Uplatili smo aranžman u poslednji čas, bukvalno poslednji, jer je u ovom terminu bilo slobodno jedino ovo mesto (i jedino ovaj hotel).  Prethodno sam bio u Nesebru i oduševio se Bugarskom.

Kad se tome dodaju i divni utisci sa zimovanja u Borovecu,  celokupan utisak Bugarskom je neverovatan. Iznad svih ocekivanja.  :))  Zato sam i bio skeptičan kako ćemo se provesti,  jer mi je ovo delovalo kao neka varijanta seoskog turizma. Ali pomislio sam, što da ne, idemo da se pre svega odmorimo, pa i da uživamo ako ima sadržaja… Kad tamo…Čim smo stigli, Primorsko me je demantovalo. Dok smo čekali da nas smeste u hotel, ne gubeći vreme, prošetali smo po mestu, a već prvi dan sam ga upoznao uzduž i popreko.

Ovo mestašce me je osvojilo na prvu loptu i dobilo me za sva vremena. Ima neki poseban šmek, neopisivo. Dok ne odete tamo, nećete shvatiti o čemu pričam.

Primorsko je mali,  simpatični gradić, nekadašnje ribarko selo koje se nalazi na poluostrvu. Danas ima oko 3500 stanovnika. Ima dve velike plaže, severnu i južnu, i prelepo šetalište pored mora koje ih povezuje.  Prelepo. Svaka plaža je lepa na svoj način. Na severnoj plaži ima više velikih talasa, na južnoj je more mirnije i voda bistrija. Pa ko šta voli… Ja sam konzumirao obe, naizmenično. :))     More je sasvim lepo, ne slušajte pametnjakoviće koji lupetaju kako nije nikakvo, da je kao bara i slično. Sasvim je dobro. Upola je manje slano od Jadranskog i nema plime i oseke.     Plaze su korektne skroz. Solidno sređene.  Naplaćuju se suncobrani i ležaljke,  ali vas niko ne lupa po ušima da ih uzimate, uostalom možete doneti i svoje.    Ma Bugari su super domacini.  

Primorsko je pravo mesto za "odmor aktivnih turista", i to ne ona penzionerska varijanta, već celodnevno kupanje, večera u restoranu, duge šetnje i posete kafićima i klubovima.  Ima sadržaja i te kako.  Ja sam hiperaktivan, a bilo mi je super. :)U diskoteke nisam nešto zalazio (a ima ih i baš su napucane),  jer su uglavnom agresivni narodnjaci, ali ima puno dobrog provoda. Čak smo naišli i na neki salsa bar na plaži, malo dalje na sever.  Ima svega.  I, ponavljam, nije skupo.Ima puno stranaca turista, ali ne toliko Srba kao drugde u Bulgariji (ali ih ima), već uglavnom dolaze Rusi, Česi i Slovaci.Raspitajte se i za izlete, jer vredi otići.Sve je jeftino, mnooogo jeftinije nego kod nas i čak jeftinije nego u Nesebru. Možete opušteno jesti po restoranima i kafanama, bez da vam se tresu ruke kad stigne račun. A i klopa je veoma dobra. Porciju morskih plodova platio sam 3evra. Haos! :)Imate u ponudi gomilu suvenira i puno toga za shopping.  Samo dobro sve obiđite.Mi smo bili smešteni u apartmanima "Stojanovi". Na super je lokaciji, u samom centru, blizu su obe plaže i supermarket. Varijanta samo smeštaj bez hrane, što bih svima preporučio, jer je tamo hrana jeftina, a nemate obavezu da idete na dorucak i sl… A smeštaj možete naći i na licu mesta, na ulici, bez frke.     Gazda apartmana "Stojanovi" je pravi stari gospodin; ljubazan, uglađen, ne gnjavi i uvek izlazi u susret.  Arhitekta u penziji. Projektovao je neke hotele u Sunčevom bregu, lepo zaradio i sada uživa.  

Sigurno ću doći opet.  Primorsko će vas obuzeti nekim neverovatnim šarmom, već pri prvom susretu. Jako simpatično mesto. Vredi otići, vredi svaku paru. A tamo ih i ne možete puno potrošiti.

Putopis napisao talamasca