Grad svetlosti sa pravom nosi ovaj epitet. Poseta Parizu je jedinstveni događaj, koji svako mora priuštiti sebi. Po jedinstvenoj arhitekruri sa širokim trgovima i starim monjumentalnim građevinama predstavlja jedan od najkompletnijih gradova na svetu.

U prestonici svetske umetnosti, ljudi koji žive nikada ne stignu da obiđu sve muzeje i galerije koje ovaj grad pruža.

Jedan od simbola Pariza jeste čuvena Trijumfalna kapija, gde se ukrštaju široki bulevari, od kojih jedan pravo vodi na novi/poslovni deo grada. Poslovni deo grada je sa visokim, modernim zgradama na čijem ulazu je još jedna, ali modernija, trijumfalna kapija. U suprotnom smeru prostire se čuvena ulica ŠanzElize. Ulica je široka i u vreme božića ukrašena prelepim svetiljkama. Ovde su smeštene prodavnice ekskluzivnih robnih marki, kao i poslovni prostori svetski poznatih kompanija. Uz kraću vožnju autobusom stižete na veliki trg Konkord, gde je smešten i jedan od najluksuznijih hotela u Evropi, a u centralnom delu trga je veliki obelisk, pored koga su smeštene dve omanje fontane. Ajfelov toranj je takođe nezaobilazna destinacija. Da bi ste se popeli, stajati u redu, zatim ulazite i penjete se liftom. Toranj ima tri nivoa, ali treći zimi nije moguće posetiti zbog bezbednosti turista. Sa drugog nivoa pruža se prelep pogled na panoramu Pariza. Kada sa tornja ugledate veliki trg sa velikom fontanom, koji se nalazi u blizini tornja, odmah poželite da to bude vaša sledeća destinacija.

Radi se o čuvenom trgu Trokadero. Siđete sa tornja, na kome vas je dobro izduvao vetar, dole vas sačekaju navalentni ulični prodavci suvenira, pešaka prelazite most, pa ulicu i dolazite na trg Trokadero. Trg je širok sa velikom fontanom i lepim građevinama. Poznat je po tome što je 1900. godine ovde održana velika svetska izložba u čiju čast je i podignut Ajfelov toranj. Toranj je zamišljen kao privremeni objekat, ali je posle dugog sporenja javnosti ostao zauvek i postao simbol grada. Na Trokaderu ćete naići na puno turista, a sa vrha trga proteže se najlepši pogled ka Ajfelovom tornju, tako da je ovo idealno mesto da fotoaparatom ovekovečite svoju posetu Parizu. Nemojte propustiti vožnju Senom.Kada ste se već našli na Trokaderu, krenite pešice prema mostu koji razdvaja ovaj trg i Ajfelov toranj i stepenicama siđite pored mosta do reke. Tu se nalaze turistički brodići koje će vas provozati Senom, gde tokom jednočasovne vožnje možete, iz drugačije perspektive, videti sve lepote centralnog dela Pariza (NotrDam, prelepe mostove na Seni, trg Konkord, Luvr itd.). Čuveni muzej Luvr je takođe nezaobilazno mesto. Pre nego što krenete u obilazak Luvra, obezbedite sebi dobrog vodiča, kako bi ste u par sati uspeli da vidite bar one najpopularnije eksponate.

Koliko god da imate vremena za obilazak, obavezno videte čuvenu Mona Lizu, koju ćete gledati sa desetak metara udaljenosti. Preporuka je videti Pompidu centar, čija spoljna arhitektura odskače od svega što ste videli u Parizu. Spoljni izgled zgrade, namerno, podseća na izvrnutu nedovršenu građevinu, što je bilo predmet sporenja dugo godina među Parižanima. Zli jezici su govorili da je najbolji pogled na Pariz upravo sa ove zgrade, jer se tada ne vidi sama zgrada. Međutim nako dugo godina ova građevina je ipak prihvaćena i predstavlja galeriju svih mogućih formi moderne umetnosti.

Preko puta Pompidua nalazi se i Srpski kulturni centar, jedini u Evropi, na žalost. U okolnim ulicama možete kupiti raznovrsne suvenire, a takođe možete pronaći i butike, po pristupačnim cenama. Pariz ima jako dobar metro, tako da kada ukapirate šemu metro stanica, vrlo lako možete ići do željenih destinacija.

Ono što, takođe, morate obavezno videti u Parizu jeste: Versaj, MonMartr, NotrDam, Pariska opera, Invalidi i još mnogo toga. Imajte u vidu da uvek nešto ostavite za sledeći put, jer svaki dolazak u Pariz produžuje život.

Putopis napisao ixadexa