Bali je mali po razmerama – čitavu obalu možete da obiđete za jedan dan – ali ugled koji kao turistička destinacija uživa je ogroman. I to s pravom.

 

 

Ako posetioce upitate šta Bali za njih znači, odgovora će biti koliko i cvetova na drvetu frangipani. Zelene terase za uzgajanje pirinča, surfovanje od kog srce brže kuca, očaravajuće ceremonije u hramovima, zanosne plesne predstave i kilometrima duge plaže, samo su neki od doživljaja i prizora koje turisti na Baliju obožavaju.

Da bi slika bila kompletna, trebalo bi joj dodati i aktivne vulkane visoke preko 3.000 metara, brze reke, duboke klisure, bistra jezera u kraterima, pećinska svetilišta i bujne tropske šume prepune egzotičnog biljnog i životinjskog sveta.

Bogato kulturno nasleđe ovog ostrva vidljivo je na svakom koraku – u više od 20.000 hramova i palata, na brojnim živopisnim festivalima i ceremonijama koje domaćini upriliče čak i prilikom popravke zuba, u dramskim predstavama, muzici i plesu.

Na Baliju se turistima nudi veći broj obilazaka, pri čemu svaki predstavlja posetu nekoj od ovdašnjih najvećih atrakcija, uz istovremeno upoznavanje tradicionalnog života i umetnosti ljudi u živopisnim usputnim selima i gradićima. To je najbolji način da se oseti duh ovog gostoljubivog naroda i priroda od koje zastaje dah.

Vulkan Kintamani

Obilazak vulkana Kintamani često počinje posetom selu Batubulan, u kojem gosti imaju priliku da uživaju u plesu „barong i kris\". Posle toga obilaze se sela Čeluk i Mas, gde se na delu mogu videti majstori tradicionalnih umetničkih zanata. Selo Čeluk je čuveno po izradi nakita od plemenitog metala, a Mas po predmetima u duborezu. Kulturni centar Balija, Ubud, izrastao je u prometan grad sa mnoštvom prodavnica i galerija ovdašnje umetnosti. Nakon živopisne vožnje uskim putevima iznad terasastih pirinčanih polja, stiže se do planinskog sela Kintamani, odakle se pruža spektakularan pogled na vulkan i na jezero Batur. Turisti mogu da pređu kratersko jezero ispod planine Batur, u kojoj je još aktivan vulkan. Treba videti i hram Tirta Empul i takozvanu Slonovsku pećinu, boravištu isposnika iz 11. veka.

Majčin hram

Obilazak „Majčinog hrama\" i istočnog Balija podrazumeva vožnju do Besakiha kroz različita sela, uz posetu tkačnici i razgledanje čuvene oslikane tavanice u staroj „palati pravde\" (Kerta Gosa) u Klunklungu, te obilazak škole slikanja u Kamasanu. „Majčin hram\" u Besakihu najsvetiji je i u Indoneziji najveći hinduistički hram.

Izgrađen je u 11. veku na visini od 1.000 metara, na obroncima planine Agung. Dalje se ide u zidom ograđeno selo Tenganan, a zatim do Kandi Dase na istočnoj obali. Pri povratku se preporučuje zaustavljanje u čuvenoj pećini „Goa Lavah\", poznatoj po hiljadama slepih miševa koji vise sa njenih zidova.

Hram okružen morem

Obilazak šume s majmunima i hrama Tanah Lot obuhvata posetu kraljevskom hramu Aman Ajun u Mengvi (izgrađen 1624), svetoj šumi u kojoj žive majmuni.

Tanah Lot izgrađen je na ogromnoj steni 100 metara udaljenoj od obale Balija i za vreme plime je okružen morem. Hiljade turista se ovde svakodnevno okuplja kako bi posmatrali zalazak sunca.

Svetilište na vodi

Obilazak oblasti Bedugul počinje zaustavljanjem u Sangehu, radi posete svetoj šumi u kojoj žive nepripitomljeni majmuni, odakle se uzbrdo vozi od jezera Bratan (1.200 metara nadmorske visine) i živopisnog hrama Ulun Danu podignutog nad vodom.

 

U Čandikuningu, u kom se uzgaja većina povrća na Baliju, glavna atrakcija je prometna pijaca cveća, voća i začina. Natrag se vozi uskim seoskim putevima, uz zaustavljanje u selu poznatom po umetničkoj izradi zlatom protkanih tkanina, kakve se ovde nose na važnim ceremonijama.

Grad umetnosti

Tu je i obilazak koji naglasak stavlja na tradicionalnu umetnost, a podrazumeva posetu gradu Ubudu i selima čuvenim po umetničkim zanatima – Batubulanu (kamenorezački zanat) Čeluku (izrada srebrnog i zlatnog nakita) i Pengosekanu (slikanje).

Na „umetničkoj pijaci Balija\" u Sukavatiju možete povoljno da kupite umetničke rukotvorine i tkanine, a u obzir dolazi i cenkanje. Grad Ubud su još tridesetih godina prošlog veka u svetu kao kulturni centra Balija proslavili nemački intelektualac Valter Špis, holandski slikar Rudolf Bonet i drugi strani umetnici koji su se tu nastanili. Danas je Ubud grad koji se brzo razvija, s brojnim umetničkim galerijama i prodavnicama koje nude slikarska dela, drvorez, tkanine i sve vrste suvenira.

Ponuda agencija

– „Kon Tiki\" nudi doček Nove godine na Baliju sa posetom Singapuru. Aranžman traje 13 dana, a polazak je 28. decembra. Na Baliju su hoteli sa pet, a u Singapuru sa četiri zvezdice. Doplata za novogodišnju proslavu je 160 evra. Cena aranžmana je 2.150 evra.

– „Jolly travel\" nudi aranžmane od 14 dana s polaskom u novembru i prva tri meseca sledeće godine. Cene se kreću od 1.195 evra do 1.695 evra. Hoteli su sa četiri i pet zvezdica.

– „Top travel\" u ponudi ima aranžman od 11 dana – sedam noćenja sa doručkom u hotelu sa četiri zvezdice na Baliju i dva u Singapuru. Cena je 1.195 i 1.220 evra u zavisnosti od izbora hotela.

– Beograd-Bali: oko 10 sati leta avionom, sa presedanjem u nekom
od evropskih gradova
– Aerodromske takse: oko 320 evra
– Viza: za Indoneziju 45 dolara
– Vremenska razlika: šest sati unapred
– Klima: toplo preko cele godine, temperatura od 30 do 35° C
– Valuta: indonežanska rupija; 1 USD ∂ 9,894 IDR; 1 EUR ∂ 14,197 IDR

Autor: CDC/DM | Foto: hutterstock
Izvor: Blic,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA