Krajem septembra u Sigetsentmiklošu, nedaleko od Budimpešte, već šesnaest godina održava se Medjunarodni sajam cveća i baštovanstva "HORTUS HUNGARICUS".

Tradicionalna trodnevna manifestacija, koju mnogi smatraju najznačajnijom ove vrste u srednjoj i istočnoj Evropi, svaki put okupi preko 200 izlagača iz Madjarske, Italije, Holandije, Nemačke, Austrije, Francuske, Češke, Slovačke, Rumunije, Srbije… Da je reč o veoma interesantnoj izložbi uverio sam se nekoliko puta i uvek se trudio da svojim fotoapartom "zabeležim" svaki detalj.

Na preko petnaest hiljada kvadratnih metara prikazuje se veština aranžiranja, novine u proizvodnji i razne vrste i varijeteti ukrasnih biljaka.

 

Obično je najviše dendrološkog materijala, četinara i lišćara, ali se posetoci, po pravilu, najduže zadržavaju na maštovito uredjenim cvetnim štandovima. Najviše ih privlače krinovi raznih boja i veličina, mirisne ruže, neodoljive orhideje, raznobojne gerbere, muškatle, karanfili…

 

 

 

 

 

 

Jedan od najneobičnijih štandova koje sam video bio je delimično satkan ili ukrašen s nekoliko hiljada čuvarkuća. 

 

Izdaleka su se mogle uočiti i jarke, nesvakidašnje boje sušenog cveća, od žute, ružičaste i narandžaste, preko crvene i bordo, do svetlo i tamnozelene.

 

Skulpture dobroćudnog medvedića, baštovana s kofom koji zaliva cveće, napravljene od zimzelenog šiblja, namenjene su ukrašavanju vrtova, okućnica ili dvorišta. Za neke, koji su se uz uzdahe divili ovim projektima, reč je o pravim remek-delima pejzažne arhitekture, dok je za druge to, ipak, samo kič i prolazno pomodarstvo.  

 

Nekoliko štandova krasile su raznolike tikve i raznobojni jesenji plodovi, koji su, ukomponovani u arhaični ambijent ili uz nameštaj, podsećali na davno prošla vremena.

 

 

Iz jednog vrta, izmedju cveća i ukrasnih tikvica, virile su zmije, srećom, drvene, dobroćudne i-nasmejane. Mnogobrojni posetioci su veoma rado kupovali i figure životinja napravljene od šišarki i osušenih plodova, bobica, trske, šiblja…

 

Na izložbi je obično nešto manje štandova s voćem i povrćem, lekovitim i začinskim biljem. I pored toga, izlagači su se veoma trudili da što više edukuju posetioce, naročito o važnosti svakodnevne upotrebe povrća i voća. Deljeni   su prospekti, recepti i razni propagandni materijali. Poneko je, za užinu, dobio paketić svežih i ukusnih mini mrkvi, zdravijih od čipsa ili slatkiša.

Izlagači, po pravilu, nude i bogat izbor supstrata, treseta, mineralnih djubriva, sadnica, semena, sredstva za zaštitu bilja. Neizbežni deo ovakvih manifestacija su i alati za baštovanstvo, materijali namenjeni dekorisanju i aranžiranju, sitna cvećarska oprema, specijalne mašine koje ubrzavaju punjenje saksija…

Na otvorenom delu sajamskog prostora zainteresovani su imali priliku da svoje kolekcije upotpune omiljenim, ali i retkim i neobičnim vrstama. U ponudi su, izmedju ostalog,  bili minijaturni kaktusi i palme, limun prstastih plodova, dok su se najmladji zabavljali posmatrajući biljku "mesožderku".

 

Tokom trodnevne manifestacije organizatori upriliče i razne prateće programe. Posebno je zanimljiv "javni čas aranžiranja" na kojem madjarski i strani stručnjaci pokazuju kako se za samo nekoliko minuta mogu napraviti cvetni venci i buketi, zanimljive dekoracije od ukrasnog bilja, ali i neobične figure i aranžmani od tikava, mrkve i drugog povrća.

 

 

Naravno, najbolje treba nagraditi za šta se organizatori pobrinu svake godine. Izlagače ocenjuje stručni žiri koji dodeli oko pedeset medalja i diploma. Posebno se, izmedju ostalih, ceni zlatna medalja za najlepše uredjen štand.

 

 

 

 

 

Tekst i fotografije: Zdravko Graovac

Putopis napisao siz