Grad koji vrvi od života, sa dobrim mestima za šoping, buvljim pijacama, sjajnim restoranima, i najrazličitijom mogućnom zabavom

 

Port Elizabet je neotkriveni dragulj Južne Afrike, najviše zahvaljujući svojoj nerazvijenoj obali. Grad je deo urbanog područja Nelson Mendela Bay Metro, kojim je PE spojen sa industrijskim gradovima u unutrašnjosti, kao što su Uitenhage (srp. Eutenhah) i Despatch.

Zbog savršenog prirodnog položaja, sa dugim, šljašteće belim peščanim plažama, kao i zbog istorijskog značaja u borbi lokalnog stanovništva protiv aparthejda, PE je danas grad koji vrvi od života, sa dobrim mestima za šoping, buvljim pijacama, sjajnim restoranima, i najrazličitijom mogućnom zabavom. Port Elizabet je oduvek bio porodična destinacija, tako da postoje i aktivnosti prilagođene deci.

PE treba posetiti i zbog okolnih atrakcija – postoje organizovani izleti do rezervata divljih životinja, do nacionalnog parka Addo Elephant, do kulturnog epicentra Grahamstown, kao i do zaliva Jeffrey’s Bay, čuvenog po impresivnom pejzažu i surfingu.

Život u PE se odvija oko okeana, čak i tokom prohladnih zimskih meseci. Plaže su generalno dobro održavane, a plaža Humewood je dobila međunarodnu etiketu Blue Flag koja se dodeljuje za kvalitet.

PE je raj za ljubitelje prirode, tako da nikako nemojte propustiti vožnje brodićima, ronjenje, posetu parku divljih životinja Seaview Game & Lion Park, kao ni ekskurziju u Bayworld, u kojem su smešteni okeanarijum, muzej, i park zmija.

Algoa Bay, obalski pojas zaliva Neslon Mandela Bay, ima 40 km plaža, za ograđenim i zaštićenim delovima za plivanje, pecanje, surfing, dubinsko ronjenje, ronjenje u plićaku, i jedrenje.

Mnogo bliže centru Port Elizabeta nalaze se Seaview Game & Lion Park and the Kragga Kamma Game Park.

Još jedna atrakcija za turiste je i put parnim vozom Apple Express od Port Elizabeta do mesta Thornhill, gde možete uživati u pogledu sa najvišeg železničkog mosta sa uskim kolosekom na svetu.

Ako ste adrenalinski tip i volite ronjenje, nalazite se na pravom mestu. U okeanarijumu Bayworld možete roniti zajedno sa ajkulama, a u prirodnom okruženju među fascinantnim brodskim olupinama.

Ako volite da vozite bicikl, ne propustite dve odlične staze za brdsku vožnju: stazu Baakens River (22 km), i kružni put duž prirodnog rezervata Swartkops Valley.

Izvor: B92 

Izvor: B92 PUTOVANJA