Za razliku od većine marokanskih letovališta na Atlantiku, Agadir je zaklonjen od jakog vetra i talasa sa okeana i zbog toga je omiljen među turistima kojima je glavni cilj opuštanje na pesku i moru.

 

Grad na južnom delu atlantske obale Maroka, Agadir je turistička atrakcija pre svega zbog svoje geografske lokacije – smešten je u mirnom zalivu sa ogromnom peščanom plažom, a okružen je planinama Antiatlas i pustinjom Saharom.

Za razliku od većine marokanskih letovališta na Atlantiku, Agadir je zaklonjen od jakog vetra i talasa sa okeana i zbog toga je omiljen među turistima kojima je glavni cilj opuštanje na pesku i moru.

Zaliv Agadira je ogroman, plaže su peščane, a glavna plaža je duga i retko kada je gužva. Osim toga, ako volite mir i tišinu, lako ćete u okolini grada naći usamljene uvale koje često možete imati samo za sebe.

Zbog geografskog položaja i prosečne dnevne temperature od 20˚C u januaru, Agadir je jedna od omiljenih zimskih destinacija, pogotovo za građane sa severa Evrope. Klima je skoro savršena preko cele godine, tako ni u najtoplijim mesecima, julu i avgustu, vrućine nisu nesnosne.

Centar grada se takođe razlikuje od ostalih mesta u Maroku – fale mu atraktivne građevine i šmek starih berberskih gradova. Agadir je žestoko razrušen u zemljotresu 1960. nakon kojeg je podizan iz pepela, tako da su zgrade novije arhitekture, glomazne i ne previše zanimljive.

Ulice su široke, hoteli su moderni, a kafei su projektovani u evropskom stilu, tako da je Agadir daleko od tradicionalnog Maroka. To je savremen, užurban, i dinamičan grad sa 200.000 stanovnika u centru i skoro 700.000 na čitavom ataru.

U gradu koji je pre pola veka skoro potpuno uništen prirodnom katastrofom, ne propustite mali Muzej zemljotresa u ulici Jardim de Olhão u kojem su izložene fotografije starog Agadira. Muzej radi dvokratno, a ulaz je besplatan.

Šoping

Agadir nije najbolje mesto za šoping u Maroku, a tipične suvenire i proizvode od kože potražite u tržnom centru – betonskoj zgradi pod nazivom Marché centrale (centralna tržnica). Najveći deo robe je proizveden izvan Agadira i zbog toga su cene prilično visoke. Ipak, pozitivna strana šopinga u Agadiru da su cene često izložene i fiksne, i da ne morate baš uvek oko svega da se cenjkate.

Restorani

Najjeftiniji restorani se nalaze u kvartu Nouveau Talbourjt, a dnevni meni možete naći i za 35 Dh.

Brojni restorani smešteni su kod same gradske plaže, a osim marokanske kuhinje, postoje specijalizovani indijski restorani, riblji, kao i oni sa međunarodnom kuhinjom. S obzirom da kod plaže ima ima najviše turista, restorani su ovde najskuplji.

Noćni život

Agadir je turistički centar organizovan pre svega za Evropljane, tako da je noćni život dobro zadovoljavajući. Postoji više noćnih klubova, a alkohol je dostupan i lako se nalazi.

Druga marokanska kriza – Panterov skok

Agadir je i istorijski značajan za Maroko, jer je upravo tu izbila Druga marokanska kriza poznata i kao Panterov skok – sukob koji je izbio 1911, kada su se marokanska plemena pobunila protiv francuske vojske, ali i protiv sopstvenog sultana.

Francuska je tada odgovorila vojnom intervencijom, u sukob se umešala i Nemačka, a kriza je na kraju rešena Fesovskim mirom potpisanim 30. marta 1912. godine. Sultan Abdelhafid se tada odrekao suverenitena nad Marokom, čime je država postala francuski protektorat.

Ovaj sukob poznat je i kao Agadirska kriza.
Izvor: B92
Photo: Martin and Kathy Dady / Flickr

Izvor: B92 PUTOVANJA