«Najbolji za život je onaj grad u kome se stranac oseća kao kod kuće.»Italo CalvinoJeste li gledali film «Lisabonska priča» Wim Wendersa?Ako niste, imate još vremena.

..A jeste li ikada bili u Lisabonu?Ako niste, požurite! Ne odlažite, jer jednom kad ga posetite, poželećete da se vratite ponovo i ponovo…Ne dozvolite da vam navodna udaljenost bude problem (kao što je to bio slučaj samnom) jer 3500 km busom može da vam prođe za tren oka!Zamislite kako se moćno oseća čovek kada se nalazi na najzapadnijoj tački Evrope (Cabo Da Roca)? More, šumovi, stene, vetar, pogled… Jednostavno sjajno! I zato, pakujte se i polazimo!Da biste ušli u Lisabon, morate savladati dugu prepreku zvanu Most Vaska Da Game koji je dug 17 km od kojih je čitavih 12 km nad širokim koritom reke Tejo. Neverovatno…Razgledanje možete početi pomoću javnog prevoza, jer ono može biti posebno zanimljivo, bilo da idete starim tramvajima uskim ulicama Alfame, brodom ili žičarom duž reke Tejo, ili metroom, čija je svaka stanica drugačije dekorisana prelepim keramičkim pločicama (azulejos) koje se mogu videti duž celog Lisabona, kako spolja tako i unutar zgrada, crkava i kafića.
 

Iako relativno mali grad, Lisabon obiluje muzejima, tako da za oko 3 evra možete uživati u delima najboljih evropskih slikara. I ostale cene su prihvatljive tako da i oni sa skromnijim džeparcem mogu u potunosti da se uklope (tvrdim iz sopstvenog iskustva)!Ljudi su izuzetno gostoljubivi, prijatni, okrenuti porodici i puni raznih poslastica i specijaliteta koje valja probati. Ako dan započnete kafom (bica – nalik na ono što je kod nas espreso ili galao -sa mlekom, slično nes kafi) i nekim tradicionalnim keksom ili kolacem iz obližnje poslastičarnice (pastelarias) spremni ste za avanturu koja se pamti!Raspoloženje Lisabona ne može da dočara ni jedan drugi zvuk kao što to može Fado, a baš ovi zvuci poneće vas u mnogobrojne parkove pune razljičitog, neobičnog bilja, poznatih skulptura i malih jezera. Jedan od najlepših je Park Nacija – veoma moderan (sa drugim po veličini Okeaniumom u Evropi koji sadrži gotovo sve forme morskog života) sa velikim brojem hotela, restorana, sjajnih geometrijskih oblika, tržnim centom i tornjem Vasco Da Gama.Gradska panorama je najlepša sa Castello De Sao Jorge ili Elevatora Da Santa Justa koji predstavlja «lisabonski odgovor na Ajfelov toranj».Ogroman, impozantan most Ponte 25 de Abril (izgrađen 1966. ranije poznat kao Salazarov most) dovešće vas do spomenika Cristo Rei koji pruža mogućnost pogleda na mesto gde se reka Tejo uliva u Atlantski okean. Ovu je statuu portugalski dikrator Salazar poklonio narodu sa porukom «Neko vas posmatra». U stvari, to je samo «mini verzija» Isusove statue iz Ria.«Turistička ikona» Lisabona je svakako četvrt Belem – istorijsko mesto odakle su portugalski pomorci isplovljavali u istraživanje nepoznatog sveta. U blizini je i jedan od najleoših manastira u zemlji Mosteiro Dos Jeronimos gde je sahranjen Vasco Da Gama. (Inače, u velikom broju crkava se ne plaća ulaz i otvorene su čitav dan pa se mogu slobodno razgledati, ali treba voditi računa o tome da se bude prikladno obučen.)

Lord Bajron je rekao da je Sintra (gradić na brdu kod Lisabona gde se nalazi poznata Nacionalna palata) mesto «u svakom pogledu najzanosnije u Evropi». A sada zaista i ja mogu da tvrdim samo isto… Sintra je bila letnja rezidencija portugalskih kraljeva, a obilje jezera i drvoreda semitropskih bašta daju poseban ugođaj. Ovde će biti posebno zanimljivo i deci, jer je upravo u ovom kraju poznati muzej igračaka (Museu de Brinquedo) gde možete videti stare, kamene egipatske igračke stare oko 3000 godina kao i mnoge druge iz Zimbabvea, Senegala… U blizini je i Palacio da Pena, šareni dvorac sa neobičnim kupolama i kulama, nalik na Diznijeve dvorce.Jedna od brojnih atrakcija, pored popularne Koride, je i zapanjujući Akvadukt iz 18. veka dug 60 km koji je bio jedan od osnovnih izvora vode u Lisabonu. Takođe i plaža Cascais gde talasi Atlanskog okeana kilometrima zapljuskuju peščanu obalu, kao i brojni zamkovi i utvrđenja na vrhovima brda.Toliko lepih momenata koja bude različita osećanja, toliko fantastičnih slika – da je prava šteta samo trepnuti na momenat!Lisabon je oduvek imao «strast» prema fudbalu, čak i pre Evropskog prvenstva 2004., tako da ne treba izostaviti posetu stadionu Benfica (stadionu svetlosti) i Sportinga. Oni mi, naravno, nisu bili prioritet, ali mi je drago što sam imala dovoljno vremena, jer je lepo iskustvo zakoračiti unutar njih koji zrače veličanstvenošću i živopisnošću.Pripremajući se za ovo putovanje nisam mislila da ću kada se vratim, svakodnevno prelistavati slike i prizivati uspomene na ovaj grad u želji da se vratim…Ono što mi preostaje je da ovo nezaboravno iskustvo podelim sa vama, i naravno čekam reprizu…

Putopis napisao tamaras