Rano pre podne… stižemo u glavni grad Holandije… razočarenje!Ulice su pune smeća, po kanalima plivaju otpaci… šta je to?! A, da! Prethodnog dana je bio Queens day – nacionalni praznik kada masa Holanđana, a još veći broj turista stiže u Amsterdam na proslavu kraljičinog dana 30.

tog aprila. To je ustvari, proslava rođendana kraljičine preminule majke. Svi hoteli su odavno rezervisani, a najveći park u Evropi Vondel park i ceo grad se pretvaraju u luna park i buvlju pijacu! Preovlađuje narandžasta boja garderobe,….

Moram priznati da u startu nisam bila oduševljena onim što vidim – smeće po ulicama i mnogobrojnim kanalima, mamurni i pijani (i ko zna kakvi još J) ljudi, izbušeni gde god je moguće provući minđušu, tumaraju u rano sunčano jutro bez cilja, tražeći ko zna šta… možda još koju kap zadovoljsta, pre povratka iz hedonističkog raja u stvarnost okupanu prolećnim suncem…

Prostitutke (oko 25000 njih) u izlozima, koji su im i radni, i životni prostor, na 2 metra kvadratna i zavesom između sebe i radoznalih pogleda običnih prolaznika u "radno vreme"… Ima ih raznih: zgodnih, mladih, premladih!… starih, debelih, mršavih, ružnih, egzotičnih,… i sve se smeškaju, mašu, pozivaju… otvaraju neiscrpnu temu za dijaloge o moralu, degradaciji društva, ali i o dobrim stranama oporezivanja prostitucije.

Red light distrikt, kao najstariji deo grada, još pre 5 stotina godina dočekivao je usamljene mornare sa prekookeanskih brodova, i danas dočekuje radoznalce sa svih strana sveta, ali ne samo "niskom", već i " visokom" kulturom. Naime, osim što možete videti jedinstvenu spomen ploču u svetu posvećenu homoseksualcijma, i osim kupovine i "duvanja" marihuane i sličnih zanimacija po specijalnim kafićima tzv. "Coffe šopovima"(jedan od njih je sređen u fazonu policijske stanice!), u najužem centru grada moguće je videti veliki broj kulturnih spomenika, hramova i muzeja.

Ovaj grad, na reci Amstel i velikom broju kanala, otrgnut od vode vrednim i upornim radom, ali i dovitljivošću Holanđana, mali je po broju stanovnika i prostoru koji zauzima, ali je ogroman po istorijskom i umetničkom blagu!

Dela Rembranta u Rijks muzeju (pre svega "Noćna straža") i Van Goga u istoimenom muzeju, ključna su obeležja Amsterdama, za umetničke duše posebno; ali tu su i druga, širom sveta poznata, kako umetnička, tako i istorijska i uopšte kulturna obeležja ovog delića kugle zemaljske: kuća Ane Frank, Stedelijk muzej, Istorijski muzej, jevrejski istorijski muzej, muzej otvorene luke, muzej brodarsva, NEMO-muzej nauke i tehnologije, muzej seksa, muzej lala, muzej hašiša i marihuane, muzej Madam Tussauds (Madam Tiso) – čuveni muzej voštanih figura …

Dok šetate uličicama, inspirisaće vas nebrojeni kanali "Severne Venecije"…sa još više mostova. Jedan će vas posebno oduševiti: na preseku kanala Reguliersgracht i Herengracht. Sa ovog mosta imate pogled na 15 drugih mostova! A noću je užitak poseban…

U Amsterdamu ćete videti i najmanju (najužu) kuću na svetu – široku samo 1 metar, malo širu od sopstvenih ulaznih vrata…

Interesantno je da je u saobraćajnom metežu Amsterdama najopasnije prevozno sredstvo za pešaka, ne automobil, već bicikl! Ono što je krava u indiji, biciklisti su u Amsterdamu! J Besomučno jure biciklističkim stazama i putevima, i treba im se sklanjati na vreme, jer nemaju nameru da koče! Samo ljutito zvone pešacima, koji se zagledani u okolne lepote, slučajno nađu na biciklističkoj stazi. Iako je moguće iznajmiti bicikl za obilazak grada, to nije baš preporučljivo, prvo zbog otežanog snalaženja u uskim i prometnim uličicama grada, ali i zbog netrpeljivosti Amsterdamaca prema turistima na biciklu!

U zemlji cveća, vodeća je lala, i to u svim bojama, pa i crnoj. U Amsterdamu se može naći tokom cele godine na Cvetnoj pijaci u samom centru grada. Tu je i značajno jeftinije kupiti krtole za rasad, nego u suvernirnicama i cvećarama u centru.

Za one željne prirode, u sred amsterdamskog haosa i nedostatka prostora, naći će najpoznatiji park u Holandiji i šire, koji je dobio ime po pesniku Vondel-u. U njemu se nalazi muzej filma, ali se održavaju i predstave pod otvorenim nebom. Vondel park, "pluća Amsterdama, poseti godišnje preko 10 miliona ljudi!

Kad ste već tu, ne propustite (ja nažalost jesam): između Leidse pleina i Vondelparka, kažu, nalazi se ujedinjena evropa! Radi se o redu različitih kuća građenih u nemačkom, francuskom, španskom, italijanskom, ruskom, holandskom i engleskom stilu.

A ako se udaljite, na periferuju amstrdama, ka obližnjem selu Zaanse Schans… , uživaćete u cveću, prirodi i VETRENJAČAMA! Prizor je kao iz bajke: veliki broj starinskih vetrenjača, koje još uvek rade, zelene se pored kanala reke Zaanse upotpunjujući panoramu na nestvaran način! Za nas potpuno ne svakidašnje! Jurcaćete od jedne do druge, otvorenih usta kao dete, sa željom da ih izbliza vidite, pipnete… Pri tome prilično jak vetar mrsiće vam kosu, a vi ćete se obresti u nekom drugom vremenu, vremenu kada su ove vetrenjače korišćene i za isušivanje kanala i otimanje zemlje od vode…

U istom selu, možete videti kako se proizvode holandske klompe na starinski način. Ima ih u nebrojeno oblika i boja, ali i cena!

Ako vam Amsterdam ne bude dovoljan, uputite se na "veliku holandsku turu"! Iako je "velika", ovu turu možete sprovesti za jedan dan, jer je Holandija mala, i ništa nije previše udaljeno… Počećete od Ševeningena i Haga, pa do Roterdama, treće najveće pomorske luke na svetu, posle Šangaja i Singapura!

Den Hag, kraljevski grad na moru, u kome se nalazi prelepa dvorana vitezova – Ridderzaal, a danas Binnenhof. To je mala palatica u gotskom stilu u kojoj se nalazi sedište holandske vlade. Nekada su gradom vladali Španci, a potom prinčevi od Oranža. Ovde je danas i službena rezidencija kraljice Beatrix koja inače živi u u palati Huis ten Bosch. Svake godine, u septembru, kraljica u zlatnim kočijama dolazi u Biennhopf, te u Dvorani vitezova čita prestonički govor.

Ne propustite ni muzej Panoramu! Ko je video čuveni muzej Borodinske bitke u Moskvi – neće moći da odoli ni ovom. To je, 3-D slika sa maketom, koja ide u krug u kupoli u čijem se centru nalazite vi. Na slici je predstavljen grad, i obala, i život ljudi u vreme pre oko 200 godina, a celu 3D predstavu upotpunjuju zvuci galebova…

U Ševeningenu, nekada samo selu nadomak Haga, osim poznatog zatvora, možete videti i predivnu ogromnu plažu na severnom moru. To je prvo morsko kupalište na atlanskoj obali Holandije nastalo još početkom XIX veka kada je u modu ušlo sunčanje i kupanje (skoro 100 godina ranije nego u južnijim krajevima), dok samo selo datira još iz XII veka kada su ga stvorili ribolovci na haringe.

Danas Ševeningen predstavlja mondensko mesto za odmor, kupanje, jedrenje, kockanje… Nešto između San Tropez-a i Las Vegasa…

Ali dovoljno je osetiti vetar u kosi, na divnoj peščanoj plaži… I poneti neku školjku za uspomenu sa severnog mora…

U Roterdamu šta god radili, ne propustite pogled sa tornja na najveću pomorsku luku Evrope, a do skoro i sveta!

Sve ovo vreme, tumarajući Holandijom, naravno neizbežno je PIVO. Bila bi prava šteta, posetiti ovu zemlju, a ne probati bar jedno od čuvenih holandskih piva. U srednjem veku su holanđani, kako odrasli, tako i deca, pili pivo umesto vode, koja nije bila dovoljno čista. Opšte poznata Holandska piva su Amstel i Heineken. Možete posetiti staru Heineken pivaru čiji je kamen temeljac udaren 1867. godine, 4 godine nakon prvih početaka Heinekena. Od 2001. ovo je muzej heineken experience.

Naravno da je ne moguće sve obići jednom turističkom posetom Amsterdamu, ali za svačiju dušu nađe se po delić lepote ovog grada i ovih ljudi… Ja moram otići bar još jednom…

Maj 2007.

Putopis napisao mag