Berlin danas predstavlja jednu od evropskih prestonica moderne umetnosti, gde stvara puno mladih umetnika iz Evrope i sveta. Takođe, Berlin je grad koji mladim ljudima pruža dobru i raznovrsnu zabavu.

Puno toga se može videti od bogate i burne prošlosti Berlina.

Obavezno posetite zgradu Bundestaga, koja predstavlja arhitektonsko remek delo i otvorena je za turiste. Ispred zgrade nalazi se veliki plato, preko kojeg ulazite na glavni ulaz. Na ulazu morate imati strpljenja za stajanje u redu i rigorozne mere obezbeđenja. U holu Bundestaga nailazite na delove zidnih grafita koje su ispisali sovjetski vojnici, koji su oslobodili Berlin. Kad prođete prostrane i zastakljene holove ulazite u plenarnu salu Bundestaga, salu u kojoj zasedaju nemački poslanici. Plenarna sala je urađena u modernom stilu (često je možemo videti na televiziji) i odudara od spoljneg izgleda zgrade. Nakon toga penjete se na čuvenu kupolu Bundestaga, koja predstavlja simbol ove zgrade. Kupola pruža prelep pogled na Berlin i pored turističke atrakcije, služi još kao sistem za ventilaciju i osvetljavanje plenarne sale. Odmah pored ove zgrade, nalazi se nova zgrada Bundestaga, koja predstavlja još jedno moderno arhitektonsko zdanje, a pored nje je zgrada u kojoj je smeštena administracija nemačkog kancelara.

Jedan od simbola moderne istorije Berlina je Berlinski zid. Sa istočne strane grada stoje delovi zida koje su oslikali umetnici iz celog sveta. Najpoznatiji mural jeste onaj sa Brežnjevom i Honekerom kako se ljube. Preko puta, ovog svojevrsnog muzeja na otvorenom jeste velika sportska hala (nalik našoj Areni). Uz kraću vožnju autobusom, možete videti deo berlinskog zida koji je ostao netaknut iz doba hladnog rata i predstavlja svedočenje jednog vremena. U istočnom delu grada uzdiže se veliki televizijski toranj, koji su političari DDR-a izgradili kao prkos kapitalizmu. Danas on služi kao turistička atrakcija, a može se posetiti i restoran na kupoli tornja. Pored široke ulice u centru grada može se videti spomenik Holokausta, koji se sastoji od puno kamenih pravougaonika i simbolizuje grobnice stradalih Jevreja. Kroz široki bulevar iz istočnog dela Berlina, sa čije leve strane se nalazi veliki spomenik sovjetskim oslobodiocima, ide se pravo na simbol Berlina, Brandenburšku kapiju.

Tu valja zastati radi razgledanja i slikanja. Takođe, u centru grada, možete videti čuveni nekadašnji granični prelaz "Chek point Charlie" (iz istočnog u zapadni Berlin). U zapadnom delu grada nalazi se veliki trgovinski kvart, gde se može naći ponešto za svačiji dzep. Ukoliko ste u mogućnosti, obavezno posetite Potsdam, gradić udaljen 30-ak kolometara od Berlina. Potsdam je poznat po tome što je u jednoj vili potpisan sporazum o podeli Nemačke i ratnoj reparaciji, koji su prethodno velike sile dogovorile na Jalti. Ovo zdanje je otvoreno za turiste. U ovom prelepom gradu možete videti puno lepih vila, kao i čuveni most na kome su se u vreme hladnog rata vršile razmene zarobljenih špijuna. Takođe, ovo mesto je poznato kao letovalište nemačkih i pruskih kraljeva i careva. Tu možete obići prelepi letnji kraljevski dvorac, sa prelepom baštom. Ukoliko se nađete u Berlinu za vreme božićnih praznika, obavezno posetite čuvenu Božićnu pijacu, koja je smeštena na jednom od centralnih trgova. Kada ogladnite, redno je da probate neke od nemačkih specijaliteta. Preporučujem lanac poznatih restorana "Lutter & Wegner", gde možete poručiti čuvene nemačke kobasice, koje se služe sa jakim sosom od paradajza i kuvanim krompirom. Naravno, uz dobru hranu preporučuje se čuveno nemačko pivo, koga u Berlinu ima u izobilju. Vreme provedeno u Berlinu je kvalitetno utrošeno verme, a posebno ga preporučujem mlađim ljudima.

Putopis napisao ixadexa