Imam 11 godina. Bila sam 3 puta na Thassosu.Thassos je milina za ljude sa decom, a tako i za one bez dece.Okružen je borovim šumama. More je tako čisto da ga jednostavno možeš piti.

Za one koji žele provod preporučujem glavni grad Thassos i Potos.A za one koji žele da se odmore i da napune baterije je definitivno Pefkari.A za one koji žele luksuz tu je hotel Aleksandar Bič i on se nalazi izmedjuPotosa i Pefkarija.Na Thassosu definitivno ne smete sedeti u jednom mestu, obavezno treba iznajmiti renta-car. Možete iznajmiti neki auto ( 25e na dan) a za one koji baš ne bi da se kuvaju u autu (ako nemaju dece) preporučujem skuter (15e na dan).Mesto gde preporučujem da se iznajmi renta -car je Hermes. U Hermesu gazde su jako ljubazne i uz malo cenkanja možete proći malo jeftinije. Policija nije problem jer je ni nema..A što se tiče klope tu je definitvno glavo etno-selo Theologos. U Theologosu nipošto ne smete propustiti jagnjetinu u taverni Kostas. U kojoj je gazda Kosta, simpatičan čovek sa brčićima i uvek masnim rukama. I nipošto nesmete propustitiGrčko veče u taverni Avgustos. Tamo ima svega od šveckog stola pa do trbušnog plesa, razbiljanja tanjira, igranja uz najbolju Grčku muziku…I to je to što se tiče Theologosa.

Plaže na Thassosu su predivne. Obavezno treba istraživati i treba obići sve moguće plaže i uvale jer ni jednoj ne mogu naći zamerku. A što se tiče krađa i svih tih gluposti, ne bojte se na Thassosu to sigurno nećete doživeti. Slobodno ostavite sve ( torbe, peškire, suncobrane…) na plaži, kada se vratite sve će biti na istom mestu na kojem ste ih i ostavili ( jedino ako ih vetar nije pomerio) Evo nekih meni najdražih plaža:PSILIAMOS: Predvna plaža sa bistro čistom vodom i krupnim peskom, i neviđeno dobrim kafićem. Nema onoga da je ili tišina da se samo vetar čuje ili da čujete male bebe kako vrište i plaču. Taj već pomenuti kafić je direktno iznad plaže i uvek se iz njega čuje ne preglasna moderna muzika. Pored imate restoran da ako ste naumili da ostanete ceo dan na plaži možete da prezalogajite nešto, a klopa je ekstra garantujem.I obavezno se provozajte bananom( ludnica je)MAKRIJAMOS: Je posebno dobar kako za decu, tako i za sportiste. A za one koji ne vole da se kupaju u moru tu je bazen. Zaboravila sam da napomenem da je ulaz 2 eur-a. Makrijamos se drugačije zove mermerna plaža. Na sredini mora je uvek neka zezalica (tranbolina, tobogan…) A voda je plitka noge da ti otpadnu dok dođeš do dubine.Pesak je sitan, tako da je plaža raj za malu decu. E a malo dalje od peska i mora nalazi se mali zoo vrt sa par jelena, pauna i zečića. Plaža takođe ima košarkaški teren, fudbalski teren, odbojkaški teren…NAPOMENA:Ne kupuj tamo sladoled jer je mnogo skuplji nego u ostalim prodavnicama i redovno je otopljen.PEFKARI: Ta plaža se nalazi u istoimenom mestu Pefkari plaža je dugačka jedno kilometar, dva. Odmah iznad plaže su mnogobrojne taverne.Plaža ima krupan pesak i bistro čistu vodu (malo sam dosadna sa bistro čistom vodom, ali šta ću kad drugu na Thassosu nemožete naći)NAPOMENA: Idite samo na kraj plaže jer u prednjem delu ima puno ježeva.

E a na plažama nema gužve to jest da bude peškir na peškiru, ma milina jedna. Na svakoj plaži možete da uživate u mirisu borovine i mora,i da se u potpunosti prepustite čarima Grčkog sunca. Aj dosta o plažama ajmo sada malo o mestima na Thassosu . Po meni najbolja mesta na Thassosu su definitivno Potos i Pefkari. Najbolja je ova kombinacija , odete u Pefkari tamo se čuje samo talasi i blagi povetarac. Nema kola smrdljivog i zagušljivog dima… Obavezno posetite kafić Esperiju (koji je ujedno i hotel) sa strava baštom i ljubaznim konobarima.A ako vam bude dosadno u Pefkariju (zato što je dosta miran) svako veče možete ići u Potos koji je udaljen dva tri min. hoda od Pefkarija.E tamo je već nočni provod malo drugačiji. Imate tamo razne prodavnice sa suvenirima i razne kafiće. Duž plaže se nalazi mnogo cool kafića za EXTRA noćni provod. Naravno ima tu još dosta mesta : SKALA POTAMIJA, THASSOS, LIMENARIJA, SKALA MARION…THASSOS:Glavni grad nije ništa posebno.Tamo već možete naći malo više prodavnica sa kvalitetnijom odećom poput BENETONA.Obavezno posetite kafić Pandorina kutija. U kome radi jedna simpatična baka, koja izgleda da mnogo voli Srbe, zato što je napisala meni na Srpskom, i u jednoj svesci je napisala da joj oprostimo ako je malo spora zato što je već sada stara i ne može sve da postigne (na Srpskom naravno ) simpatično, zar ne?: ).Klopa u svim restoranima je super.Nipošto ne sme da vam se desi da ne probate Grčku musaku, giros, suvlaki…NAPOMENA:Nemojte da jedete pizze jer su im odvratne.Takođe možete da idete na jednodnevno krstarenje. Super će te se provesti garantujem vam. Zaboravila sam najvažniji deo da vam napišem Grci su super. Nema šanse da vas dođu poslužiti bez osmeha na licu.Preklinju vas da uđete baš u njihovu tavernu. Na Thassosu će te se osećati ko mega zvezda. Prolazite kroz ulicu i nema koji Grk vam se neće javiti.Zabolela me je ruka od pisanja, idem ja da se odmorim a vi spakujte kofere i pravac na Thassos.

Putopis napisao MiaH