Osoba sam koja voli biti svugdje. Doslovno. Da se mene pita, uvijek bih mogla putovati u bilo kojem pravcu, i bilo bi mi odlično. Uz veliku podršku mojih sponzora (mama, tata hvala:) tako sam se za Uskrs našla u Parizu.

I sada želim s vama podijeliti neke moje impresije.

Kada krećete na putovanje autobusom, a još ako su sve osobe u busu vama poznate, a većina još i vaši najbolji prijatelji, znate da se sprema nešto odlično. A ako ugledate autobus i shvatite da je star samo 3 tjedna (aha! – najnovija tehnologija i dizajn), barem ste sigurni da ćete imati osnovne uvjete (čist bus i ono za podmetnuti noge).I evo nas…krećemo. Nakon neprospavane noći i gledanja filmova, našli smo se u Milanu, prekrasnom gradu. Ući u La Scalu nije se moglo propustiti, ipak, jedna od najpoznatijih opernih svjetskih pozornica mora biti popraćena mojim pogledom. Prekrasna katedrala na čijem krovu smo se sunčali također je primila mnogo posjetioca. Nakon Milana, slijedi još jedna noćna vožnja. Taman kada se udobno smjestite na zadnjem sjedalu autobusa, i kada  sa supu(a)tnicima uspijete posložiti glave, ruke i noge tako da bi se barem malo ispružili i zaspali, slijedi jedna vijest: francusko je pravilo da se nakon 2,5h vožnje treba stati na pola sata. A baš ste se mislili naspavati!!No dobro, noć prolazi odlično. Za vrijeme stajanja se na velikim parkiralištima okupimo i igramo odbojku. Ludilo!Slijedi rano nedjeljno jutro. Spavam. Odjednom se probudim i podignem pogled. Što vidim? Ajme meniii!! Jel ja to sanjam ili sam zbilja u 5.elementu (onaj film)?Totalno uzbuđena, počnem gledati oko sebe. I stvarno, velebne staklene zgrade uzdižu se oko mene. Samo…ne sanjam. Shvatim da se nalazim u modernom Parizu, poslovnoj četvrti. Ne mogu vjerovati što gledam. Preda mnom se vide najbolji hoteli i poslovne zgrade. Ali nije to obično, već prekrasno. Nakon mojih izljeva iznenađenja, i drugi se polako bude i iznenađeno prate. A do tada ja mislila da su Slavoluk pobjede i Eiffelov toranj ono najbolje u Parizu. I tako smo izašli iz busa i u pola sedam ujutro bili sami na ulicama novog Pariza. Začuđujuće je bilo što je u nekim zgradama u određenim katovima bilo upaljeno svijetlo, pa pomislih: nije valjda, ljudi, da i na Uskrs radite! Ali izgleda da je tako. Ipak se radom zarađuje.U trenutku kada smo vidjeli Eiffelov toranj, nekima je zastalo srce. Ne zato što je to nešto impresivno (kako neki kažu, samo hrpa željeza dobro posložena), već zato što je to simbol Pariza u smislu: vidim toranj, sada znam da sam tu. Slijedi panoramski razgled grada. Fantastično. Ne mogu vjerovati (iako sam bila u mnogim europskim gradovima) da baš u svim ulicama ima predobrih i prelijepih građevina koje bi čovjek satima mogao pregledavati.Prekrasan grad, nema što.   Nisam mogla vjerovati da me same građevine mogu toliko impresionirati. A tek hrana i sve ostalo!?

Slavoluk pobjede je viši od našeg nebodera na Trgu, a oko njega se široko prostiru velike aleje. Svaka je po nečemu posebna, no u svakoj se nalaze poznate trgovine.Penjanje na Eiffelov toranj ne smijete propustiti ako ćete ikada biti tamo. Usporedbe radi: pješice možete do drugog kata i treba vam desetak minuta. Kada dođete gore, vidite da je u podnožju tornja još uvijek ogromna gužva i da ostatak vaše grupe još uvijek stoji tamo gdje ste ih ostavili i čeka u redu. Bez veze, pomislite! Da, puno je bolje malo se prošetati i dobiti pravi feeling. Na vrh odete liftom. Pogled s tornja je prekrasan. Ipak, Pariz je toliko lijepo planski uređen, da je preglednost na vrhuncu. Od tornja vidite i u kojem je smjeru Zagreb, samo 1085km zračne udaljenosti.Poseban osjećaj je upoznavati Pariz pješice. Naravno, treba vam pola dana da bi prošli centar jer je glomazan, ali isplati se.Slijedi Versailles, najpoznatiji dvorac, prebivalište Luja 14. Velebno izdanje koje pokazuje svu raskoš i kič onoga vremena. Ipak, prekičasto je.

Louvre, također nezaobilazan turistički objekt Pariza. Kada vam kažu da u istom danu imate vremena za Louvre i shopping, nemate mira dugo biti u njemu. Ipak, do tada sam mislila da je Mona Lisa prerazvikana. Ali prava istina: u cijelom muzeju ne vidite zaštitare, jer su u civilu, ali ispred slike Mona Lise, koja je na visokom zidu i u staklu, stoje dvije čuvarice. Istina je da te Mona Lisa gleda iz bilo kojeg kuta, gdje se god nalaziš. Ne znam ni o čemu bih sve mogla pisati o Louvreu kada je veći od našeg centra grada.Ako ste u Parizu, ne smijete propustiti Disneyland. Svijet likova iz crtića, rollercoastera, mašte i eksperimentiranja. Naravno, jedan dan vam nije dovoljan da ga razgledate i obiđete.O ulicama u Parizu da ni ne govorim. Jako su široke i prostrane, a promet je odlično organiziran. U cijelome gradu se nalaze podzemna parkirališta, koja, naravno, nisu za svačiji džep. Shopping je kao i u drugim europskim gradovima: kada je sniženje, jeftino je, ali uvijek si možete kupiti mnogo suvenira i lijepih stvari.Jedna od karakteristika Pariza je što sadrži mnogo različitih kultura. Tako u Latinskoj četvrti možete za malo novaca jesti u grčkim, kineskim, japanskim, …restoranima. I upoznati nešto od njihove kulture.

Imala sam odličnu ekipu u Parizu, naravno da je to ključno za dobar provod i zabavu. No, to je grad u koji se uvijek ponovno vraćate. Biti u njemu je osjećaj koji se ne može opisati riječima, koliko god to zvučalo isfurano. Ipak, ako ikada imate priliku posjetiti Pariz, uživat ćete apsolutno u svemu. Što morate pogledati?Notre DameLatinska četvrtArc de TriompheMusée du LouvreLe Sacré CoeurLa Sainte ChapelleTour Eiffel

Putopis napisao marija