Dakle, Kenija! Zemlja sunca, Masaia i pre svega raznoraznih zivotinja koje ovde ne obitavaju u tupavim ZOO vrtovima vec u prelepom prirodnom okruzenju, na moje veliko zadovoljstvo i ushicenje.

Kao sto je svaka zemlja poznata po necemu, Keniju prepoznaju po fenomenalnim safarijima. Rec "safari" i potice iz svahili jezika i znaci putovanje.Ima toliko toga da se kaze o ovoj zemlji da covek prosto ne zna odakle da pocne i najbolje je od dolaska.Dolazak: U Keniju se moze stici na razne nacine, ali najlakse je – avionom! Od Beograda do Nairobija, trenutno, najbolja opcija je preko Dubaia. JAT-om do tamo, posle Emiratima. Let traje oko 5-6 sati do Dubaia, a potom oko 5 do Nairobija. Cena je nesto preko 1000 evrica, sto zavisi od sezone i meni nikad razumljivh stvari. Postoje i druge opcije (preko Londona…), ali za vecinu njih nam treba viza. Viza za Keniju za gradjane Srbije postoji, ali se vrlo lako dobija na aerodromu (zivela braca nesvrstani!). Pazite da imate novcanicu koja je novija, jer one pre 2000. ne primaju. Postoje jos turisticka i tranzitna viza.Ambasada Srbije u Nairobiju postoji i za sve potrebno se mozete njima obratiti. Vrlo su ljubazni, za divno cudo!Nairobi (South 01 stepen 15′ 48,6”/ East 36 stepeni 48′ 31,8”; 5.256,67 km. – glavni grad Kenije se nalazi na nadmorskoj visini od 1660 m. sto mu daje izuzetnu klimu. Na samo jedan stepen juzno od Ekvatora covek bi ocekivao vrlo velike vrucine, ali to ovde nije slucaj. Klima je jedna od najprijatnijih na planeti. Leti su temperature oko 30-tak stepeni (max. 35, ali je to retko), a u zimskom periodu se to krece 15 do 25 C. Postoje dva kisna perioda (u maju i novembru), a ostatak godine je uglavnom suv i suncan. Naravno da su godisnja doba obrnuta u odnosu na nas, jer je ovde juzno od Ekvatora.

Smestaj: Postoji citav niz vrlo dobrih hotela. Mozete odsesti u njima, i odlucujuci faktor u izboru su samo cena i raspolozive finansije. Ako vozite kola imajte u vidu da se ovde, kao i u Engleskoj, Australiji… vozi levom stranom. Jos uvek pojma nemam ko ima prednost na raskrsnicama, pa obicno cekam da svi prodju dok mi ovi iza … sve po spisku. Guzve u saobracaju su ogromne, a ako ikad budete vozili vodite racuna o najvecoj opasnosti Nairobija! Nisu to ni lavovi, ni nosorozi, ni crne, ni zelene mambe vec jednostavno – Matatu. Tako jednostavna rec, a tako velika opasnost?! Radi se zapravo o malim kombijma koji ludacki voze. Zanimljivo je da njihovi vozaci, koliko sam cuo, koriste neke droge da bi vozili po 20 i kusur sati dnevno. Mozete misliti kakav je haos u njihovim glavama. Ali je to svakako manji haos od onog koji prave na ulicama ovog grada. Btw, ovde postoji izreka: "Everybody hates matatu, but everybody is using it!" Oni predstavljaju glavno prevozno sredstvo, mada postoji jos i Hopa City, koji je luksuzniji mini bus, ali zato i skuplji. Iz tog razloga je uvek nevidjena guzva u matatuu, a ovaj drugi je poluprazan. Srecom, nisam u poziciji da koristim niti jedan, niti drugi.

Hrana: U Nairobiju je hrana izuzetno dobra. Postoji veliki broj raznoraznih restorana svih kuhinja. Cene u istim su pristupacne. Tako rucak u luksuznom restoranu kosta oko 600 nasih dinara. Osim toga veliki broj megamarketa omogucavaju da se kupi sve sto je potrebno za pripremanje hrane kod kuce.Bezdednost: Ovo je Afrika, ona prava i kao takva nudi citav niz prednosti koje drugi kontinenti nemaju, ali isto tako i neka ogranicenja. Za razliku od vecine zemalja crnog kontinenta, Kenija je relativno bezbedna. Treba, medjutim, voditi racuna o tome kuda se krece i ne motati se previse nocu, narocito ne sam i ne bez kola. Sukobi na verskoj osnovi prakticno ne postoje. Terorizma takodje nema u nekom vecem obliku. Dakle, ostaje "samo" opreznost u vezi kradja….

Bolesti: Pre nego sto se uopste uputite u ovaj deo Planete obavezno je da primite vakcinu protiv zute groznice i to desetak dana pred put. Dobicete i medjunarodni sertifikat da ste "pelcovani". Ponesite ga sa sobom jer na nekim granicnim prelazima to zahtevaju. O ostalim vakcinama mozete se raspitati u Institutu za infektivne bolesti u Beogradu (Dr. Subotica br. 5). Cini mi se da vakcina protiv zute groznice kosta oko 2300 dinara. Budite oprezni sa istom, jer se moze desiti da sutradan po bockanju dobijete temperaturu. Ali, to brzo prolazi i sve je OK. Inace se to javlja vrlo retko, ali eto meni se desilo.Malarija! Kenija je malaricna oblast, to morate imati u vidu i prihvatiti rizik. Sreca je sto se Nairobi nalazi na velikoj nadmorskoj visini, pa nema mnogo komaraca, a i oni nisu malaricni. Ovde kazu to su dobri komarci. Ako zelite da idete u pojedine Nacionalne parkove, budite svakako oprezni. Za malariju ne postoji vakcina, ali postoje preventivni lekovi (npr. Larium). Iste mozete nabaviti u Beogradu, ali je diskutabilno da li ih uzimati. Imaju citav niz negativnih nus pojava. Najbolji lek je koristiti Autan ili nesto slicno, mrezice na krevetu, prozorima, dugacke rukave i nogavice… Ipak, ponavljam, u Nairobiju nema tih problema.Aids – Bolest koja predstavlja pravu moru Afrike. Na zalost, Kenija nije izuzetak. Ako kojim slucajem zelite ili imate… hm… da budem fin, intimni kontakt sa osobom suprotnog pola, jeliii… ili mozda istog (ko ce ga znati) kondom je obavezan! Na coveku je da prihvati rizik ili ne, koji je vise nego realan.Kad smo vec kod toga, treba obavezno reci da su ovde devojke vrlo "lake", narocito ako ste belac. Pri ovome ne mislim na klasicne prostitutke, kojih naravno ima, vec na "obicne ribe". Skoro svaka ce poci na prvi vas poziv u apartman ili ce se cak sama nuditi. Na vama je da prihvatite ili ne! Klubovi gde se to najlakse moze odraditi su: Florida 1000, Florida 2000, K1, Pavement, Gipsy i neki drugi za koje jos ne znam. Sto se tice muskih, za njih ne znam i nisam zainteresovan da saznam.Devojke su im inace vrlo lepe, za one koji vole tu vrstu lepote (moj slucaj, npr.). Ipak, kada bih poredio Srbiju i Keniju, po tom pitanju, nase su u vecem procentu zgodnije i lepse, ali zato kada je Kenijka lepa onda je to izmisljeno! Dobro de…, oduzih ja… ponelo me…

Jezik: Kenija je bila Engleska kolonija do nekih 60-tih godina, i na svakom koraku se oseca uticaj British culture. Samim tim svi znaju Engleski i vrlo je jednostavno pricati u prodavnici ili bilo gde drugde.Priroda: Dosli smo do, za mene, najzanimljivije teme. Ona je ovde, hm… tesko je naci prave reci, a ne biti patetican. Jednostavno treba je doziveti. Sve je cudno i prelepo. Od pejzaza, biljaka do divljih zivotinja. Kao sto sam napomenuo Nacionalnih parkova i Conservation Area ima puno. Tu si: Masai mara, Nakuru, Naivasha lake, Amboseli…. Treba otici i videti. Jedan od specificnih parkova je Mt. Kenya. Najvisa planina Kenije (5200 m., 0,15 South, 37,15 East), gde je upravo zbog visine i specificne klime flora i fauna drugacija. Nisam, na zalost, tamo jos bio, ali se nadam da ce me jednog dana i Mt. Kenya videti!

Najdostupniji je Nairobi Nacionalni park, koji se nalazi u neposrednoj blizini grada. Vrlo je lep, ali nema toliko najatraktivnijih zivotinja, tipa: lavovi, gepardi, nosorozi, hipoi. Za takve likove treba ipak otici, pre svega, u Masai Maru. Tamo jos uvek nisam bio i u fazi sam organizacije puta. Najbolji period je od jula do avgusta, kada mnoge televizijske kuce dolaze kako bi snimile veliku migraciju zivotinja, pracenih predatorima.Cene ovakvih akcija su prilicno visoke, za ovdasnje prilike. To je i razumljivo, jer Kenija od toga zivi. Ako hocete da vidite ima i da platite. Ulazak u Nacionalni park je 20 USD, ako imate svoj dzip i bez vodica. Ako pak nemate, onda vas oderu. To je najjeftinije. Neki drugi parkovi su 30, 40… USD.

Srbi u Keniji: Nasih ljudi ovde nema previse, ali ih i ima. Rade u raznim firmama i koliko sam primetio zadovoljni su ovim zivotom. Postoji i grcka pravoslavna crkva gde se nasi ponekad okupljaju. E, kad smo vec kod crkava, zanimljivo je napomenuti da ovde postoji neverovatan broj raznih crkava. Katolicka je najjaca, ali su tu i mnoge sekte. Subotom i nedeljom veliki broj crnaca ide u crkvu, gde pevaju verske pesme i u prilici ste da cujete kako to zvuci. Na svakom koraku se vidi da crkve ulazu mnogo kako bi pridobili ovdasnje stanovnistvo, vecinom siromasno. Ima i dzamija i muslimana, ali su oni u manjini, tako da cete retko videti zabradjene devojke ili zene… ‘falim te Boze!

Na kraju: Mogu dati vrlo tople preporuke da dodjete i vidite zemlju Masaia! Ovo sigurno jedna od nainteresantnjih zemalja na svetu.Pozdrav..

Putopis napisao Kiza