Maroko je očaravajuća i etnički raznolika zemlja, puna egzotičnih prizora, zvukova i mirisa, piše Discovery.

S obzirom da se nalazi na obodu Severne Afrike i na puškomet od Evrope, Maroko danas ima eklektičnu srednjovekovnu kulturu inspirisanu različitim zapadnim uticajima.

Čuven po suncu, pesku, planinama i džamijama, Maroko je raj i za šoping. Ako volite da kupujete, zavolećete Maroko.

Marokanske pijace ili sukovi su u celom svetu poznati po tome da u njima možete provesti dane. Uđite u medinu, drevni deo svakog marokanskog grada okružen zidinama, u kojoj ćete kroz uske i krivudave pešačke ulice kilometrima hodati kroz jedan sasvim drugačiji svet – svet tezgi i minijaturnih prodavnica.

Medine su centar marokanskog urbanog života, i u njima se lokalci snabdevaju, peku hleb, prodaju domaće životinje, i kupuju sve od začina i čarobnih napitaka do tepiha i kaftana.

Naoružajte se strpljenjem. Vekovna tradicija cenjkanja nije samo umetnost, već i način da se zabavite i socijalizujete. Započeće kao poziv da sednete na čašu slatkog čaja od mente, nakon čega sledi ritualno cenjkanje gore-dole.

Koju god cenu da prodavac odredi – ponudite trećinu od toga. Cenjkanje obično prate tužne priče, vicevi, a dešava se i da morate da ustanete i pođete dalje – ako vas prodavac ne pozove nazad, znači da ste potcenili vrednost njegove robe, a ako vam na kraju zadovoljno stisne ruku, znači da je dil postignut.

U Maroku ćete naići na raznovrsnu ponudu svake vrste nakita i tepiha. Cenjkajte se s najboljim prodavcem kako biste došli do autentičnog berberskog ili arapskog tepiha. Ne propustite ni da kupite makar nešto od ukrašene tkanine ili proizvoda od kože, uključujući uvek popularne špicaste papuče iz čuvenih štavionica u Fesu.

Marokanska grnčarija i keramika odražavaju vekovno nasleđe i smatraju se umetničkim delima. Predivno precizni plavi i beli geometrijski motivi odražavaju mozaike koji se mogu videti po gradovima.

Još jedan popularan suvenir od keramike je tadžin – plitka, tradicionalno dekorisana činija s konusnim poklopcem u kojoj se obično služi dinstano meso s povrćem.

Za rezbarije i proizvode od drveta uputite se u grad Meknes na severu kopnenog Maroka, a za sitne intarzije od sedefa svratite u Esauiru, na južnoj obali zemlje.

Od predivnih bakarnih svećnjaka i teškog nakita od srebra do tradicionalnih bubnjeva i mozaika, egzotične umetnine Maroka i lude avanture na pijaci napraviće od vas profesionalnog kupca – piše Discovery.
Photo: FrenchSelfCatering.com / Flickr
Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA