"Svi putevi vode u Rim", taj čuveni večni grad… U Rimu će vas apsolutno svaki ćošak ostaviti bez daha i ujedno vratiti vas u doba nekoliko stotina godina pre nove ere .

I zato, kada se odlučite posetiti ovaj grad, pripremite mnogo memorije u fotiću, jer ćete poželeti fotografisati čak i najmanju sitnicu.

Naprosto ne znam ni odakle bih počela… Recimo da me je dok nisam posetila Rim, sama ta reč asocirala na koloseum. Iz tog razloga, počeću od njega. Koloseum je jedan od najvećih preostalih antičkih spomenika u Rimu. I samo posmatranje koloseuma deluje toliko magično da se u istom momentu možete zamisliti kao jedan od pedeset hiljada gledalaca čuvenih gladijatorskih borbi. Njegova veličina i veličanstvenost će vas očarati istog momenta kada ga ugledate… Ukoliko se kojim slučajem nađete tamo noću, ni prelepi svetlosni efekti neće vas ostaviti ravnodušnim, dok će vaš jadan fotoaparat škljocati do iznemoglosti.

Ispred koloseuma nalazi se Konstantinova kapija. Nešto malo dalje od nje nalaze se ruševine Rimskog foruma, meni lično najdražeg mesta u celom Rimu. Forum će u vama isto kao i koloseum moći probuditi osećanja kao da se nalazite u centru Rima otprilike petstotina godina pre nove ere. Forum je u prošlosti bio centar društvenog života Rima, ali dan danas ćete biti u mogućnosti da prepoznate ostatke mnogobrojnih spomenika, hramova i bazilika… Niste ni svesni koliko misli će vam u tim momentima proleteti kroz glavu… Zaboravićete na realan svet oko vas. Ovo zaista mogu da vam obećam!

Ako nikada niste imali priliku uživo videti piramidu, verovali, ili ne, u Rimu ćete imati priliku i to da vidite! I meni je bilo prvi put i zastala sam neposredno pored nje da dobro osmotrim kako li to piramida izgleda… Čuvena Cestijeva piramida sagrađena je od opeka i betona s komadima belog mramora I ujedno važi za jednu od najočuvanijih drevnih zgrada u Rimu.

Od mnogobrojnih trgova izdvojila bih samo par, jer kada bih krenula da pišem o svakome, verovatno bi pisala danima… Sve će početi onog momenta kada se budete našli na "Piazza del Popolo", koji je i ujedno i jedan od najvećih trgova u Rimu, u čijem centru se nalazi ogroman obelisk i dve prelepe "crkve bliznakinje" , između te dve crkve se nalazi čuveni "Via del Corso" koji se prostire na 3 kilometra i na čijem se kraju nazire prelepa "Piazza Venezia", do koje verovatno nećete ni uspeti stići, jer će vam pažnju oduzeti sporedne ulice koje će vam na najlepši način dočarati osećaj Rima. Upravo ovde ćete moći uživati opčinjeni mirisom italijanske tradicionalne kuhinje, mirisom pravog italijanskog espresa, ukusom italijanskog sladoleda… Šetnjom uzanim uličicama od kaldrme i razgledanjem tih prelepih malenih balkona nećete ni primetiti da ste se stvorili na čuvenoj "Piazza di Spagna". Ovaj trg će vas očarati svojom opuštenom atmosferom koja vlada na njemu. Stotine turista ovde se skuplja i uživa na jednom od najlepših trgova prepunom cveća. Sedeći tamo, verovatno vam neće promaći ni mnogobrojne poznate radnje najzvučnijih imena u svetu mode kao što su Armani, Dior, Eskada, Prada, Guči, ali i ulični prodavci koji prodaju "falš" robu istih marki.

Šetajući tako, put će vas jednostavno dovesti do najlepše i najveće fontane u Rimu, "Fontane di Trevi. Verovatno ćete, kao i ja nekoliko puta pokušati uslikati celu fontanu, kada ćete konačno, nakon desetog puta shvatiti da je to nemoguće, s obzirom na njenu veličinu. Ni u kom slučaju ne biste smeli zaboraviti baciti novčić u nju, kako biste se opet vratili u Rim.

Obavezno morate svratiti i na "Campo di Fiori", koji je takođe mesto za okupljanje mladih, prepun restorana, uličnih svirača i tzv. "živih statua". Nedaleko od njega nalazi se i "Piazza Navona" sa svoje tri fontane. Jedna od najpoznatijih fontana je Berninijevo delo "Quattro Fiuimi" i simbolizuje četiri velike svetske reke: Dunav-Evropa, Nil-Afrika, Gang-Azija, Rio della Plata-Amerika. Ona predstavlja Berninijev odgovor na Borominijevu crkvu "Sant’Agnese in Agone" (Sant Anjeze in Agone), koja se nalazi preko puta fontane.

Na spisku obaveznih obilazaka mora biti i "Panteon", najstarija crkva na svetu gde je sahranjen slikar Rafaelo, zatim "Circo Massimo", stadion koji je izgrađen u petom veku pre nove ere, " Bocca della Verita" tj. "Usta istine", mnogobrojni predivni parkovi i bašte, kao i vidikovci pomoću kojih će vam se činiti da držite ceo Rim na dlanu i još mnoštvo mesta na koje ni ja nisam stigla…

Reka Tibar moram vam priznati i nije najlepša reka, ali mostovi koji spajaju njene obale je ukrašavaju u meri da se zanemari sve ostalo. Jedan od najlepših,ali i najpoznatijih mostova je " Ponte San Angelo" tj. Andjeoski most, još jedno Berninijevo remek delo. S obe strane mosta nalaze se figure andjela, koji rukama pokazuju u smeru čuvenog "Castel San Angelo" tj. Andjeoskog dvorca sa kipom andjela na vrhu. Odatle u neposrednoj daljini moćićete videti kako se nazire i najveći trg u Rimu "Piazza di San Pietro". Ovaj trg ima ogroman hrišćanski značaj, jer se u sredini nalazi obelisk na čijem se vrhu čuvaju ostaci krsta na kojem je razapet Isus Hrist.

Kao što verovatno znate unutar Rima, nalazi se i Vatikan, čije muzeje jednostavno ne smete zaobići. Pod "muzeje" podrazumevam kompleks zgrada sa preko hiljadučetristo soba i dvadesetak dvorišta. Tamo ćete imati prilike videti raznorazne antikvitete, dragocene slike i skulpture, vatikanske vrtove, čuvenu Mikelanđelovu Sikstinsku kapelu koju je on oslikavao pune četiri godine, skoro ni ne napuštajući je…

Pored svih znamenistosti vreme svakako treba izdvojiti i za šoping jer je Rim jedan od svetskih centara koji diktira modu. Za ovu vrstu zabave tu su mnogobrojni šoping centri, butici, ulične pijace, kao i ulični prodavci…

Uh, mislim da vam nakon čitanja ovog mog vrlo sažetog putopisa postaje mnogo jasnija ona čuvena rečenica koju sam izrekla na početku "Svi putevi vode u Rim". Jel da? Sigurna sam da će vas boravak u Rimu svakako uveriti u to, jer nakon jednog puta, već ćete poželeti da se vratite!

Putopis napisao Sandrella