Blumfontejn se nalazi na raskršću puteva Južne Afrike. Zbog toga mnogi turisti koji putuju s jednog na drugi kraj ove zemlje, odlučuju da naprave pauzu baš u Blumu, piše Rough Guide.

 

Blumfontejn (afrikans, Bloemfontein – cvetna fontana) je dovoljno zanimljiv da se u njemu provede bar dva dana, a glavne atrakcije su umetnička galerija Oliewenhuis, smeštena u sred predivnog parka, i ulica President Brand kojom se nižu javne zgrade impresivne arhitekture.

Ogromna većina ovdašnjih turista su u prolazu i ostaju dan ili dva, tako da se jeftin smeštaj lako nalazi, a ugostitelji ne insistiraju na više noćenja. Osim toga, grad ima dobre šoping centre i razvijen noćni život.

Blumfontejn je glavni i najveći grad pokrajine Vrystaat (afrikans izgovor Freistat – srp. Slobodna zemlja ili eng. Free State) i njeni žitelji ovamo redovno dolaze u internat, da studiraju, ili zbog lečenja. U Blumu (kako ga lokalci zovu) je sedište pokrajinskog parlamenta, kao i Kasacionog suda Južne Afrike. Ovde je i lokalni centar za vazduhoplovno jedriličarstvo, pre svega zbog ravnog terena.

Ako se zadesite u Blumu početkom septembra, pokušajte da se ne propustite Afrički kulturni festival Manguegang, kada se po čitavom gradu održavaju javna čitanja proze i poezije, kao i muzički i baletski nastupi. U Blumfontejn se tada slivaju turisti iz čitave Južne Afrike.

Dobar trenutak je sredina proleća – 28. aprila se održava popularni muzički festival Granaat.

J.R.R. TOLKIN JE ROĐEN U BLUMU

Autor Gospodara prstenova, pisac J. R. R. Tolkin rođen je u Blumfonteinu. Tolkinov otac Artur je napustio Birmingem i došao u Blumfontein da bude menadžer u Afričkoj banci.

J.R.R. je rođen 1892, u kući na uglu ulica West Burger i Maitland, nekoliko blokova zgrada istočno od ulice President Brand. Kada je Artur Tolkin umro 1895, njegova žena se sa dva mala sina vratila u Englesku. Tolkinova kuća je kasnije srušena i na tom mestu je podignuta prodavnica jeftinog nameštaja.

Photo: legio09 / Flickr 

Izvor :B92

Izvor: B92 PUTOVANJA