Svakako nije lako preneti utiske sa nekog putovanja…Činjenica je da pravi utisak možete doživeti jedino kao lično iskustvo i da je to vrlo individualna stvar.

Ali pokušaću Vam opisati RIM ….jedno zaista posebno mesto…

Svakako moram napomenuti da već par zadnjih godina koristimo svaku moguću priliku za putovanja. Posebno su interesantna Novogodišnja putovanja u razne Evropske prestolnice.Tako smo putovali u Atinu,Budimpeštu i ove godine posle kraćeg dvoumljenja između Rima ili Beča , naravno kao što i naslov teksta govori putovali smo u Rim…

Prednost ovih Novogodišnjih aranžmana je da pored nezaboravnog putovanja (koje ćete svakako doživeti) izbegnete gužve na ulicama Vašeg grada i gotovo sulude nabavke hrane i punjenje frižidera kao da u pitanju nije običan doček Nove godine već možda najava erupcije Jeloustona ….

Zato , sad kad su ukinute vize, bez većih problema Rim je tako blizu….

Preporučujem svima putovanje, bar ako prvi put putuje u neki grad, da putujete agencijama… Ovakva putovanja imaju mnogo prednosti. Nabrojaću neke od njih:

· Nisu potrebe neke posebno naporne pripreme za put,jer uz Vas putuje profesionalni vodič koji dotični grad odlično poznaje.Svakako možete se dodatno informisati na internetu i možda pronaći nešto što posebno želite videti (zavisi od Vaših ličnih afiniteta).

· Besplatna razgledanja grada, najpre autobusom I posle pešački sa profesionalinim vodičem ( u našem slučaju vodič je bio Istoričar umetnosti koji živi u Rimu…fenomenalno….)

· Mogućnost da posetite neka mesta pored Vaše destinacije, u okviru organizovanih fakultativnih izleta, konkretno uz Rim smo imali priliku da posetimo Tivoli živopisni gradić u blizini Rima

· Svakako cena hotelskog smeštaja za agencije je manja, pa je I cena samog putovanja jeftinija

 

Zato izaberite neku od mnoštva agencija koje će Vas za relativno male pare odvesti na 6-7 dana u RIM…

Putovali smo autobusom, što predstavlja najteži deo puta. Do Rima se putuje nekih 18 sati sa pauzama. Ali naravno autobusi su moderni, konforni I zabavljaćete se gledanjem filmova, slušanjem muzike , čitanjem nekog časopisa, par pauza za toilet I kafu I stigli ste u Rim…..

 

U prva razgledanja grada povešće Vas autobusom , bićete oduševljeni, ali nemojte fotografisati iz Bus-a jer te fotografije nisu baš nekog kvaliteta. Imaćete priliku da ceo grad propešačite u narednim danima I napravite fenomenalne fotogafije.

Krenite sa upoznavanjem Rima, noružani mapom grada koja se besplatno može uzeti na recepciji vašeg hotela, ili ste je već dobili od vodiča u autobusu …

Kako Rim obično povezujemo sa Koloseumom bićete prijatno iznenađeni svim što ćete videti pre I posle samog Koloseuma….

Fenomenalni trgovi, fontane, obelisci( kojih ima čak 11, od koji je 7 doneto iz Egipta), prelepe crkve I bazilike,mnoštvo muzeja( koje nažalost nismo imali vremena sve obići), bežuljci( sa kojih se pružaju fenomenalne vedute celog grada), ostaci starog Rima-čuveni Palatino sve Vas ovo vodi u istorisku priču koja počinje u starom Rimskom carstvu I čini se sa hrišćanskim bazilikama traje još I danas…

Osetićete se kao da šetate po najvećem muzeju u svetu…

Mi smo naše individualno razgledanje počeli od Pizza della Republica I sa tog prelepog trga krenuli u šetnju poznatom Via Nazionale…Uzvaćete u novogodišnjoj atmosferi I izlozima mnogobrojnih radnji u ovoj prelepoj ulici…

Lagana šetnja dovešće Vas do Pizza Venecia gde ćete uzivati na fenomenalnom vidikovcu Monumento a Vittorio Emanuele II.

                              

Iskustan vodič objasnio nam je da je objekat Palata Venecia omiljeno mesto za ugovaranje sastanaka Rimljana -ispod čuvenog Musolinijevog balkona ( nešto kao naš Konj!!! u Beogradu). Ovaj trg je centralno mesto sa koga Vam se pružaju nebrojeni pravci za razgledanje Rima.

Možete se odlučiti za šetnju ka severu prema Fontani di Trevi o kojoj ste godinama sanjali…Izaberite sporedne uličice kojima ćete preko Pizza del Oratono ( napomena. ako ste u mogućnosti posetite crkvu na ovom trgu u njoj Franjvci čuvaju Miklenađelov grob) stići na čuvenu Fonatnu. Pre samog izlaska na Pizza di Trevi čućete žamor ljudi, I bićete fascinirani gužvom kojom je ovo mesto potpuno okupirano. Fotografisanje je gotovo nemoguće je gužva neverovatno velika.Ovo je omiljeno mesto svih turista koji posete Rim. Obavezno bacite dva novčića, jedan sa željom da se opet vratite u Rim I drugi sa nekom Vašom željom. Pokušajte uživati u lepoti ovog mesta

 

                         

Krenite ka još čuvenijim Španskim stepenicama. Gužva je gotovo nezaobilazna, videćete turiste iz celog sveta . Uživajte sedeći na stepenicama I pogledu ka baroknoj Berninijevoj fontani.

                   

Popnite se na brežuljak iznad stepenica , ako imate vremena ( koje mi nismo imali) obiđite Vilu Medici. Ako nemate vremena uživate u lepoti vedute grada koja se pruža sa tog brežuljka I obavezno uživajte šetajući gradskim parkom .Iako je zimsko vreme možete samo zamisliti lepotu ovog parka u prolećno-letnjom vremenu.Bićete očarani.Obavezno posetite vidikovac Pizza Napoleone I i uživaćete u pogledu na najlepši trg u Rimu Pizza del Popolo -Trg Naroda .

             

Kad se nadjete na samom Trgu Naroda bićete opčinjeni njegovom veličinom I lepotom. Šetnju nastavite jednom od poznatih šoping ulica Via del Corso. Ne propustite da udjete u sve crkve koje se nalaze u njenoj blizini, svaka je lepa na svoj način. Sledećeg dana možete se odlučiti da obiđete jugoistočni deo grada .Proćićete pored najveće crkve posvećene Majci Božijoj , Santa Maria Maggiore ( ako imate vremena, a mi ga nažalost nismo imali) posetite je kažu da je čuvena po mozaicima.

Sledeća poznata crkava je Sveti Petar u Lancima gde se čuvaju lanci kojima je bio okovan Sveti Petar i naravno videćete Mikelanđelovog Mojsija.Ne propustite ovu crkvu….Vrlo ste blizu Koloseuma. Ukoliko želite posetiti ovaj jedinstveni spomenik, morate doći u ranim jutarnjim časovima jer su redovi za ulaz tada najmanji.Ova ulaznica obezbeđuje Vam ulaz u čuveni Palatino I stari Rimski Forum. Ulaskom u Koloseum vi ulazite u prvi vek p.n.e, vreme gladijtora I slave Rimskog carstva. Videćete koliko je ovo mesto zaista posebno.

 

                     

Zaprepastićete se koliko je dobro očuvan Konstantinov Slavoluk, s obzirom da je iz 3 veka p.n.e.

Posetom Palatinu imaćete priliku da se nadjte u srcu starog Rima, uzivajte u svakom sačuvanom kamenu, temelju I stubu. Pejzaž je fenomenalan. Uživajte u ulicama starog Rima I mislite kako hodate kroz istoriju.

                    

Poseta Vatikanu I bazilici Sv.Petra ostaviće Vas bez daha. Blago Vatikanskih muzeja, oslikani plafoni, ceo ambijent sa posetom Sikstiskoj kapeli nikog neće ostaviti ravnodušnim, a čekanje u dugim redovima za ulaz biće brzo zaboravljeno…

             

            

Posetu samoj Bazilici Sv.Petra sigurno nikada nećete zaboraviti…Uzivajte u svemu, desno od ulaza čeka Vas Mikelanđelova čuvena Pieta …oltar je prelep, kao I cela arhitektura I sve sculpture u samoj crkvi.. Izlazite na najlepši trg na svetu Trg Svetog Petra ….Posebno je lep u doba Božićnih praznika

                    

U obilazak stare gradske boemske četvrti Trastevere idite obavezno sa domaćim vodičem, jer ćete tako znati I šta se videli. Obićićete crkvu S.Maria in Trastevere ( tu poželite želju, napišite na papir I monasi će se moliti Majki Božijoj za Vas)-inače podesća na Vizantiske crkve,Palatu Corsini I uzivati u umetnosti. Malteške vitezove ,park narandži -sa fantastičnom panoramom Rima, Jevrejsku četvrt -možete jesti u jevrejskim restoranima..

Popite kaficu na Trgu Campo di Fiori , saznaćete da su tu spaljivali veštice I da je tu sapljen Đordano Bruno.

Tibar prolazi kroz Rim, prilično je mutan i prljav, ali mostovi su prelepi…

Ako imate priliku posetite Tivoli, živopisni gradić na 20-tak km od Rima. Uzivaćete u vili Deste I njenim čudesnim vrtovima koji su poznati po fontama.Tu su fontane od kojih Vam zastaje dah, jedna se sastoji od 300malih Fontana, jedna je čuvena Fontana Orgulja, tu je I ribnjak. Kad se razmisli da je sve to izgrađeno oko 1560te, prosto ne možete ostati ravnodušni.

Ako imate vremena obavezno uzivate u Italijaskim vinima, hrani, espresu I kapućinu. Ne propustite rasprodaje, jer ako se zadesite oko Nove godine one počinju 02.01. I naprosto ne smete ih propustiti.Posetite Euroma 2 shoopig centar, veći je 5 puta od Ušća!!!

Mi smo čak stigli I u 4D biopskop da pogledamo Istoriju Rima I postanak sveta.Obavezno se koristite gradski metro , iskusatvo koje morate imati, a I znatno će Vam olakšati kretanje.

Sigurno mislite da smo umorni. Verujem da se se umorili čitajući ovaj "sažeti" opis našeg putovanja. I opet se pitate koliko toga niste stigli da vidite….Panteon…Castlu Sant Angelo, crkvu Sv. Pavla I jos ko zna koliko toga…

Za sve ono što niste imali vremena da posetite u Rimu( a toga je sigurno mnogo) ne očajavajte jer ako ste ubacili novčić u Fontanu di Trevi sigurno ćete se vratiti u Rim…

Do tada sanjate Rim I sto pre mu se vratite…

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Putopis napisao Tanjaa