Dakar,Prvi pomen Dakar, asocira na čuvenu trku Paris-Dakar, eventualno da je to stecište svetskog Džet seta, ali stvarnost je sasvim drugačija.

Idite u Dakar ako ste prošli sve čuvene destinacije, da bi ste vidjeli kojiko je današnji svijet pun kontrasta.Dakar su u petnaestom vijeku otkrili Portugalci ali u sedamnaestom ga preuzimaju Francusi, sama istorija Dakara je vezana za osrvo Gorra koje se nalazi pored grada i bilo je glavno tranzitno mjesto za transver robova u južni i sjevernu Ameriku.Po  izlasku u grad, nemožete naći ni jednu samoposlugu, koja je urađena po Evropskom standardu, postoje određeni tržišni prostori bazari na kojima se prodaju suveniri iz Afrike po povoljnim cijenama, ali uporni trgovci su u stanju da vam  uništite cijeli dan ako pokažete interesovanje a ne kupite njihov proizvod. (progoniće Vas po nekoliko sati u želji da vam prodaju neku masku i ili kip). 

Obala pored grada je predivna plaže čiste, ali svugdje imate osjećaj nesigurnusti. Za kupanje možete korstiti bazene od lokalnih hotela koji vam se čine kao oaze u beskrajnom sivilu i bijedi koja je sveprisutna. Za transport možete koristiti, što je najsigurnije neke od državnih taksi jer taksisti koji rade na divlje mogu biti neprijatni, mogu vas ucijenjivati i tražiti novac koji niste pogodili. Opasane debelim zidovima sa bodljikavom žicom, vile bogataša sa prekrasnim vrtovima su nedostupni dio ovog grada.

Gdje ići? Ostrvo Gorra je istorijski vezano za ovaj grad, i kao glavno mjesto za transver robova predstavlja kulturno istorijsko  nasleđe ovog grada, udaljeno je pola sata vožnje brodićem od luke. Ima živopisne boje afrike, stanovnike koje su obućeni u šarene odore i koji će za svaku fotografiju tražiti novac. Tu se nalazi kuća strave, mjesto po svojoj surovosti ravno zloglasnim konc logorima, na malom prostoru je dovođeno na hiljade robova koji ako nisu zadovoljavli kriterijume  bivaju na najsuroviji način likvidirani i bačeni u more prije odlaska na brod. Ovo ostrvo je dio svjetske kulturne baštine.

I još jedno mjesto može privući pažnju, to je Pink jezero, na dva sata vožnje od Dakara postoji jezero koje svojom nestvarno ružičasom bojom mami turiste koji dođu ovdje. Riječ je o slanom jezeru koje zbog svoju specifičnu buju duguje minealim koji su tu prisutni. Put do ovog jezera možete iskoristiti da vidite prave resurse ove zemlje, koji ustvari ne postoje.Idite u Dakar ako ste sve prošli i imate avanturistički duh.

Putopis napisao babovic.zeljko