Hajdemo u planine!Pored prelepih plaža, Tasos ima da ponudi i tradicionalna planinska sela. U središnjem delu ostrva, nalazi se veliki planinski venac, sa par vrhova koji prelaze hiljadu metara, a najviši vrh Ipsario, na istoimenoj planini, visok je 1206.

metara. Planina je bogata rudama gvozdja, zlata i srebra, a njoj se može prići sa raznih strana, saobraćajnim putevima, ali i planinarskim stazama. Malo selo u planini sa ostacima utvrđenja, po njemu je i mesto dobilo ime, Kastro. Selo je najstarije na ostvu i nalazi se na 800 metara nadmorske visine. Svoj procvat doživelo je, dok su gusari harali, a narod bežao u brda. U njemu trenutno živi samo šest porodica. Obiđite staru crkvu na brežuljku, a onda se u lokalnoj rustičnoj taverni osvežite grčkim delikatesom, jogurtom (ustvari pavlakom) sa medom i orasima. Od gazde kafane saznao sam da crkva čuva par veoma starih i vrednih ikona. Iz ovog sela vodi jedan od uspona na najviši vrh na ostrvu, Ipsario. Put do sela je lošiji nego kasnije put do vrha planine. U blizini sela je lep vodopad i ako ne dolazite u sušnom periodu, možda ćete ga i videti. Od Kastra do vrha potrebno vam je oko sat, sat i po vožnje. Možete krenuti i peške, u tom slučaju odvojite oko 4 sata. Usput ćete naići na plantaže maslina, stada ovaca i koze i nekoliko izvora. Kada se popnete, bićete nagrađeni panoramom celog ostrva i većeg broja mesta na obali. Pruža se pogled na grčku obalu i ostvro Atos. U daljini se naziru bugarske planine i Turska.Iz Kastra se može stići u Teologos za sat, ukoliko imate džip, a ne idite iz Limenarije asfaltnim putem(pola sata). Selo ima lepu crkvu i vrlo je živo. Ovdašnji žitelji rade u Limenariji. Selo je staro (prvi put se pominje 1287.) i nekad davno (za vreme Turaka, od 1479. godine) bilo je prestonica ostrva. Godine 1979. mesto je proglašeno tradicionalnim grčkim naseljem. Ovde možete prisustvovati tradicionalnog grčkoj, pravoslavnoj svadbi. Povorka kreće od mladine kuće, kroz živopisne sokake. Slavlje ekstazu doživljava na lokalnom igralištu, gde se igra, ali i jede i pije. Teologos je, bar što se mene tiče, gastronomski centar ostrva

Do sela Maries možete stići novim asfaltnim putem za oko 30 minuta. Za sve one koje zanima, kako su izgledala grčka sela pre najezde turista, ovo je prava tura. Pogled na nezaboravni zalazak sunca, ubija svaku volju za razgovorom. Ako nastavite dalje, ubrzo dolazite do velikog jezera. Meštani prodaju maslinovo ulje, sir, med, ali su cene dosta visoke. Borov med je mrke boje i izvarednog ukusa. Pazite na stada koza! Ako ne idete u sušnom periodu, moguće je da ćete, ako produžite puteljkom pored jezera, ugledati predivne slapove. Na oko 5 kilometara od sela naići ćete na sjajan vidikovac. Kada se budete vraćali, na putu ka Limenariji posetite manastir Svete Petke.Grčka mitologija u par kratkih crticaU početku bi samo Haos, pramaterija u neograničenom prostoru. I bi mrak, čak ni bogova ne beše. Bogovi su bili nalik ljudima, sa njihovim vrlinama i manama. Imali su samo jednu prednost, bili su besmrtni i uvek mladi i lepi. Prva se pojavila boginja Gea i stvori Zemlju. Nasta more i nad njim nebo. Pošto je i dalje bilo dosadno, na scenu stupi bog Eros, koji je oličavao ljubav i životnu snagu, a kao protivteža njenu pojavi se bog smrti Tanatos. Zemljom su se kretala ogromna stvorenja sa jednom okom, Kiklopi. Vrhovni bog je Zevs, sin Gee, stoluje sa Olimpa, a morskim dubinama vlada Posejdon, držeći u ruci moćni trozubac. Preko neba u zlatnim kočijama jezdio je Helios, bog zlatne kose od sunčevih zraka, a naveče bi odlazio na počinak, do narednog dana. Nebeski svod na svojim moćnim plećima držao je Atlas. Isar, prastari naziv za reku Dunav, bio je bog reka. Ulaz u podzemni svet čuva Kerber, troglavi pas.

Boginju Atinu iznedrila je Zevsova glava. Ona je ljudima podarila život i to snagu lava, lukavost lisice, sujetu pauna i plašljivost zeca. Takođe im je darival drvo masline, biljke čija korisna svojsve tek otkrivamo. Afroditu, boginju lepote muž je uhvatio u prevari, isplevši skoro nevidljivu mrežu u koju ju je ulovio, dok je bila u strasnom zagrljaju sa jednim od ljubavnika. Iz njene veze sa Hermom rodio se Hermafrodit, spoj muškog i ženskog principa. Njeni naslednici su i Romil i Rem, osnivači Rima. Meduza potiče iz roda gorgona i ulivala je strah svima svojom pojavom. Ko bi se usudio da je pogleda, okamenio bi se. Glave joj je došao Persej. Slična je i Hidra, čudovište sa zmijsim telom i devet glava, od kojih je jedna besmrtna. Živi u močvarama Peloponeza, a njen otrovan dah uništava živi svet. Muze su štitile umetnike i njiihova dela. Pandora je prva žena sačinjena od ilovače, koju su bogovi ulepšali i udahnuli joj život. Njen muž, Epimetej, zabranio joj je da otvara kutuju, koja se nalazila u kući. Radoznalost joj nije dala mira, otvorila ju je, a iz nje su pokuljala, oslobođena, sva zla sveta. Poslednja je izašla lažljiva Elpida (Nada), koja ljudima pomaže da prežive nesreće i patnje. Zevs je izazvao poplavu, a ljudski rod je spas našao u barci. Kasnije je ova legenda ugrađena u Bibliju, u vidu Nojeve barke.

Pošto je Zevs, u početku, vladao tiranski, Prometej, bog iz porodice Titana, koji je voleo i obučavao ljude, suprostavio mu se. Igrajući na Zevsovu pohlepost, uspeo je da ga prevari i pomogne ljudima i vrati im plamen. Zbog toga je razapet i okovan na liticama Kavaza, muče da žega i studen, a orao mu neprekitno kljuca jetru. Zevs mu je nudio nagodbu, plašeći se i tada njegove snage. Međutim Prometej se žrtvovao za čovečanstvo i kao takav je preteča Isusa Hrista.Dionis, Zevsov sin, na svet je došao posle dosta problema i sticajem srećnih okolnosti. Na mestima gde mu je majka stradala, podizao je vinograde, pa je postao bog vina. Uvek je okružen veselom svitom, zabavlja se i putuje, ali organizuje i bahanalije. Oslobađa ljude briga i uči ih životnoj radosti. Na Dionisovim žarkama, redovni posetilac bio je Pan, Zevsov brat, pohotno biće, sa rogovima, repom i kozijim nogama. Kažu da se njegova majka uplašila kada ga je na rođenju videla. Živeo je u šumama Arkadije. Bio je lenj, ali je pomagao ljudima.

U Evropu, prelepu ćerku kralja Agenora zaljubio se niko drugo do Zevs. Da bi je zaveo pretvorio se u prelepog bika, oteo ju je i odveo na Krit. Kralja Agenor, očajan, posla svojih pet sinova da je traže. Jedan od njih, po imenu Tas, stiže i do ostrva, čijom lepotom, ali i izdašnim rudnicima zlata biva zaveden, pa tu i osta. Radilo se o ostvu Tasos.Minotaur, mitsko biće sa ljudskim telom i glavom bika bilo je smešteno u lavirint, kako ne bi plašilo ljude. Da bi pomogao kralju Egeju, Tezej je krenuo da ubije Minotaura. Kako bi se orjentisao u lavirintu poneo je klupko kanapa. Zadatak je uspešno završio, ali je pri povratku zaboravio da crna jedra (koja su označavala loš ishod) zameni belim. Kralj se, razočaran baca u more, koje od tada nosi njegovo ime.Delal i Ikar uz pomoć dva para krila, sačinjenih od perja i voska, pokušali su da lete. Jedino je bilo bitno da ne lete previše visoko, kako toplota sunčevih zraka ne bi istopila vosak. Ikara su visine ponele, pa odatle i ona naša izreka "Ko visoko leti, nisko pada!"Edip je usvojen kako bi se onemogućilo stravično proročanstvo, po kome bi on ubio sopstvenog oca Laja. Odrastavši, kreće na put, usput ubija svog biološkog oca i ženi se svojom majkom. Saznavši to, njegova majka Jokasta se obesila, a Edip se oslepio. Froid je sve ovo vešto iskoristio.Edip je uspeo da nadmudri Sfingu i odgovori na njeno pitanje:"Koje biće ujutru ima četiri, u podne dve, a uveče tri noge?"

Odgovorio je čovek. Kao beba ide na četiri, posle na dve noge, a u starosti se potpomaže štapom. Ne mogavši to da podnese, Sfinga je momentalno izvršila samoubistvo.Eros i Psiha vodili su ljubav u raskošnoj palati. Jedini uslov bio je da Psiha ne vidi prelepo lice svog ljubavnika. Kao plod njihove strasti rodila se Hedona (Slast). Stvari sasvim drugačije stoje sa Narscisom. On je sam sebi bio dovoljan. Naime, nagnavši se nad mirnom površinom vode, ugledao je svoj lik i zaljubio se u njega. Ni takva ljubav nije, nažalost srećna, pa je on spas pronašao udavivši se!Herakle, čuveni junak, Zevsov sin spasao je Hesionu, ćerku kralja Laomedonta. Nakon tri dana borbe sa nemani, junak je uspeo da spase nagu lepoticu. Drugi Zevsov sin, Tantal, neprestalno je vređao bogove i na kraju je zatočen u podzemni svet. Sve mu je poput hrane, nadohvat ruke, ali kad pokuša da je dohvati, ona se izmakne. Kao da to nije dovoljno, nad glavom mu visi ogromna stena. Tako, da pojam, Tantalove muke, simboliše vrhunac patnje. U podzemni svet, Zevs je smestio i Sizifa. On međutim lukavstvom uspeva da prevari i boga Tanatosa. Kažnjen je da neprekidno obavlja uzaludnan posao, da gura kamen uz brdo, a on se na vrhu skotrlja u podnožje. I tako nanovo. Setite se ovoga kada, svakodnevno, odlazite na posao!Paris, sin trojanskog kralja imao je težak zadatak. Trebalo je da presudi koja od boginja je najlepša: Hera, Atina ili Afrodita. Svaki odgovor, automatski je nosio gnev i osvetu poraženih lepotica. Nešto poput današnjih izbora za Mis sveta. Korupcija je i tada bila na delu. Hera mu je nudila moć, Atina mudrost, a Afrodita sebe. Ni danas ne znamo zbog čega, ali opredelio se za treću. Očigledno je telesna požuda bila jaka. O tome svedoči i njegovo kasnije ponašanje. Zaveden lepotom jedne žene oteo ju je i odveo u Troju. Tako je počeo čuveni rat.

I kada bolje pogledamo grčku mitologiju i bogove, videćemo da je nebo preslikalo sve ono što je karakteristično u ljudskom životu. Ili je bilo obrnuto?Lidski kralj Krez upitao je čuvenu proročicu Pitiju iz Delfija kako će proteći njegov ratni pohod.Ako pređeš reku, propašće jedno kraljevstvo", odgovori mu ona. Osokoljen, kralj krene u rat. Proročanstvo se ostvarilo. Ali, propalo je kraljevstvo kralja Kreza!Proročice su se osvetili poznatom basnopiscu Ezopu, koji je u Grčku, kao rob, stigao iz Egipta. Bačen je sa visoke stene u ponor, kada su mu pronašli relikviju, koje su mu proročice podmetnule.Antički TasosØ Mračno doba: 1200.- 1000. p.n.e.Ø Homerovsko doba: 1000.- 800. p.n.e.Ø Period arhajske Grčke: 800.- 510. p.n.e.Ø Period klasične Grčke: 510.- 404. p.n.e.Ø Period helenizma: 404.- 146. p.n.e.Ø Period rimske dominacije: 146.- 400. n.e.Ø Period Vizantije: 400.- 1453.Ø Period pod Turcima: 1453. – 1833.Kada su stanovnici ostrva Tasos poželeli da sami eksploatišu osvojene tračke rudnike zlata, Kimon je poslao vojsku na pobunjene ostrvljane i deset hiljada Atinjana da ga nasele. Videvši šta im se sprema, stanovnici Tasosa pozvaju u pomoć atinskog rivala, Spartu. U želji da im pomognu sprečava ih katastrofalni zemljotres 464. godine p.n.e, koji je uništio skoro čitavu Spartu.

U gradu Limenasu (Tasosu) posetio sam amfiteatar, agoru, Afroditin hram, obišao ostatke gradskih zidina. Ako krenete od antičke obale, naći ćete se ispred Arheološkog muzeja, u agori, odakle potiče dosta eksponata. Francuski pustolov i istraživač Miler 1863. godine, preneo je u muzej Luvr, delove reljefa sa Koridora bogova, koji datiraju iz 470. godine p.n.e. Ostali značajni spomenici su Somenik Glavkosu iz VII veka p.n.e, Teagenijev žrtvenik, (dobio je ime po čuvenom atleti, pobedniku mnogih panhelenskih igara). Obiđite Odeon i ostatke starohrišćanske bazilike agore iz V veka, a onda put antičkog teatra. Hipokrat kaže da je on postojao i u V veku p.n.e. Ovde se i danas prikazuju antičke drame, u sasvim autentičnom ambijentu. Grad je nadaleko poznat po svome mermeru, u šta ćete se uveriti još u luci, kada ugledate kamione koji ga transportuju. Dakle, ako imate liderske ambicije, mogu vas "isklesati" poput rimslih legionara, u mermeru. Kažu da na ostvu ima i nalazišta nafte.U gradskom muzeju razgledao sam kolosalnu figuru Tasosa koji u ruci drži ovna, visoku preko tri metra. Pronađena je 1920. godine na lokalitetu antičkog amfiteatra. Moju pažnju privukle su amfore, u kojima se prevozilo vino. Crveno vino se proizvodilo još u IV veku p.n.e, pod strogom kontrolom države, a na amfore se utuskivao žig, ekvivalent današnjoj oznaci "zaštićenog geografskog porekla". Isto vino pomutilo je um Aleksandru Velikom, velikom vojskovođi i biseksualcu, te je za noć zapalio Persopolis.Sledeće mesto značajno po antičkim nalazištima je Aliki. Posetite antički hram Dioskuron. Od VI veka p.ne. pa sve do VI veka posle Hrista, ovde se nalazi kamenolom, iz kojeg se vadio mermer.Religiski turizamTasos je jedno od prvih grčkih ostrva koje je primilo hrišćanstvo, posle posete apostola Pavla 49. godine. Ostrvo raspolaže sa stotinu crkvica i kapela, kao i par manastira. Sveti Danilo je stigao na ostvo Tasos i tamo se povukao u jednu od pećina. Stanovnici Tasosa, čuvši da je svetac na njihovom ostvu, naseljavaju se u njegovoj blizini. Godine 1652. Tasos dobija drugog svetca, Jovana, koji u svojoj 14. godini nije pristao da promeni veru, te je odmah likvidiran.Manastir posvećem arhangelu Mihailu nalazi se na jugu ostrva, u prelepom zalivu Livadi. na samoj litici iznad mora. Nastanak manastira obavijen je legendom. Krajem XI veka, ovde je živeo izvesni Luka, podvižničkim životom. U početku je živeo kao pustinjak u blizini mesta Teologosa. Tu je sazidao kapelu posvećenu Jovanu Bogoslovu (Teologu). Otud i ime mesta. Međutim, sve češći kontakti sa stanovništvom, remete njegov duhovni mir, pa posle 14 godina provedenih u Teologosu, odlazi na mesto, na kome se danas nalazi manastir arhangela Mihaila. Okružemen golim stenjem, odolevajući svakojakim iskušenjima, tu je proveo dvadeset godina u strogom podvigu. Tu mu se ukazao i arhangel Mihailo, koji mu je saopštio, da ga Bog uskoro očekuje na nebesima. Arhangel Mihailo je tom prilikom, udario štapom o kamen, iz kog je istog trenutka, potekla voda. On posavetova monaha da sa ovog izvora gasi žeđ, a da na tom mestu podigne crkvu. Vernici koji su dolazili i pili vodu sa izvora, bivali su, na volšeban način, isceljivani. Čuda su se dešavala i u vremena turskog osvajanja ostrva. Tadašnji starešina manastira, otac Dimitrije i njegova pastva, u molitvi su tražili spas od osmalijske najezde. Okončavši službu, sišli su na obalu, kako bi nešto upecali za ručak i tamo zatekli ostatke čamce i beživotna tela dva turska nesuđena osvajača.Manastir je ženski i možete posetiti jedan njegov deo, samo ako ste pristojno odeveni. Ako niste ništa poneli, manastir će vam obezbediti preobuku. Golišave Čehinje jedva su pristale da se ogrnu. Za dobrodošlicu, bićete posluženi ratlukom i ledenom vodom. Sa terase manastira pruža se, možda, najlepši pogled na okolinu. Sama crkva ima lepu kolekciju muzejskih eksponata, od kojih treba izdvojiti oružje i opremu krstaša, ali i klin, kojim je na krstu bila razapeta desna ruka drvodeljinog sina, koji se začeo bezgrešno. Klin je, u carsku riznicu u Carigradu, u IV veku, donela sveta Jelena, majka Konstantina Velikog, prvog rimskog, hrišćanskog cara. Posle pada Carigrada, ova relikvija se kraće vreme nalazila na Svetoj gori, da bi, konačno, stigla na mesto, gde je i danas pohranjena. Klin je neko vreme bio skriven u granama divlje masline, odakle je, noću, svetleo blještavom svetlošću. Tu pojavu zapazio je lokalni pastir Đorđe i o tome obavestio igumana. Crkva čuva i crveno – belu zastavu Ričarda Lavljeg Srca. Zvezdaši ne palite se previše, ne mislim da to ima mnogo veze sa vašim "najdražim bojama". Ipak, ako imate bujnu maštu biće vam dovoljno da sebi dočarate pravi istorijski spektakl. Manastir ima i prodavnicu suvenira sa ikonama i tamjanom. Pogledajte u dubine Egeja i na trenutak, ćete lebdeti, poput galeba.Ako se malo zaputite iz sela Maries, ugledaćete manastir Uspenja Bogorodice i prekoputa Atos. Ovde čuda nisu potrebna. Bdenje u manastiru, ispunjava srce svakog istinskog vernika. U selu Panagrija postoji istoimena crkva sa predivnom kolekcijom starih ikona (XIV-XVII vek). izdvojimo ikonu Bogorodice Pantovlepuse (svevideće). Tu ćete otkiti i pregršt bakira (lokalnih kovanica).Napad na sva čulaPirati su harali ovim ostvom, pa što ne bih i ja. Ovi su napadali sa mora i terorisali žitelje ostva. Ja napadam za stolom, bogatu gastronomsko-hedonističku ponudu Tasosa. Evo na šta sam sve tamo nabasao:Predjela (mezetluci)Ø Dolmades – sarmice u listovima vinove loze,Ø Bourekaki- pitice od mesa,Ø Fasolia-beli pasulj,Ø Kalamaria-lignje,Ø Melitzano salata – salata od plavog patlidžana,Ø Keftedes-čuftice,Ø Pikilia-raznovrsna mala predjela,Ø Taramo salata-salata od kavijara,Ø Tzatziki- salata od krastavaca, belog luka i jogurtaGlavna jela:Ø Mousakas-musaka od plavog patlidžana, krompira, mlevenog mesa prelivena sirom,Ø Arni fricasee me maroulia-jagnjeći paprikaš sa salatom,Ø Giros- uspravni rotirajući roštilj (kao turski kebab)Ø Souvlaki-marinirani ražnjići,Ø Giouvetsi-jagnjeći ili goveđi džuveč,Ø Loukanika- kobasica sa krompirom ili pirinčem,Ø Pasticio-makaroni sa mesom i bešamel sosom,Ø Stifado-teletina sa šargarepom i lukom u paradajz sosu,Ø Jemesta- punjene paprikeØ Piperies gemistes – zapečeno punjeno povrćeI na kraju da nazdravimo sa grčkom lozom (cupiro) i vinemo se u neslućene pesničke visine :Nad ostrvom punim čempresa i bora,Mlado, krupno sunce prži, puno plama;I trepti nad šumom i nad obalamaSlan i modar miris proletnjega mora.Ljubičaste gore, granitne, do svoda,Zrcale se u dnu; mirno i bez pene,Površina šušti i celiva stene;Svod se svetli topal, staklen, iznad voda.Prah sunčani trepti nad ispranim peskom,I srebrni galeb ponekad se vidi,Svetluca nad vodom. I mirišu hridiMirisom od riba i modrijem vreskom.Sve je tako tiho. I u mojoj dušiProduženo vidim ovo mirno more:Šume oleandra, ljubičaste gore,I bled obzor što se proteže i puši.Nemo stoje u njoj srebrnaste, rodneObale i vrti; i svetli i paliMlado, krupno sunce; i ne šušte vali,Galeb jos svetluca. Mir. Svuda je podne.Pored vode.Put mesečev srebrn niz more se vidi,Leži beskonačan vrh zaspalih vala.Mir. Zadnji je talas došao do hridi,Zapljusno setno i umro kraj žala.Noc miriše tužno čempresovom smolom.Nebo pepeljasto. I kopno i vodaKo da noćas dišu nekim čudnom bolom,Tiha tuga veje sa dalekog svoda…Sto srca noćas kucaju u meni,I celo mi biće budi se i dižeČasom nekoj zvezdi, a čas kakvoj ženi.Sve kipi u meni, ko plima kad stiže:Kao sad da postah Dokle zvezde brodeJedne bezimene noći, pored vode."Podne", Jovan Dučića sad duboko udahnite i zaronite u morske dubine! I izronite joj/mu na poklon morskog puža…Nenad M. Perić

Putopis napisao Nenad Peric