Jeee…konacno!!Ostavljamo Nis i krecemo za Austriju… nas dve same, citav autobus pun parova…sta cemo mi?! Pa snacicemo se vec! I to odmah! Odlucujemo da ne koristimo usluge vodica, vec same sebi da kreiramo put.

.. sta nam drugo i ostaje?! Nada? hm..da, da…Jutro, prva pauza, mi vec tu negde nadomak metropole. Strana zemlja, strani jezik, strani ljudi…nicht verstehen nista! Ono sto svi odlicno razumemo Ein Kaffe mit Milch-Danke :)) Viennese? mmm, da!Stizemo, da, glavna metropola- Bec, Vienna, Wien

Same reziramo svoj put…Podzemna zeleznica U Bahn! Kupiti kartu? Gde? Kako?Guramo ogromne kofere, za svaki slucaj, ponele garderobu (8 pari razlicitih boja carapa). Za svaku priliku, mora sve da bude u tonu, mora biti united colors of n&n!!!Prvo na sta nailazimo- stepenice na U Bahn-u…aaa!!

Da bi smo dosle do automata za prevoz moramo da se spustimo njima. Glavni problem: brzina stepenica, jure na dole… Prvu pomoc pruzaju nam jako ljubazni austrijanci, mladje osobe (koje uglavnom govore osrednji engleski) dovoljno za osnovno sporazumevanje. Spustaju nam korefe niz stepenice upucuju na automat za karte… Danke!! :)Poseban dozivljaj bio je voznja metroom, linija koja je poslednja u ispod zemlje…mogle smo zaista toliko toga da vidimo: zavijena zena sedi pored nas, cita knjigu, crnac sa dredovima i slusalicama u usima, momak koji svira gitaru, covek sa psom koje ima cak i svoje sediste i nas dve: multinacionalna ekipa!!! To posmatranje prekida mladic koji nonsalantno trazi neki euro za pivo…svakakve iznenadne situacije nikako nisu prestajale… :))Hehe, vec uzivamo kao dve prave turistkinje: naocare na glavi, flasice vode u rancu, otvorena mapa Beca( koja se kupuje na svakom uglu) i prvi planovi sta posetiti i uzivati u istom..Odlucujemo da se relaksiramo, da dozivimo cuvene termalne bazene na otvorenom- cuvena Oberla Banja- Oberlaa Therme. Bazeni na otvorenom, kupamo se, dok sneg lagano pada po nama, slusamo Abba-u i opustamo se uz prijatni light show-u. Izmedju ostalog uzivale smo u savrsenom jakuzi-ju, sauni, masazi…totalni hedonizam…

Dalji put nas navodi u Austrian pub, joooj!! Stiegel becko pivo i nacionalne kobasice, Zaher torta kao desert…mmm… jos uvek osecamo savrsen ukus…Dan sledeci: ranac na ledjima krecemo dalje…U bahn nas odvodi do Stephan platz-a, samo srce Beca.

Dok se penjemo stepenicama, isped nas se prostire katedrala Stephan Dom.

Ostavlja bez daha… Par trenutaka ostajemo zatecene, ulazimo u samu katedralu, penjemo stepenistem do vrha i za samo 1e na dvogledu-pred nama se prostire citav Bec.Dan provodimo po raznim okolnim trgovima uz zvuke klasicne muzike, probale becki topli Punch, uzivale u radnjama suvenira, cak naucile da mixujemo razlicite jezike: od nemackog, engleskog i varijante srpskog…bilo je jako zanimljivo…Dan sledeci: Dunavski toranj

U velicanstvenom pogledu na ceo grad mogle smo da uzivamo sa Dunavskog tornja ili kako ga beclije zovu "betonska igla" ukupne visine 252 metra i tezine 17600 tona, fascinantno.. Dok smo pravile plan za nas sledeci poduhvat ispijale smo Viennese kafu u restoranu koji se okreće – ceo krug za otprilike 1 sat.

Dalji put nas navodi na Prater– nacionalni park sa mnostvom ekstremnih sprava za podizanje adrenalina- naravno, nismo mogle tako nesto da zaobidjemo :)))) obavezno probati!!

dan sledeci: resile da obidjemo i cuvene dvorce, zavirimo unutra i bar zamislimo zivote njihovih princeva i kraljeva…Dvorac kraljeva-Schonbrunn palata bivsa carska rezidencija, najznacajniji spomenik u zemlji, opisuje vreme Harzburske vladavine.

Dvorac princeva-Belvedere– palata podignutia za austrijskog princa

Zanimljivo zvuci? Ne videti ih? Prava steta? Da li je bajka u njima ili smo nas dve bile u bajci dok smo posmatrale ove dvorce…Istorija dvoraca, arhitektura, istorija…namestaj, zamisljanje princeva koji su u njima ziveli…za trenutak smo zamislile da smo tamo, apsolutno je moguc osecaj zamisljanja i vracanja u njihovo vreme! Naravno, nije obavezno, ali ako je neko ikada zeleo da zivi u to vreme, ovo je jedinstvena prilika!Pored svih zanimljivih destinacija, nismo mogle da zaobidjemo ni nocni zivot! Mnostvo nocnih klubova pruzaju odlicnu zabavu. Ono sto je jako bitno, metro pocinje da radi od 5h ujutru, jako je dobro povezan sa svim delovima grada, i karta kosta 1.80e. Ne treba propustiti nocni zivot zbog eventualno komplikovanog vracanja do hotela, koji zapravo uospte nije komplikovan! Mi smo vece provele u klubu koji je nudio savrsene koktele raznih ukusa…mmm…bilo je divno :)))

Pune utisaka…same dozivele Bec…videle toliko toga? Mislim da je malo… U sopstevnoj reziji, sa drugaricom? Uvek. Nesto bi promenile? Da. Isle vise dana! Nesto bi dodale? Da. Ici opet… Ostvariti svoje snove…koji su trenutno razbijeni svuda. Moracemo ih prvo skupiti, pretvoriti u bajku, a onda u misli- uz malo srece i realizovati ih…Hajmo u Bec da zaigramo Becki valcer, pojedemo Mozart kuglu, da se inspirisemo za svaki naredni put. Tome bih i dodala zaljubljenost u Becu, bas u Becu :)))))))Dakle… VIDIMO SE U BECUpozdrav,Nalence & Nelence

Putopis napisao cicanevena