Bretanja ima izražen identitet, koji pre svega simbolizuju keltska kultura i bretonski jezik, ali u svemu ostalome osećaćete se na neki način kao u Velikoj Britaniji, piše Independent.

Photo: Zigar / Flickr

Priroda Bretanje je maltene netaknuta, a ritam života opušten. Obala je predivna, i na njoj ćete naći sve – plaže, čamce, sportove na vodi, kao i restorane sa svežom ribom i školjkama.

Ni unutrašnjost Bretanje ne treba zanemariti, sa atraktivnim pejzažima, megalitima, i bogatom verskom arhitekturom na svakom ćošku.

Nekada deo rimske oblasti Armorike, Bretanja (fr. Bretagne; eng. Brittany – mala britanija) nastala je u 6. veku, kada su se tu nastanili doseljenici iz jugozapadne Engleske i Velsa, bežeći pred upadima Iraca i Ango-Saksonaca.

Došljaci su sa sobom doneli i svoj jezik, i u kombinaciji sa lokalnim, postojećim jezikom nastao je bretonski, koji ima dosta sličnosti sa kornijskim i velškim.

Nasuprot tome, istočni deo Bretanje se razvijao pod jačim uticajem Rimljana, i kasnija Franaka, i u tom delu se govorio jezik nastao iz latinskog po imenu gallo.

Departman Loire-Atlantique na zapadnoj obali Francuske, uključujući grad Nantes (srp. Nant), tokom istorije bilu su deo Bretanje sve do Drugog svetskog rata.

Finistère – "kraj zemlje" – ostao je tradicionalno departman Bretanje, i upadljivo je drugačiji od komercijalnije razvijenog istoka ovog regiona.

Počeci

Bretanja ima najveća nalazišta neolitske kulture u Evropi. Najpoznatiji su Menhir de Kerloas, najviši kultni pilir u Evropi (skoro 10 metara), severozapadno od Bresta, kao i megalit Cairn of Barnenez iz 4.800 godine stare ere – jedna od najstarijih struktura u Evropi.

Menhir ("dugi kamen") i dolmen ("kamena ploča") su nazivi koji su 19. veku dati samostalnim strukturama i grobnicama iz neolita. Pre nego što su razvijene naučne tehnike za utvrđivanje starosti građevina, pogrešno se pretpostavljalo da su ovi spomenici proizvod Keltske civilizacije.

Menhiri i dolmeni su dokaz ogromnog napretka u društvenom zajedništvu, veštinama, i praktičnim tehnikama negde oko 5.000 godina stare ere. Kuće su građene od drveta i gline, razvili su se grnčarski i tkački zanati, kao i proizvodnja visokokvalitetnih objekata poput uglačanih sekira. Selo Carnac (srp. Karnak) je danas pod zaštitom UNESCO zbog spektakularnih nizova samostalnih kamenih struktura koji se protežu u dužini od preko tri kilometra. Ne propustite da vidite zemljanu humku Tumulus de Kercado, koja je smeštena u šumi i do danas ostala netaknuta.

U gradiću Carnac postoji sjajan muzej u kojem možete više saznati o ovim civilizacijama (00 33 297 52 22 04; museedecarnac.com). Otvoren je tokom cele godine – od aprila do juna, kao i u septembru, radno vreme je od 10h do 12.30h i od 14h do 16h, dok je u julu i avgustu radno vreme duže; utorkom je zatvoren.

Voda, voda, voda

Bretanja ima gotovo 2.800 kilometara senzacionalne obale sa neprekidnim nizom plaža i zaliva, kao i atraktivnim ostrvima i svetionicima. Uvala sa mirnim morem ima napretek, a najviše na obali kalana Lamanš, kao i na južnoj obali. Među porodicama sa decom naročito je popularan pojas Côte de Goëlo, sa mnoštvom tradicionalnih ribarskih sela.

Ako više volite ogromne talase i okomite litice, idite do atlantske obale oko poluostrva Crozon, kao i rta Cap Sizun. Surfing, wind-surfing, kao i jedrenje na pesku su naročito popularni u okolini poluostrva Pointe de la Torche. Ako tražite odmor na moru sa malo manje avanture, razmislite o vožnji kajaka i istraživanju morskih pećina kod letovališta Morgat (srp. Morga).

More sa tri strane je raj za jedriličare, dok oni koji žele mirnu vodu mogu uživati u dubokim zalivima nalik fjordovma, poput Rade de Brest ili Zaliva Morbihan. Još mirnije mesto je veštačko jezero Lac de Guerlédan, na kojem postoji škola za skijanje na vodi, kao i mogućnost iznajmljivanja jedrilica. Varijanta je i nautički centar kod komune Jugon-les-Lacs u blizini gradića Lamballe, koji je istovremeno raj za ribolovce 00 33 2 96 50 60 04; maisondelapeche22.com.

Sveobuhvatan vodič o aktivnostima na vodi u Bretanji možete naći na nautismebretagne.fr.

Kanali u unutrašnjosti Bretanje (canaux-bretons.net) u poslednje vreme stiču ogromnu popularnost. Čamac možete iznajmiti na kanalu Nantes-Brest, Rance i Belavet i uživati u pogledu na atraktivne istorijske gradove kao što su Pontivy, Josselin, i Malestroit.

Brod možete iznajmiti za vikend, sedam dana ili dve nedelje – Loca-boat (00 33 3 86 91 72 72; locaboat.com/39/bretagne.html).
Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA