Možda je se glamur zaista preselio na Francusku rivijeru, ali Bijaricu on nije ni potreban. Ovaj fancy obalski grad na jugozapadu Francuske danas proživljava renesansu, a ljudi ponovo otkrivaju šmek aristokratskog letovališta u Biskajskom zalivu, piše New York Times.

Photo: ahisgett / Flickr

Bijaric je nekada bio najpoznatije letovalište rezervisano za evropsko plemstvo i gospodski stalež, dok se danas na zlatnim obalama ovog grada mogu videti svi, od bronzano preplanulih lepotica u firmiranim sandalama do bivših surfera u ofucanim japankama. Čak su se i jezici izmešali. Uđite u bilo koji od starih barova u gradu i gazda će vas skoro sigurno ispaliti rafal na francuskom, španskom, engleskom, ili čak baskijskom jeziku, koji je, kao i samo letovalište, klasa za sebe.

Bijaric je priča o dve plaže, tako da je najbolje da se prvo upoznate sa Velikom plažom (Grande Plage), peščanim polumesecom po kojem su tu i tamo razbacani šareni suncobrani. Za 3 € kupite sladoled u La Passion des Fruits (31, Boulevard du Général de Gaulle) i posmatrajte kako prolaze devojke u predimenzioniranim Christian Dior naočarama. Zatim siđite na plažu i shvatićete da, grubo gledano, postoje dve kategorije ljudi – šik odevene porodice koje se zabavljaju u moru i bogati pedesetogodišnjaci koji uživaju u ranoj penziji.

Pelote

Lingvisti dugo već polemišu o baskijskom jeziku koji nema korene u latinskom niti u bilo kom drugom evropskom jeziku. Slušajte lokalce kako viču na baskijskom tokom meča sporta pelote, nekoj vrsti rukometa koji je navodno najbrži sport na svetu i koji se igra u skoro svakom ovdašnjem selu. Utakmicu možete pogledati u Fronton Couvert Plaza Berri (42, avenue du Maréchal Foch; 33-5-59-22-15-72).

Večera u restoranu

Izbegavajte riblje restorane koji su samo zamke turiste i idite pravac u L’Instant (4, rue du Port Vieux; 33-5-59-24-84-65) u kvartu Stara luka (Port Vieux), živopisnom istorijskom centru grada. Vlasnici ovog malog restorana su muž i žena Jean-Marc i Sylvie Leonhard-Salva, a na meniju, koji se menja svakog meseca, nalaze se sezonski specijaliteti poput baskijske pastrmke na žaru sa pireom od artičoka. Obrok za dvoje je oko 70 €.

Kolač i plaža

Svratite u poznatu poslastičarnicu Loubère (11, rue Larralde) i naručite gâteau basque (srp. gato bask), baskijski kolač punjen izvrsnim filom (1.80 €). Zatim idite do Côte des Basques, plažu na kojoj su uvek veliki talasi, i gde je holivudski scenarista Peter Viertel pre više od 50 godina zapanjenim Francuzima pokazao šta je to surfing.

Škola surfa

Probajte da uđete u trag čoveku po imenu Jean-Baptiste, koji obično gravitira oko jedine prodavnice na plaži sa surf opremom, BTZ Clothing (Boulevard du Prince de Galles; 33-5-59-23-67-10). Kod njega se prijavite za profesionalnu školu surfinga Hastea (7, Perspective Côte des Basques; 33-5-59-24-23-89; www.hastea.com). Grupni čas od 90 minuta košta 35 € po osobi. I ne obraćajte pažnju na male meduze u moru, jer ne peku… previše.

Napunite baterije

S plaže idite u Le Surfing (9 boulevard du Prince de Galles; 33-5-59-24-78-72), najudobniji od dva bara na ovom nerazvijenom delu obale. To je verovatno najopuštenije mesto u Bijaricu, sa crno-belim posterima surfera i raspoloženim osobljem kojem ništa ne smeta što voda sa vas curi na sve strane. Naručite brandade de morue, što je neka vrsta pirea od usoljenog bakalara (13.50 €), ili vrlo zasitan goveđi kotlet (18.50 €).

Popodne – vreme za modu

Prema nepisanom kodeksu oblačenja, kako dan odmiče izlazi se iz krpa za plažu i oblači se fancy garderoba. Svratite u 64 (16, rue Gambetta; 33-5-59-22-31-79; www.64.eu), modnu kuću koja ima nekoliko prodavnica u glavnoj šoping ulici Bijarica. Modna kuća je dobila ime po broju francuskog departmana u kojem se grad nalazi, a poznata je i po tome što proizvodi majice sa ovim brojem u svim mogućim bojama.

Večera

Sa svojom dugom kosom, čuveni šef kuhinje Philippe Lafargue možda izgleda kao neka pretenciozna rok zvezda, ali u njegovom restoranu Chez Philippe (30, avenue du Lac Marion; 33-5-59-23-13-12; www.restaurant-biarritz.com) možete naručiti najbolja jela baskijske kuhinje. Krenite sa aperitivom Txakoli (10 €), penušavim vinom iz španskog dela Baskije, a zatim naručite degustacioni meni (85 €) koji uključuje specijalitete poput svinjskog bifteka na žaru i brancina sa začinima ubranih direktno u bašti restorana.

Piće

Ljudi se u Bijaricu ne napijaju, ali svakako znaju kako da sebi podignu raspoloženje. Sa pićem je najbolje da počnete u Côte Vestiaire (27, rue Gambetta; 33-5-47-64-82-14). U ovom skromnom malom baru osećaćete se daleko od gužve u kvartu Port Vieux. Započnite s nekim razgovor i odmorite noge na neizbežnoj francuskoj sećiji: prevrnutom vinskom sanduku.

Klabing

Oko 1 jutro uputite se u Le Carré Coast (Boulevard du General de Gaulle; 33-5-59-24-64-64; www.lecarrecoast.com), doterani klub iznad plaže. Do sitnih sati cirkajte votka-koktele sa sinovima i kćerima evropske elite, a pred jutro pređite ulicu i sa ostalim noćobdijama na Velikoj plaži sačekajte izlazak sunca.

Nedeljna pijaca

Velika pokrivena pijaca Halles nalazi se odmah iza ulice Rue Gambetta. Obavezno kupite čuvenu šunku Bayonne kod tezge trgovca po imenu Didier Carrére (33-5-59-22-13-01; www.halles-biarritz.fr). Zatim krenite nastavite ulicom do Mille et Un Fromages (8, avenue Victor Hugo; 33-5-59-24-67-88), gde brkati Henri Bilé, praunuk prvog vlasnika i osnivača radnje, prodaje samo najbolji baskijski sir i vino. Probajte Bostmendi (16.20 €), svetlo crveno alkoholno piće od suvih šljiva u bocama zapečaćenim istopljenim voskom.

Čas istorije

Bio bi greh otići iz Bijarica, a ne upoznati čoveka po imenu Jêrôme Dimitri. On je lokalna institucija, Srbin koji je slavu stekao fotografišući slavne ličnosti i pripadnike evropskih kraljevskih porodica u zenitu slave Bijarica 1960ih. Njegova radnja, Biarritz Photo (2, rue Simon-Etcheverry; 33-5-59-24-19-13; www.geocities.com/jeromdimitri) zavučena je u jednoj maloj ulici, a u njoj možete kupiti fotografije kojih ima bezbroj. Dimitri ne govori previše tečno engleski, ali i pored toga on će neumorno pričati o svojoj prošlosti i putovanjima.

Ako odlučite da odete u Bijaric

Hôtel du Palais (1, Avenue de l’Imperatrice; 33-5-59-41-64-00; www.hotel-du-palais.com). Ovaj hotel sa 152 sobe je etalon luksuza – nalazi se na Velikoj plaži i odiše istorijom još od kad je bio palata Eugenije, Španjolke i supruge napoleona III. U hotelu postoji bazen i mini teren za golf. U špicu sezone dvokrevetna soba sa pogledom košta 570 €.

Daleko pristupačniji je La Maison du Lierre (3, Avenue du Jardin Public; 33-5-59-24-06-00; www.maisondulierre.com) u kojem su sobe od 75 €. Ovaj predivni pansion se nalazi pet minuta od plaže, enterijer je sjajno restauriran, a doručak se služi u maloj hotelskoj bašti.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA