Nekad sedište jedne od najvećih evropskih monarhija, zemlja burne i bogate prošlosti, impozantnih građevina i još lepše prirode, Austrija sve posetioce ostavlja bez daha

                                       Photo: thisisbossi / Flickr

Bilo da ste vatreni navijač srpske rukometne reprezentacije i srećnik koji od 19. do 31. januara hrabri naše sportiste na Evropskom rukometnom prvenstvu, ili planirate skijanje u nekom od najlepših svetskih skijaških centara, Austriju pokušajte da doživite i na drugi način. Ta mala, ali bogata država, zahvaljujući vrlo burnoj i bogatoj istoriji dobila je u nasleđe mnoge istorijske i kulturne građevine i blaga od neprocenjive vrednosti.

Carski dvorac u Insbruku

Austrija ne samo da je vodeća u zimskim sportovima nego je i zemlja posebno lepih dvoraca u kojima se i danas oseća duh kraljevske prošlosti i gde između zidova salona za ples možda možete da čujete i fine taktove valcera.

Danas, kao i pre 500 godina, svaki posetilac carskog dvorca Hofburga ostaje zadivljen zlatnim krovom stare rezidencije u Insbruku. Maksimilijan I, najpoznatiji Habzburgovac u Tirolu, kao tirolski starešina uselio se u njega i pre nego što je dobio kraljevsku i carsku krunu. Kao impresivan spomenik svoje moći sagradio je raskošno fasadno izbočenje sa šarenim reljefima i vatrostalnim pozlaćenim crepovima. Povod za to bilo je i njegovo venčanje s Bjankom Marijom Sforcom. Kao najlepši spomenik Maksimilijan I namenio je sebi grobnicu u dvorskoj crkvi u kojoj na kraju ipak nije pokopan, jer je posle za svoj večni počinak odabrao Bečko Novo Mesto.

Dvorac Ambras kod Insbruka poznat je po zbirci oružja i oklopa iz vremena od kasnog srednjeg veka do baroka. Ta zbirka, koja je raspoređena u tri dvorane, pripadala je Ferdinandu II. Na istom mestu čuva se i maniristička riznica (manirizam – umetnički pravac koji se pojavio u zapadnoj Evropi u drugoj polovini 16. veka) sa dragocenostima i neobičnim blagom iz područja prirode, umetnosti i nauke. U dvorcu je i galerija portreta značajnih za austrijsku istoriju od 1400. do 1800. godine, zbirka kasnogotskog slikarstva i oltar svetog Jurija iz vremena cara Maksimilijana I.


                    Photo: Aconcagua / Wikimedia Commons

Duž obala Dunava

Dunav je jedan od najstarijih plovnih puteva srednje Evrope kojim su tokom vekova plovili brojni poznati carevi i vladari. Ali, ta reka bila je i svedok niza istorijskih događaja, pa su uz njene obale sagrađena značajna arhitektonska zdanja, počevši od grada Passaua u kojem je samostan trapista Engelhartszell pa sve do meandra Schlogen. Pre Eferdinga, grada kneževske loze Starhemberg, pažnju privlači dvorac Schaumberg, sada u ruševinama, a potom u Lincu stari deo grada blizu samostana augustinskih kanonika sv. Florijana sa čuvenim Bruknerovim orguljama. Ako nastavite plovidbu Dunavom, doći ćete do starog rimskog naselja Enns, a pre ulaska u Donju Austriju proći ćete divlju deonicu Strudengaua sa starim brodarskim gradićem i rečnu luku Grein. U srcu pokrajine Salzkammergut nalazi se regija Bad Ischl gde se i danas oseća dašak carske atmosfere. Posebno mesto u Bad Ischlu je dvorska poslastičarnica Zauner, čije je slatkiše i sam car rado isprobavao.

Tamo je, naime, car Franjo Josip između 1854. i 1914. godine provodio godišnji odmor. Još i danas brojni turisti odlaze u crkvu sv. Wolfanga, delo Michaela Pachera, a Mocartovi obožavaoci dolaze u Gilden da vide rodnu kuću majke tog slavnog kompozitora.

Viteška utvrđenja i rezidencije

Istoriju austrijske pokrajine Gradišće obeležile su loze Esterhazi i Botanji.

Jedna od prelepih građevina iz njihovog vremena je i kula Lockenhaus, poslednje pravo viteško utvrđenje u Austriji smešteno u brdovitom Gunsergebirgeu.

Stari grad iz 13. veka je renoviran, a u njemu možete i da prenoćite. Najznačajniji kulturni spomenik ove pokrajine je dvorac Esterhazy u Eisenstadtu (Gvozdenom gradu), središtu bivše mađarske kraljevine. Prvobitna gotska kula renovirana je u baroknom stilu, klasicističkoj strogosti umetničkog stila bidermajer. Biser dvorca svakako je Hajdnova dvorana, jedna od najlepših i najakustičnijih koncertnih sala na svetu. Nekadašnja rezidencija kneževskih nadbiskupa, Imperialis, u Salcburgu, najveća je evropska tvrđava sagrađena u 11. veku. Posetioci tamo mogu da vide i mučilište iz tog vremena, ali i raskošne dvorane sa majstorskim delima renesansnih i baroknih umetnika. Dvorac Goldegg je kulturno središte, a njegove najveće dragocenosti su damske odaje iz 14. veka i viteška dvorana iz 1536. godine s renesansnom oplatom, što zajedno sa freskama spada u najveća blaga Salcburga tog vremena. Visoko iznad doline Sazach stoji nekadašnja odbrambena tvrđava iz 11. veka, Hohenwerfen. Služila je vladarima ne samo kao vojna strateška tačka, nego i kao lovačka tvrđava. I danas se u njoj organizuju zabave i čuva zanimljiva zbirka oružja (više na www.austria.info).

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA