Posetila sam ovu ostrvsku drzavu krajem aprila 2009.god. i mogu reci da se desila ” ljubav na prvi pogled” .

Svi su mi govorili da je tamo velika vlaznost i u to sam se uverila odmah pri izlasku sa aerodroma kada je moja frizura  krenula da se kvari :), ali kada mi je topli vetar doneo miris  mora i umrsio kosu,sve je bilo zaboravljeno. Bila je noc kada smo stigli u mesto ” St.Julians ”gde se nalazio nas hotel i ono sto sam odmah primetila je da sve vrvi od ljudi,narocito mladih, da su diskoteke i pubovi na svakom koraku i da u isto vreme cujete bezbroj stranih jezika…Malta je specificna po mnogo cemu, odana svojoj kulturi, tradiciji, obicajima. Bez obzira na veliki broj turista koji je obilaze tokom citave godine,nema onog dobro poznatog podilazenja ,vucenja za rukav,gnjavljenja sa programima, turama,suvenirima…ljudi su veoma prijatni,smireni i sve to u kompletu mi se jako svidelo.Malta je smestena u centru Mediterana,juzno od Italije, istocno od Tunisa i severno od Libije.Na celoj teritoriji Malte ( koju cine tri naseljen ostrva Malta, Gozo i Komino ) zivi ukupno manje od  500.000,00 stanovnika a gradovi su mali . U glavnom gradu Valetti gotovo svi koji koji u njemu zive se i poznaju, pa tako i predsednik drzave sedi u kaficu u centru grada, pije kaficu  i caska sa gradjanima bez ikakvog obezbedjenja! :)Valetta odise pozitivnom energijom.Kojom god ulicom ovog grada da se spustite,ugledacete more.

Sve fasade su identicne, po zakonu postoji obaveza da budu uskladjene i u duhu tradicije napravljene od malteskog krecnjaka koji je specificne oker boje i to zaista izgleda nestvarno..cela zemlja u istoj nijansi. Svuda ima prelepih tvrdjava, utvrdjenja, zidina jer je zbog svog polozaja Malta morala stalno da se brani od napada raznih osvajaca ponajvise u toku srednjeg veka pa  zbog toga vecina gradova ima taj srednjevekovni ” šmek ” .

Malteški jezik je semitski jezik i mogu vam reći da zvuči jako čudno te da je mala verovatnoća da ćete razumeti ijednu reč :)ali ,na svu sreću, gotovo svi maltezani tečno govore italijanski  a pogotovo engleski. Na Malti postoji veliki broj škola engleskog jezika ( najvise ih je u mesti St.Julians ) i to je vrlo popularno među mladima u Evropi koji dolaze na oko mesec dana da nauče ovaj jezik i uz to se zasigurno i ludo provode :)Malteske plaze su prelepe i ako su većinu sami stanovnici doterali jer im je priroda dala tirkizno more ali kamenitu obalu a super je što se već od kraja aprila pa sve do kraja oktobra moze kupati,klima je topla a ima puno sunčanih dana godišnje.Zbog svoje autentičnosti, Malte je bila odabrana kao idealno mesto za snimanje velikih holivudskih hitova kao što su : ” Troja”, ” Aleksandar”, ”Popaj ” i stari film ” Grof Monte Kristo ”.Ono što svakako mora biti pomenuto i što predstavlja simbol ove zemlje su ” malteški vitezovi ” tj. vitezovi Reda Sv.Jovana i čuveni krst ovih vitezova koji ima 8 krakova koji predstavljaju 8 dobročinstava kojih treba da se pridrzava svaki hrišćanin i takođe broj zemalja odakle su dolazili vitezovi. Vitezovi su prilikom napada Turske u okviru Velike opsade sa zidina Valette odbili ovaj napad pa je na neki način Malata označila početak kraja Otomanskog carstva u Evropi. Krst malteških vitezova kao i metalne okolope vitezova zaista mozete sresti na svakom koraku i maltezani su na iste veoma ponosni.Ne mogu da ne pomenem javni prevoz.Mogu vam reći da smo bili šokirani kada smo videli buseve-oldtajmere koji iznutra izgledaju kao onaj iz filma ”Ko to tamo peva ” a spolja su šareni i liče na autobuse na Kubi. Zaista su neobični i pravi je dozivljaj voziti se njima. Mi smo to radili svakodnevno, karte su veoma jeftine a linije dobro povezuju sve delove zemlje ( što i nije problem kad za jedan dan mozeš celu da je obiđeš površno :). Ah,da, treba stalno imati na umu da se na Malti vozi levom stranom.Bilo je zbunjujuće, ali vozači pokazuju veliko strpljenje i razumevanje pa nekako uspesmo da sačuvamo zivu glavu

Treba odvojiti jedan dan za posetu gradu Mdini tzv. gradu tišine koji izgleda kao da je u njemu stala i istorija i vreme, ima uske ulice, opasan je zidinama sa kojih se pruza predivan pogled.Ako vam bude trebao prevoz,čekaju vas spremne kočije.Lično bih preporučila i uzivanje u jednom od restorana u ovom gradu koje naravno čuvaju vitezovi tako da će uzitak biti potpun.Blizina Sicilije omogućava da brodom za oko sat vremena pređete tamo i provedete vreme u ovom delu Italije ali o tome nekom narednom prilikom… :)Mislim da Malta moze da zadovolji ukus različitih tipova putnika. Ovo što sam napisala je samo deo onoga što ova zemlja nudi, ono što sam ja ocenila kao najvaznije, ali u svakom slučaju postoji još mnogo toga da se vidi i dozivi…Srećan put!

Putopis napisao Daca