Ne dozvolite da Vas guzva odvrati od istrazivanja grada Mikonosa, arhetipske razglednice Kiklada. Njegove zgrade, poput secerne kocke, smestene su oko grupe naselja primorskih ribara, sa svakom nisom i pukotinom opranom i istaknutom.

Puno ljudi se upucuje na plaze tokom dana, tako da su rano jutro ili kasno popodne najbolje vreme za istrazivanje lavirinta uzanih ulica. Taj dizajn lavirinta bio je namenjen za zbunjivanje pirata koji su uznemiravali Mikonos u 18. i ranom 19. veku, i jos uvek ima zeljeni efekat.

Nisu Vam potrebne mape ili pomoc da istrazite uvojite ulice i ulicice grada – pola zabave je da se izgubite. Postoje neka mesta koja vredi naci. Dolazeci sa feribotskog keja, proci cete pored Arheoloskog muzeja na putu do grada, koji izlaze dobru grncariju iz Delosa; grad se takodje odlikuje i Pomorskim muzejom, koji izlaze razne nauticke artefakte, ukljucujuci i svetionik, ponovo podignut u vrtu pozadi. Izmedju dve banke nalazi se biblioteka, sa helenskim novcicima i pozno-srednjevekovnim pecatima, ili, u podnozju deloske brane, Folklorni muzej, koji se nalazi u bogataskoj kuci iz 18. veka, ispunjen vecom nego uobicajeno kolekcijom starudije. Muzej ima isto ispupcenje kao i stari mletacki Kastro, ulaz kojim je obelezena najstarija i najpoznatija crkva u Mikonosu – Paraportiani, koja je fascinantna asimetricna mesavina cetiri kapele, integrisane u jednu.

Obala vodi do oblasti zvane "Mala Venecija", zbog njenih visokih, nadsvodjenih kuca, izgradjenih odmah kod ivice vode. Njeno pravo ime je Alefkandhra, i to je "trendi" oblast, koja je ispunjena umetnickim galerijama, elegantnim barovima i diskotekama. Malo dalje od mora, iza Alefkandhra-e, nalaze se dve katedrale – rimska katolicka i grcka pravoslavna. Iza su cuvene vetrenjace, koje nadgledaju podrucje, pomalo otrcane, ali dobre za fotografisanje. Pratite Enoplon Dhinameon do Tria Pigadhia fontane. Ime znaci "tri bunara", a legenda kaze da, ako devica popije vode iz sva tri, udace se.

SmestajPostoje neke informacije o smestaju, na aerodromu, ali, osim ako znate kuda da idete, lakse je da uzmete taksi – 3 km do grada, i sve sredite tamo. Ogromna vecina posetilaca dolazi brodom, kod nove severne brane, koja je 1km severno od grada u Tourlos-u, gde prave horde vlasnika soba skacu na pridoslice. Ova scena je, u stvari, prilicno zastrasujuca, i zato, ako mozete da izbegnete "kandze", mnogo je bolje da odete 100m dalje, gde se nalazi niz agencija koje se bave zvanicnim hotelima, sobama za iznajmljivanje i informacijama o kampovanju; ili idite autobusom do grada, do izuzetno raspolozenog za pomoc Mykonos Accommodation centra, u ulici Enoplon Dhinameon, blizu Tria Pigadhia.

Turisticku policiju i centar za smestaj (otvoren u jeku sezone) mozete naci blizu starog pristanista feribota. Luka kruzi pored nezanimljive centralne Polikandhrioti plaze, ka severnom delu, gde cete naci severnu autobusku stanicu za Tourlos, Ayios Stefanos, Elia i Ano Mera. Juzna autobuska stanica, za plaze na jugu, je u drugom delu grada, u oblasti Lakka, gde su posta, agencija Olympic Airways i nekoliko agencija za motocikle. Autobusi do najpopularnijih plaza i odmaralista idu redovno sve do sitnih sati. Taksi vozi iz ulice Mavroyenous, kod mora i sa juzne autobuske stanice, a njegova cena je fiksna i razumna.

Karte za hidro-avione i feribot prodaju se u nekoliko odvojenih putnickih agencija u luci, koje ne saradjuju medjusobno. Proverite razne mogucnosti, i ako Vas brod polazi iz nove luke, uhvatite autobus sa starog pristanista feribota.PlazeBlizu grada je plaza Megali Ammos, dobra plaza, sa ravnim kamenjem i skupim sobama, ali u blizini zaliva Korfos je uzasno, zahvaljujuci gradskom otpadu i buci masina. Autobusi voze do plaze Ornos, koja je prosecna, i Ayios Ioannis, uzbudljivog zaliva, sa malom kamenitom plazom, koja je imala svoj trenutak slave kao lokacija za film "Sirli Valentajn". Taverna To Iliovasilema ima odlican izbor ribe i vrlo je preporucljiva, iako je malo skuplja.Juzna obala je najprometniji deo ostrva. Njene plaze su medju najravnijim na ostrvu, i jos s, u nekoj meri, smatraju porodicnim plazama Grka. Mozete poceti sa Platys Yialos, 4km juzno od grada, mada necete biti jedini: jedno od odmaralista na ostrvu, koje vise i nije grcko; pesak je monopolizovan od strane hotela, a necete naci sobu ni da Vam spase zivot, izmedju juna i septembra. Psarou, pravo prema zapadu, vrlo je lep – 150m belog peska, ispunjen onima koji se suncaju. Usluge su – ronilacki klub, skijanje na vodi i jedrenje, ali morate da rezervisete mnogo unapred, da biste osigurali sobu izmedju sredine juna i sredine septembra.Odmah preko puta, ka istocnom delu Platys Yialos, nalazi se plaza Paranga, koja je, u stvari – dve plaze, odvojene manjim rtom. Veoma preporucljiva taverna Nicolas i sobe na prvoj plazi susta su suprotnost od njihovog bucnog suseda, gde je bucan bar na plazi i kamp Mykonos. Prasnjava staza vodi preko polja i pored pecina rta, preko vrhova stena, pored Parange, i dolazi do plaze Paradise, u obliku mesecevog srpa, sa zlatnim peskom koji se dodaje u toku sezone. Iza su prodavnice, samousluzni restorani i bucni barovi na plazi, koji rade 24 sata dnevno, u kampu Paradise. Sledeci zaliv istocno ima Super Paradise plazu (zvanicno "Plindhri"). To je jedna od zabavnijih plaza na ostrvu, ima pristojnu tavernu i dva bara na suprotnoj strani, koji forsiraju letnje hitove. Jedna polovina plaze je mesana, a sto se dalje ide sve je vise homoseksualaca, dok postoji i deo koji je gotovo iskljucivo za homoseksualce i nudiste.Verovatno najbolja plaza u Mikonosu je Elia, siroka, pescana, sa zelenom pozadinom, najduza na ostrvu, mada podeljena na dva dela stenama. Naklonjena je homoseksualcima, mada je veoma popularna medju porodicama, zbog blizine vodenog parka Watermania, kao i nekoliko restorana, ukljucujuci i odlican Matheos.

Postoji i Kalo Livadhi plaza, koja se granici sa poljoprivrednom dolinom, ispunjenom malim farmama; i ovde postoji restoran, cak dobar, na drugom kraju plaze. Dalje je Lia, manja, ali prijatna plaza, sa bambusovim vetrobranom i cistom vodom, plus jos jedna taverna.Ishrana i nocni zivotCak i mali obroci i uzine skupi su u Mikonosu, ali postoji nekoliko pekara, supermarketa i prodavnica voca, neke su koncentrisane blizu juzne autobuske stanice.

Oblast oko Alefkandhre je dobro mesto za ceo obrok: Pelikan (iza katedrale) je skup, ali na dobrom mestu; La Cathedral ima standardnu ponudu; Kostas ima solidne cene, dobru vinsku kartu, kao i toceno vino, sto je tesko naci u Mikonosu, prijatnu uslugu; Yiavroutas Estiatorio je verovatno najmanje skupo i najautenticnije grcko mesto na ostrvu, takodje sa dobrim tocenim vinom; Kounelas je dobra riblja taverna, sa razumnijim cenama nego sto je Spiro’s, kod mora; Edem nudi veceru pored bazena; El Greco je skup, ali romantican; Sesame Kitchen je prihvatljiv vegetarijanski restoran; za kasne obroke vecina kafica u ulici Kambani je otvorena do sitnih sati, a Cafe Express – celu noc.Remezzo je jedan od najstarijih barova, dobro mesto da se svrati na pice pre odlaska u Mercedes Club, koji je pored. Oba su popularna medju mladim Atinjanima.Skandinavian Bar-Disco je jeftino i veselo mesto, kao i Irish Bar; Katerina’s, Caprice i Kastro u maloj Veneciji idealni su za koktele u sumrak. La Mer je popularna diskoteka-bar, a Cavo Paradiso je klub gde se u kasne sate skupljaju svi koji zele dobru zabavu.

Putopis napisao andrej