Vizija i misija nisu šala.Naročito kada za to imate ukupno 15 minuta, u ad hoc VRLO multinacionalnom timu koji, i to treba da bude rečeno, vidite prvi put u životu.

KO sam ja, ko si ti. Po čemu smo različiti i jedinstveni, šta nam je zajedničko, odakle dolazimo, koji su nam LOM ciljevi…e, cool.E …a sad sve to NACRTAJTE. Nema reči, nema brojeva.

Kao što rekoh – 15 minuta za upoznavanje, sporazumevanje, crtanje i kačenje prospekta na zid.Aha, da, i odaberite ime za svoj tim I ne zaboravite – war-cry!!Naravno, ako može (a može jer mora) napravite svoj VOTING STICK. Odmah, sve u 15 minuta. Nema veez što je Generalna skupština tek poslednjeg dana…O bože, moj je ličio na neku raspojasanu morsku zvezdu Posle je Joseph napravio lepši, sa šarenim balonima, a moj sam zabola u saksiju sa veštačkim svećem u sobi.Odmah pored kreveta, da ga gledam pred spavanje, taj smotuljak od papira i koječega što …treba da liči na zvezdu jer smo se zvali JCI STARSHINE .Zbog tog voting stick-a sam dobila nadimak JELLY.Jer je bio sav raspad :))11. po redu Evropska Akademija za liderstvo namenjena je predsednicima lokalnih komora i kandidatima za te pozicije. Ovo je mejdžor event na internacionalnom nivou a za lokalne komore. Održava se u Geteborgu, i ove godine su head-treneri bili Katja von Belle i Dave Synaeve iz Belgije.

Četvorodnevnom intentzivnom menadžment kursu (people management) prisustvovali su Svetski predsednik Junior Chamber International Scott Greneee, direktor JCI za Evropu Zsolt Feher i evropski predsednik Graham Hanlon. Pored učenja (po principu: learn by doing) i usavršavanja u veštinama, znaju i attitude-u (zato, jer mi verujemo da se svaki čovek može razviti i da u pravom okruženju uz podršku i podsticaj može da ostavi izuzetan trag i da izvanredne rezultate), imali smo prilike za ključnu stvar novog milenijuma (ah, kako to gordo zvuči…:) iliti NETWORKING. Biznis naravno, mada nam to nije bio primarni cilj.MEET – LEARN – GROW je moto EA.Onima koji su preduzetnici, vlasnici porodičnog biznisa ili na visokim pozicijama u hijerarhiji, rečju, koji su decision-makeri, ova vrsta upoznavanja savšreno legne.Meni, kao novinaru (hajde sad ljudima objasni da to NIJE nezavisan finasijski status jer zavisiš, ipak, od poslodavca!) ostalo je, šta drugo, nego da kako i koliko mogu, menjam i menjuckam ono što ljudi misle o Srbiji.

Na primer:1. nema ovde talibana BRE!2. nema ni rata, to je za nas u Bgd i Vojvodini više bilo ko VB uveče – uključiš TV kad ono…rat jbt.3. o, da, govorimo engleski odlično, i oOoOoo… ne – nisam iz Švajcarske i ne radim u finansijama (komedija kako ja izgledam ljudima)4. Srbija, mala lekcija, se nalazi između Mađarske i Albanije, a sa desne strane na karti okružena je članicama EU.eh….i da znate, to čuveno udruživanje (ili networking, kako se to danas kaže na već uobičajenoj mešavini srpskog i engleskog jezika među onima koji rade u internacionalnim timovima i organizacijama) je – oduvek bilo u modi. I to, priznaćete, i nije neka vest.Ali, kada se dešava na najvišem nivou i kada targetira one koji tek dolaze, takozvanu X generaciju, kada ih okuplja oko ciljeva koji su uspostavljeni za celu planetu (Ujedinjene Nacije: Millenium Development Goals) sa namerom da se što više, što bolje i što kvalitetnije deluje baš na lokalnom nivou, u okviru onda je to ravno otkrivanju celog jednog novog sveta.U Srbiji, sasvim blizu vas.O čemu je reč?Komora mladih (Junior Chamber International) koja u Srbiji postoji pet godina i funkcioniše u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Nišu, udruženje je profesionalaca od 25 do 40 godina, preduzetnika i lidera i deo je internacionalne mreže JCI organizacija u 110 zemalja diljem sveta. U Evropi postoji 52 godine, a USA od druge dekade 20. veka….Preko 200.000 aktivnih članova: Kofi Anan, Bil Gejts, princ Albert od Monaka…Ko želi da nas upozna i dopada mu se ideja da jednu subotu, 8. septembar, provede u društvu nas i naših prijatelja i partnera, neka dođe u Privrednu komoru Srbije u Resavskoj 13-15. Dešava se glavni godišnji događaj – JCI Nacionalna konferencija.I neka za više info. baci pogled na poziv na mom blogu www.cyberpoetica.blogspot.coma ima i na Infostudu.Slike sa GA (General Assembly, desno Graham Hanlon, levo Zsolt Feher)

Više o Junior Chamber International www.jci-beograd.org.yuwww.jci.cc/serbiawww.jci.cc

Putopis napisao Miss Cybernaut