Najvece,najlepse,naj,naj ulice u Iranu zovu se, ne po ratnicima, verskim i politickim vodjama, nego po pesnicima. Hafez najveci iranski poeta svih vremena, Ferdusi iranski Homer, Sa’adi .

Grad zaljubljenih Siraz,iz njega je potekao Hafez a tu je i sahranjen.Hfezov mauzolej,mesto gde dolaze zaljubljeni,oni koji vole a i oni koji imaju ljubavne probleme. Ako imas ljubavnih problema uzmi bio koju zbirku hafezovih pesama nasumice otvori stranu i procitaj pesmu, ona ce ti dati odgovor kako da resis ljubavni jad. U okviru mauzoleja je teatar i cajhana.

Karim-kanova citadela cini centar Siraza, dvomilonskog glavnog grada Fars provincije. U okviru citadele je hamam i muzej sa fotografijama iz tog vremena.

Dragulj Siraza je Mauzolej Saha Seraga, svetskoj javnosti poznat iz filma "Baraka". Na ulazu velikim slovima pise zabranjeno fotografisanje a na garderobi gde ostavljate cipele pitaju da li ste musliman. Ako niste ljubazno vas zamole da ne ulazite u mauzolej.Iskoristio sa guzvu,nisu me pitali,ne proveravaju detaljnije veroispovest. Da li mi je srce lupalo od straha ili od lepote, ne znam. Mauzolej je Svetsko cudo,sve vreme vas prati molitve iz Kur’ana, koju kao da pevaju "farineli " pomislio sam da je zenski glas.

Bilo mi je potebno opustanje "cajhani",bilo je bas opusteno. Sreli smo Dimitria, bankara iz Moskve, jos jedan "nevernik", takodje putuje po Iranu i odusevljen je.Uobicajeni prevoz u Sirazu je motocikl,rekao bih porodicno vozilo,ulice su bez guzve, na Bazaru se prodaje svasta pa i led.Siraz se uveliko sprema da bude turistici centar ove regije a to se vidi po gradnji velelepnog gotela "Siraz" na ulasku u grad.Bice gotov sledece godine.

Vrucina,umor,glad spremamo se da napustimo Siraz,otkazali smo hotelsku sobu.Pet sati poslepodne Ramazan jos nije istekao,nismo izdrzali u parkicu smo navalili na sendvic.U jednom momentu nam prilazi gospodin u odelu.Na 33 stepena u odelu,znaci samo jedno.Solidan engleski,ko smo,sta smo,zasto smo u Sirazu,fotoaparat,aaaaa.Sta sam slikao,mozda vojsu ini nesto slicno,jel moze da pogleda.Sve to veoma ljubazno,sa smeskom na licu.Dolazimo do recepcije hotela,dalja provera,poja se pretvara u fotosesn.Gospodin je Mohamed Reza i drzavni sluzbenik.Na kraju razgovora nas je lepo odvezao na autobusku stanicu.Bog zna kako smo se ljubazno rastali.

Autobus za Yazd,jos jedna turbo noc,spora voznja i brza pesma,Menzura Masajeva azrbejdzanska pevacica ,gomila mesa koja peva.

Putopis napisao milophoto