Omirišite listu kofišopova koje nudi holandska prestonica. Udahnite duboko i izustite po jedno grleno gezellig! leuk! i lekker!

Photo: flo21 / Flickr

1. Dampkring

Efektan enterijer i odlična relaksirajuća atmosfera. Vrtoglava eksplozija oblika i boja, psihodelična u prihvatljivoj dozi, stimuliše čula i garantuje dobar provod. Arapske, budističke i boemske dekoracije zaslužne su za prestižan rejting, te spada u rang najboljih. I upravo, zahvaljujući fenomenalnom ambijentu, ovaj kofišop zabeležen je i na holivudskoj filmskoj traci.

Pojedine scene iz filma Ocean’s 12 snimljene su baš na ovom mestu, a specijalitet kuće je Ocean’s 12 Haze. Vlasnik ponosno kaže da Bred Pit navraća par puta godišnje, inkognito, „just sitting there, smoking some\".

Lokacija: Handboogstraat 29
od aerodroma Schiphol 10.2 km
od glavne železničke stanice: 1.3 km

2. Baba

Na samom ulazu u Crvenu četvrt, orijentalni motivi, azijski šmek. Zavalite se u jednu od udobnih stolica i dok vama vlada slowmotion, kroz velike zatamnjene prozore posmatrajte užurbani svet kako nervozno šparta ulicama. Slabo svetlo i prilično glasna house muzika i nisu neki aduti koji garantuju ekipno druženje i priču. Ovo je više mesto za one koji bi da stondiraju solo.

Lokacija: Warmoesstraat 64
od aerodroma Schiphol: 11.1 km
od glavne železničke stanice: 0.4 km

3. La Tertulia

Ključna reč za ovaj kofišop je relaxed, pa je sasvim opravdano zašto je ovo omiljena stanica za bekpekere. Postoji od 1983. i popularan je i među lokalcima. Prostor je mali i tih, dobro osvetljen sa puno biljaka, i pastelnim zidovima. Primamiće vas spiritualne primese sa umirujućem zvukom žubora vode iz mini fontane. Na terasi ispred, uvek ćete sresti srednjovečne muškarce kako opušteno igraju partiju šaha i šeruju joint.

Lokacija: Prinsengracht 312
od aerodroma Schiphol: 9.9 km
od glavne železničke stanice: 1.6 km

4. Abraxas

Skriven u uskoj uličici u centru Amsterdama između trgova Dam i Spui. Satkan od 3 sprata i malih soba do kojih se dolazi uz pomoć spiralnih stepenica sa oba kraja zgrade. Svaki sprat propagira određeno raspoloženje i stil. Drugi sprat je rezervisan za DJ-a, a treći za uzgajanje kanabisa. Enterijer forsira fantaziju, pa su podovi i plafoni presvučeni staklom.

Lokacija: Jonge Roelensteeg 12
od aerodroma Schiphol: 10.6 km
od glavne železničke stanice: 0.9 km

                                         Photo: Terrazzo / Flickr

5. Bulldog

Smešten je u nekadašnjoj policijskoj stanici, a da ironija bude veća otvoren je na dan šale, 1. aprila 1985. tako da je nekadašnji cop-shop pretvoren u coffee-shop. I dalje podseća na policijsku stanicu, sa autentičnim eksponatima i ćelijama gde danas možete sasvim opušteno, legalno da zapalite joint. Bulldog je zapravo lanac kofišopova razbacanih po celom gradu, a prepoznaćete ih po upečatljivom logou glave buldoga.

Lokacija: Leidseplein 17
od aerodroma Schiphol: 9.5 km
od glavne železničke stanice: 2 km

6. Amnesia

To je jedno od onih skromnih mesta pored kojih biste prošli neokrenuvši se. Ali ako pogledamo sa holističke tačke gledišta, unutar se krije odličan kofišop. Malo mesto sa zagasito crvenim enterijerom i prijatnim crvenkastim svetiljkama. Ako je lepo vreme, onda je ovo odlično mesto za sedenje ispred i posmatranje čamaca na kanalu Herengracht.

Lokacija: Herengracht 133
od aerodroma Schiphol: 10.7 km
od glavne železničke stanice: 0.8 km

7. Bluebird

Smešten je u jednoj neuobičajenoj, modernoj zgradi ni nalik onima u Crvenoj četvrti, pošto je u sklopu nekadašnjeg jevrejskog kvarta. Podeljen je na 3 dela. Na spratu se nalaze udobne sofe, od kojih je omiljena ona u obliku slova L, a zahvaljujući diskretnoj lokaciji gotovo uvek ćete naći slobodno mesto. Zidovi su prekriveni psihodeličnim crtežima najrazličitijih ptica.

Lokacija: Sint Antoniesbreestraat 71
od aerodroma Schiphol: 11 km
od glavne železničke stanice: 0.8 km

8. Grey Area

Za razliku od drugih kofišopova koji imaju napadne šljašteće neonske table, Grey Area ispisan čistim belim slovima, spolja odaje utisak ušuškanog vitamin bara. Nalazi se u vlasništvu 2 Amerikanca poznatijih kao The Chiefs i predstavlja meku za američke turiste. Prostor je prilično skučen, a sigurno ćete zapaziti i zidni sat koji stalno pokazuje 4:20.

Lokacija: Oude Leliestraat 2
od aerodroma Schiphol: 10.6 km
od glavne železničke stanice: 0.9 km

9. De Rokerij

Ovaj lanac ima 4 kofišopa raštrkana po gradu, ali prvi, najveći i najposećeniji nalazi se odmah kod trga Leidseplein. Tapacirane klupe, jastuci i niski stolovi, mirišljave sveće, Hindu i Nepal dekoracija i podni mozaik. Jedini izvor svetlosti su simetrično raspoređene sveće i mini lampioni. S obzirom na lokaciju, često vrvi od turista.

Lokacija: Lange Leidsedwarsstraat 41
od aerodroma Schiphol: 9.6 km
od glavne železničke stanice: 1.9 km

10. Stix

Jedan prilično strejt kofišop, bez ikakvih alternativnih elemenata, u kojem ćete već sa vrata ugledati nekolicinu holandskih skockanih japi tipova u odelima. Otvoren je prvenstveno za poslovne ljude, koji navraćaju nakon napornog radnog dana. Ambijent prilično pojednostavljen: drveni stolovi, veliki zatamljeni prozori i jednostavni separei. Umesto psihodelične muzike, ovde se razležu blagi jazz zvuci.

Lokacija: Utrechtsestraat 21
od aerodroma Schiphol: 10.4 km
od glavne železničke stanice: 1.6 km

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA