Glavni grad Gran Canarije spoj je modernog življenja i mediteranskog šarma. Nudi bogat noćni život i uživanje u blagodatima oceana i sunca.Las Palmas broji populaciju od oko 400 tisuća stanovnika.

Ima sva obilježja zapadnoeuropskih gradova i šarm mediteranskog grada. Male uske ulice, malo mjesta za parkiranje, mali romantični restorani te lijepi kafići s odličnom kavom glavna su mu obilježja. Po broju butika i trgovačkih centara moglo bi se zaključiti da su Španjolci ludi za shoppingom. Gotovo svi svjetski kreatori i svi poznatiji brandovi imaju svoje predstavnike u Las Palmasu. Zanimljivo je i to što u trgovinama odjećom nalazite i zimsku kolekciju, iako tempertura gotovo nikad ne pada ispod 20 stupnjeva.

Najpoznatija pješčana plaža u Las Palmasu zove se Playa de Las Cantreras. Udaljena je svega par minuta hoda od glavnog trga koji se zove Santa Catalina, a proteže se na oko 3 kilometra. Odmah iznad plaže nalazi se šetnica koja odvaja plažu od hotela i kafića. U blizini šetnice su i pojedine ruševne kuće. Teško je ne primijetiti kontrast i blizinu najveće raskoši i najveće bijede. U gradu postoji mnoštvo kulturnih sadržaja, muzeja, festivala, koncerata, kazališta i kina. Hodajući po šetnici Playa de Las Cantreras doći ćete do novoizgrađene koncertne dvorane Alfredo Kraus. Nalazi se na samoj obali, a radi se o zaista impresivnoj građevini izgrađenoj od prirodnog kamena.

Ukoliko vas zanima noćni život, najbolje je da odete u mjesto koje se zove Playa del Ingles ili Plaža Engleza. To malo mjesto je "tvornica" turizma i broji čak 11 shopping centara u koje navečer svi izlaze. Sve što na svijetu postoji od izlazaka, nalazi se tamo. Gdje god se pojavite animatori će vas doslovno vući za rukav i nagovarati da uđete u njihov klub. A kad tamo, glazba trešti, a piće teče u potocima. Gdje god da se pojavite, dat će vam besplatan koktel dobrodošlice. Samo treba paziti, jer svaki idući koktel sve više košta, a jako brzo možete izgubiti kontrolu. Ako ste racionalni, kao i autorica ovog teksta, idete od mjesta do mjesta, povremeno popijete koktel i možete se jako dobro zabaviti za jako malo novaca. Animatori rade na tome da izgubite kontrolu, a ako izgubite kontrolu, izgubili ste i novce i putovnicu.

Preko dana Playa del Ingles je prekrasna sunčana plaža. Ukoliko želite, možete iznajmiti ležaljku ili jednostavno leći na ručnik na slobodno mjesto koje se jako teško nađe. Iako se ponekad čini da je oblačno, sunce je svejedno jako, a pijesak vreo. U 19 sati sve ležaljke misteriozno nestanu, a grad se priprema za noćni život. U blizini plaže, nalaze se mnogi restorani i barovi za ljude svih platežnih moći. Na oko 10 minuta hoda od plaže nalazi se mjesto Maspalomas s pješčanim dinama kao u Sahari.

Kanarski otoci su arhipelag od 7 otoka, a pripadaju Makroneziji. Nalaze se na Atlanskom oceanu, na sjeverozapadnoj obali Afrike. Bliže Africi odnosno Maroku i zapadno Sahari nego Španjolskoj. Iako geografski pripadaju Africi, politički pripadaju Španjolskoj odnosno Europskoj uniji. Važeća valuta je Euro. Hrvatima nije potrebna viza. Također nije potrebno primiti cjepivo prije putovanja. Klima je blaga, prosječna temperatura zraka je 22 stupnja Celzijeva, te je moguće čitavu godinu uživati na plaži, kupati se i surfati. Gospodarstvo otoka orijentirano je turizmu. Kanarske otoke posjeti više od 10 milijuna turista godišnje. Jako je dobra povezanost između otoka, te sa svim važnijim zračnim lukama u Španjolskoj i Europi. Stanovnici su srdačni i pristupačni. Otoci nude mnogo sadržaja za ljude svih dobnih skupina.

Putopis napisao katja