Poslovno putovanje u Podgoricu, po ko zna koji put, i uvjek pozitivno iznenadjena. Iako lokalni gradjani skreću pažnju na negativnosti, uglavnom mi se dopalo mi se ono što vidim.

U ovom postu nešto o najnovijim gradjevinskim poduhvatima u Podgorici.Zgrada Maxim…. rijetko kada vidim dobro riješen ugao. To i jeste teško, ali ne vidim zašto je u ovom slučaju arhitekta odlučio da pokaže svoje znanje kako izgleda presjek dva valjka. No možda izvedeno i ne liči projektu… često je tako. Krila objekta izgledaju sasvim ok, čisto i jednostavno. Nadam se samo da stanari neće zatvarati terase.

Zgrada T-Com i Hypo-Adria Banke. Meni se lično ne svidja, no proporcionalna je i ne izgleda ružno. Ne barem dok je još nova i čista. Pomalo ne kontam ove brisoleje na vrhu objekta, koji sigurno ne štite dovoljno od paklenog Sunca, te su tu čisto estetski. Prizemlje lijepo sredjeno, dopada mi se fazon sa rozim kockama koje vise po T-Com standardu. Preko puta – poslovnica Telenor_ProMonte, i veliki poster preko cijele zgrade. Da zaposleni u T-Comu svakog dana gledaju svoju konkurenciju.

Zgrada Vektre sagradjena je još prije nekoliko godina, sva ćoškasta i opasna i zato mi se ne svidja. No zelenilo i popločanje su jako fino uradili. Inače je većina prostora "preko Morače" ozelenjena jako bogato i lijepo.

Moj favorit, stambena zgrada blizu Vektre. Koliko sam čula, radili su je ljudi sa Arh. fakulteta u Podgorici. Čisto, jasno, pristojno. Roletne lijepo uklopljene, mislilo se i o funkcionalnosti. Predvidjeno mjesto za klime, svaka čast. Samo na ćoškovima još uvjek grade neke kule sa kupolama, nešto mi ne izlazi na dobro.

Zgrada Čelebić… spolja ok, ali … skoro nisam vidjela funkcionalno gluplju zgradu. Sa ulice ne možete da vidite gdje se ulazi, nego morate da prodjete kroz cik-cak portun, i onda dodjete do grandioznog ulaza. Kartice, liftovi…. A u kancelarijama instalacioni stup po sred prostorije.

Jedan novi objekat u blizini, ne znam mu namjenu. Jednostavno i bez nekih pretenzija, ali jako efektno i čisto. Ne znam kakvo je unutra, nadam se da je i funkcionalno. Crveni "kostur" – interesantno. Samo … zašto toliko "staklene" arhitekture u tako vrelom gradu, u kom šiba i poprilično jak vjetar ?

I za kraj, veliki poduhvat – izmiještanje toka Ribnice. Jeste da je to jedva recica koja presuši svakog ljeta, i mjesto za smetlište… ali nadam se da će se ovako aktivirati, naročito što terasu velikog hotela okreću ka njoj.

Putopis napisao Magrit