

Ali verovatno najpoznatije mesto je Fleda (Stefanikova 24), koji se nalazi u zgradi kabarea Fledermaus iz 19. veka. Tu je nedavno Last FM organizovao žurku, a gostovali su i Chumbawamba. Iznad se nalazi jedan vrlo simpatičan hostel.

Duck Bar (Kamenná kolonie 10c) je takođe dobra opcija za tematske žurke.

Podrumi su način života u Brnu, a među njima je i legendarni Charlie’s Hat Music Pub (Koblizna 12; ulaz je nešto manje od 2 €, uključujući prvo piće).

Većina pivnica i pabova su takođe po podrumima, poput novog mesta ThePub (Behounska 9), gde gosti sami sebi toče pivo – slavina se nalazi na samom stolu.

Vinotekas (vinski barovi), kojih ima bezbroj, takođe su pod zemljom. Građani Brna možda obožavaju pivo, ali za profit su zaslužni lokalni vinogradi.

Podzemni život Brna tek će doći do izražaja u narednom periodu, kad konačno ogromne katakombe ispod grada postanu dostupne za turiste. Oko 50.000 skeleta pronađeno je 2001. ispod Jakubske namesti, druge najveće kosturnice posle pariske, a kad bude otvoren, ovaj podzemni kompleks prostorija i hodnika imaće i prodavnice, barove, i muzeje. U međuvremenu, u ogromnim i jezivim grobnicama ispod manastira Capuchin možete videti otvorene kovčege sa mumificiranim kaluđerima u različitom stepenu raspadanja (rezervišite unapred).

Turistički zvaničnici Brna nedavno su napravili plan pešačkih tura, koje će vam olakšati da sagledate šta Brno još poseduje osim piva i vina, a pešačke planove naći ćete na svakoj hotelskoj recepciji. Pronađite i obiđite moravsko-baroknu, habsburšku neo-renesansnu, i srednjovekovno-gotsku athitekturu. Nažalost, Villa Tugenhadt se renovira i biće zatvorena 2012.

Ako želite da prođete neutabanim stazama, odvojite vreme za Severi, distrikt na kratkoj pešačkoj distanci kod okretnice tramvaja kod Zerotinovo nam. Rezidencijalni kvart Gorkeho je načičkan barovima, a Café Falk je ulickana nova habsburška kavarna gde se služe egzotične kafe i kokteli. Najskuplji košta šokantnih €2.90.

U sjajnom starinskom Pilsner Urquell pabu Blahovsky, koji je sav u drvetu, probajte lokalne delikatese – svinjsku kolenicu ili pečenu gusku – porcije su ogromne, a kolenica je dovoljna za tri ili četiri osobe.

U ulici Maresinova nalazi se Pub Richard, gde se služi ukusno pšenično pivo, a umetnički nastrojeno društvo okuplja se kafeu-čitaonici Salon Daguerre (Slovakova 1).

Stanovnici Praga često podsmešljivo govore o Brnu, nazivaju ga "poslednjom nastanjenom krivinom pre Beča" i "uspavanim selom na istoku". Međutim, Brno nikako nije uspavan grad, ali je zato neuporedivo jeftiniji od Praga. Osim toga, stanovnici Brna tvde da su ljubazniji i opušteniji, i da za razliku od Pražana nisu opsednuti novcem.

(Guardian)
Izvor:B92

Izvor: B92 PUTOVANJA