Sutra krećemo kuci….Ne mogu da verujem da je mesec dana našeg putovanja tako brzo prošlo. Nakon svih nezaboravnih iskustava, stečenih prijateljstva, zgoda i nezgoda, i, već u prvih nedelju dana ispunjenih očekivanja mogu da napravim mali sažetak svega preživljenog i doživljenog.

Na put sam krenula ushićena, puna entuzijazma koji, na sreću moju i svih prisutnih, nije ni u jednom trenutku izostajao pa cak ni u noćima provedenim na železničkim stanicama, u toplim ili hladnim vozovima, žedna ili gladna…. Na svu sreću, to je jedino čega mogu da se setim,a da je za ovih mesec dana izazvalo nelagodu, nikako nervozu ili frustraciju. Sve ostalo sto je izazivalo sreću teško je spakovati u jedan ili dva e-maila….. A sto se posećenih gradova tiče, izdvojiću samo moje favorite.Pre svega to je Beč! Osvojila me tisina. Takav mir nisam osetila ni u jednom mestu posećenom kasnije. To je grad u kome je sve prilagodjeno čoveku i njegovom tempu života. Grad u kome čovek može šetajući da oseti sebe, a ne saobraćajni haos. Čist i pod konac. Cakum pakum! Najlepše mesto za početak putovanja.Nakon Beča, Berlin. O njemu je moguće pisati epove! Kada smo kročili u grad, najpre je usledilo razočarenje prostranstvom i hladnoćom. Ali nakon toga… kada usledi udar istorije… grad je nadahnjujući i poseban. Organizovanost Nemaca ne treba spominjati, nakon priča o tome imala sam priliku i da je lično doživim. Berlin u isto vreme prelep i ružan, moderan i zasićen istorijom, srušen i izgradjen, grad za ponos i za sramotu…. Ali fenomenalan, energičan i zastrašujući!!!!

Nakon Berlina zaputila sam se u Hamburg, prljav u centru koji je prepun turista, ali uz reku prelep, sa dugačkim mirnim šetalištem. Predivan zalazak sunca… i nazad u voz za Holandiju. Amsterdam mi se nije svideo, prevelika je gužva, ne zna se ko gde bije, biciklisti, turisti, vrućina, miris marihuane, prostitutke u izlozima, oduševljena lica muškaraca…. Liberalno ali raskalašno. Ko voli nek izvoli, vraćam se ja u Sheidam, mestašce iz snova, blizu Roterdama (koji je rugoba) u kom smo odseli. Sve ja tako majušno tamo, ulice popločane crvenom opekom, kuće sa šarenim fasadama i maštovitim salokatrama, 5 vetrenjača u nizu pored kanala sa nekoliko romantičnih mostića…. Ma kao u bajci!!!!! Mir, tišina, odmor. Idite u Sheidam. U Holandiji sam posetila još i Hag, u kom sam imala veoma zanimljivo iskustvo (o tome ce Boško Blagojević pisati vise, sigurna sam!).Nakon Holandije Brisel, Pariz (nemam vremena da pišem o Parizu, o njemu ceo život sanjam!!!!), pa San Sebastijan. U San Sebastijanu ubedljivo najludji provod, ubedljivo najveći talasi i ubedljivo najjače sunce!!!!! To sunčanje smo pamtili sve do Lisabona!!!! :)A Lisabon……Tu sam prebolela Beč! Potpuno me osvojio svojim strmim, uskim ulicama, fenomenalnim fasadama, načinom života, prelepim prizorima kuda god usmerim pogled…. Siromašan, a to ga čini predivnim. Zaista sam zavolela ovaj grad. Nakon Lisabona, Madrid samo u prolazu, pa Barselona u kojoj vrede samo Gaudi, Dali i Pikaso. Ostalo je nevidjeni kič. Grad koji su izmorili turisti.

Marsej i njegova dva prelepa osrva If i Nešto-na-F. Marsej je prelepa luka, doduše pun Alžiraca koji su zaista prljavi i bahati. Šteta za grad, ruže ga, ali iskreno. A na ostrvima drugi svet, druga dimenzija… Azurno plavo more, galebovi i jedrenjaci, a mi u zamku na ostrvu iz kog je po prici pobegao grof Monte Kristo. A nakon toga, kupanje u moru medju stenama! Divota!Sledeća prolazna stanica bila je Nica od koje smo videli samo plažu, a to je bilo dovoljno! Sada smo u Firenci, udišemo renesansu, jedemo pizzu a espreso ćemo piti sutra… pred polazak u Veneciju, našu poslednju stanicu. Zao mi je što se sve tako brzo završilo, ali znam da ću celog života biti srećna što sam imala priliku  da ovako nešto doživim!!!!

Putopis napisao ana.vukovic