Moderna skijališta, lepa priroda i povoljne cene mame na nova odredišta

U ovoj vas zemlji očekuje tipična slavenska gostoljubivost koju ćete osjetiti već pri prvom susretu sa slučajnim prolaznikom, a može vam ponuditi i kvalitetnu, cjenovnu pristupačnu i relativno mladu skijašku destinaciju – skijalište Bansko. Sedamdeset kilometara staza u Banskom jamči odličan skijaški osjećaj početnicima i naprednim skijašima.

Gradić i skijalište Bansko smješteni su 150 km južno od glavnoga grada Sofije, što ih čini odličnom polazišnom točkom za zimski turizam u kombinaciji s razgledom okolice i glavnoga grada. Sam je gradić samo 10 km udaljen od skijališta i izravno povezan s gondolom koja polazi iz grada. Posljednjih se godina u infrastrukturu i smještajne kapacitete tog skijališta uistinu mnogo uložilo. Staze su odlično uređene, većina ih prolazi kroz šumu, a za snowboardere je izrađen i zabavni park.

U zimsku priču modernog skijališta odlično se uklapa i jedinstvena bugarska arhitektura, kao i vješt spoj tradicije i povijesti. Šarmantne i ugodne tradicionalne taverne, zvane mehana, nude bogatu ponudu tradicionalnih jela i finih bugarskih vina. A kad ste već tu, bilo bi šteta ne posjetiti drugi dio planine Pirin, proglašen UNESCO-ovom prirodnom baštinom, gdje će vas dočekati jezera, zaleđeni vodopadi, špilje…

Zahvaljujući svim tim karakteristikama ovo je skijalište zanimljivo i obiteljima i mladima željnim provoda, a nije naodmet ni to što je izvanpansionska ponuda bogata i raznolika, a cijene izrazito povoljne. Sve to čini dobitnu kombinaciju za puno, puno dobre zabave tijekom skijanja i nakon njega.zvor: Jutarnji.hr

BOROVEC, Bugarska

 

U 19. veku bio je lovni rezervat bugarskih careva, a danas je veliki ski-centar s vrhunskim hotelima, modernim ski-liftovima i savremenim ski-stazama

SLALOM KROZ BOROVU ŠUMU

Borovec je najvece i najstarije planinsko mesto i ski centar u Bugarskoj. Savršena kombinacija geografskog položaja i klime svake zime privlaci skijaše iz citave Evrope. Borovec leži na severnim padinama planine Rila, u podnožju najvišeg vrha na Balkanu, Musala (2925m). Pokriven je gustom borovom šumom, a prostire se na nadmorskoj visini 1.150 i 1.350 metara.

Od Beograda je udaljen 461 km, odnosno oko šest sati vožnje preko Niša i Sofije. Od glavnog grada Bugarske do zimskog centra 72 km, a od Samokova svega 10 km.

STAZE
Borovec skijašima nudi 17 dobro uredenih staza na nadmorskoj visini izmedu 1.315 m i 2.543 m. One odgovaraju standardima za internacionalna takmicenja u alpskim disciplinama, ukljucujuci i svetske šampionate.

Na skijalištu Sitnjakovo ima osam staza, a do njih se dolazi žicarom cija je pocetna stanica kod hotela „Rila". Cetiri staze su u okviru skijališta Jastrebec, a do njih vozi žicara koja polazi od hotela „Samokov". Pet najviših saza su u ski regiji Markužik. U ski-centru postoje i staze za kros-kantri i biatlon, duge 3,5 i 10 km. Pojedine staze se nocu osvetljavaju reflektorima, a ski-pas za nocno skijanje košta 12 evra. Za šest dana korišcenja žicara u zimskom centru odrasli treba da izdvoje 135 evra, dok je ski pas za decu, za isti period, 70 evra. Dnevni najam ski opreme je 20 evra.

PROVOD

Najpopularnija diksoteka nalazi se u hotelu „Rila", a dobar provod ceka vas i u brojnim restoranima i barovima. Ispred vecine brvnara-restorana i barova nalaze se promoteri, koji ce vas dozivati i mešavinom raznih jezika nuditi hranu i provod.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA