Skrivena na granici između Francuske i Španije, na istočnom obodu Pirineja, malena Kneževina Andora deo je planinskog masiva presečenog sa tri uske doline u obliku slova Y. Severni deo zemlje je sa južnim povezan glavnim magistralnim putem, oko kojeg su smeštena i glavna naselja, u glavnom manja mesta sa crkvama u romanskom stilu i kućama profane arhitekture. Ostala mesta, koja se nalaze dalje od glavnog puta, maltene su još uvek netaknuta – kamene kuće zgusnute oko hiljadugodišnjih crkava. A prizor koji se odatle pruža je neopisiv.

 

Andora je jedna od najstarijih nacija u Evropi. Osnovao ju je Karlo veliki kao tampon državu protiv Iberijskih Muslimana. Godine 1278. kontrola nad Andorom podeljena je između španskog biskupa Urgelja i francuskog kralja, koji su stekli titulu suprinčeva Andore. Država je tako postala ko-kneževina, sa dva šefa države koji dele vlast. Spremnost obe strane na kompromise tokom vekova omogućila je da ovaj jedinstveni aranžman opstane nepromenjen do kraja 20. veka. I mada stanovnici Andore nisu konsultovani, bili su više nego spremni da prihvate dogovor koji će im garantovati bezbednost i nacionalni integritet. Osim kratkog perioda tokom Napoleonskih ratova, Andora je sve vreme bila nezavisna država.

Zbog relativne izolacije, Andora je u glavnom bila izvan mainstream tokova evropske istorije, i gotovo da nije održavala veze sa drugim zemljama osim sa Francuskom i Španijom. Međutim, u novije doba doživljava ekonomski procvat, pre svega zbog razvoja turizma, ali i zbog niskih poreza zbog čega je odavno najpovoljnija šoping destinacija u regionu.

Politički sistem je temeljno reformisan 1993. godine, i tada je Andora postala članica Ujedinjenih nacija. Nije punopravna članica Evropske unije, ali uživa specijalan status u tom smislu što ima iste trgovinske pogodnosti kao i punopravne članice. Andora nema sopstvenu valutu i do uvođenja eura koristila je francuski franak i špansku pezetu.

Andora danas opstaje zahvaljujući turizmu, koji čini 80% njenog bruto domaćeg proizvoda. Godišnje u proseku primi oko 9 miliona turista, koje ovamo jednako privlači njen duty-free status, kao i bajkoviti zimski i letnji turistički centri. Stanovnici Andore imaju vrlo visok standard, kao i najvišu očekivanu dužinu života na svetu – 83.52 godine.

Atrakcije

Andorra La Vella (Stara Andora) je prestonica kneževine i najveće mesto, sa preko 20,000 stanovnika. Nalazi se u kotlini koja je smeštena na visini od 1,000m, i okružena planinskim vrhovima koji dostižu 2,400m.

La Vella u novije vreme gubi svoj nekadašnji sjaj i eleganciju stare Evrope, a sve više se pretvara u živopisan šoping centar azijskog stila. Danas je sve podređeno kupovini: duty-free elektronika, foto aparati, mobilni telefoni, alkohol, i cigarete. Gradić vrvi i od restorana, ali dok su nekada to bile gotovo isključivo taverne koje su služile španske i francuske specijalitete, danas više od pola restorana čine picerije.

Encamp senalazi zapadno od prestonice, i ima nešto preko 10,000 stanovnika. Tu se nalazi jedan od najpoznatijih muzeja u Andori, Museu Nacional de l’Automòbil, u kojem je izloženo preko 100 automobila proizvedenih između 1898. i 1950. kao i stari bicikli i motorcikli.

Obavezna turistička atrakcija je stara crkva Església Sant Romà de les Bons, sagrađena u 12. veku, koja se nalazi nekoliko stotina metara severno od centra.

Zanimljiva, autentična mesta su i Santa Coloma, južno od Andorre La Vella, prema granici sa Španijom, kao i Sant Julia de Loria, južno od Santa Colome.

Escaldes-Engordany je nekadašnje izdvojeno selo, a danas severno predgrađe prestonice Andorra La Vella koje danas doživljava ubrzan urbani razvoj.

Šoping

Kupovina je obično glavni motiv za odlazak u Andoru, osim skijanja. Već na magistralnom putu, pred ulazak u La Vellu, počinju da se gomilaju prodavnice u kojima se prodaje sve, od odeće, cipela, bele tehnike, i električnih aparata, do parfema i nakita.

Kako stići

Avionom – Najbliži aerodromi su u Barseloni i Tuluzu, do kojih treba 3.5 do 4 sata vožnje autobusom ili autom.

Autobusom – Andora ima samo jedan magistralni put koji je povezuje sa Francuskom i Španijom, a autobuski su česti i pouzdani. Iz Francuske postoji direktna linija iz Tuluza, kao i linija preko mesta l’Hospitalitet i La Tour de Carol. Iz Španije direktna autobuska veza postoji iz nekoliko većih gradova – Barselone, Madrida, Malage, Ljeide, i Valencije.

Vozom – U Andori ne postoji železnica ni železničke stanice, a najbliža se nalazi u francuskom gradiću l’Hospitalitet, desetak kilometara od granice. Od Pariza do l’Hospitaliteta postoji noćni voz sa spavaćim kolima, a od l’Hospitaliteta autobusi voze preko celog dana.

Autom – Najjednostavnije je doći sopstvenim autom. Putevi su u odličnom stanju, s tim što vožnja ponekad ume da bude stresna. Ako dolazite iz Španije nećete se mnogo zamoriti jer je uspon dug, ali blag. Međutim, put kojim se dolazi iz Francuske je prepun krivina i ozbiljnih uspona, tako da računajte na napornu vožnju.

 

Kretanje po kneževini

Ostavite nekoliko dana za obilazak Andore – tako ćete imati vremena i za La Vellu, ali i za većinu okolnih mesta. Lokalni autobuski servis je odlično organizovan, postoji 8 linija, i sve prolaze kroz La Vellu, a karte su od 1 do 3 eura, u zavisnosti od distance. Za mesta u neposrednoj blizini La Velle autobusi tokom dana voze na svakih 30 minuta. Ali ako idete do zabačenih sela, kao što su El Serrat, Arinsal, i El Pas de la Casa, vodite računa o redu vožnje jer do tih mesta voze samo dva ili tri autobusa dnevno.

Komunikacija

Zvanični jezik u Andori je katalanski, ali svi govore ili makar razumeju španski i francuski. Engleski je takođe sveprisutan u poslednje vreme, tako da komunikacija ne bi trebalo da bude problem.

Smeštaj

Turistička kneževina nudi sve oblike smeštaja, od jeftinih privatnih soba za 10 eura po osobi, do skupih hotela sa 5 zvezdica. Izdvajamo neke:

Hotel Santa Bàrbara de la Vall d’Ordino, +376 738 100 (santabarbara@andorra.ad). 54 eura.

Pension la Rosa, Antic Carrer Major 18, Andorra la Vella, +376 821 810. 20 eura

Hotel Oriol, Plaça Co-Princeps, 4, +376 821 105. 39 eura.

CyberAndorra, +376 323 391

Izvor: Lonely Planet, Wikitravel ,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA