Po meni, reč moć je veoma diskutabilna reč.Moć kao pridev od glagola moći/ ja mogu, ti možeš…/Nije moć imati atomsku bombu ili najviše stanovništva na svetu, a gladovati.

Nije moć ni biti jak fizički i širiti strah.Nije moć voziti tatin džip ili oterati nekog…nije moć biti diktator niti samo nositi poznato prezime.

Zapravo, ja sam mišljenja da moć ima i boju i miris i ukus, ima brzinu i ležernost i udobnost. I da se najbolje ogleda u auto-industriji.Pre svega, grad koji svojim prizorom odaje veliku moć, domaćin je jednom od najpopularnijih sajmova na svetu-sajmu automobila u Frankfurtu.

Od Beograda do Frankfurta oko 1500km, kolima oko 14ak sati u zavisnosti od pauze. U Nemačkoj vozite znatno brže nego u Austriji ili Sloveniji jer i ne smete ispod 130 km/h, a ako vam auto dobro ide , u tri , četiri i više traka može jako lepo da se vozi. I da se brzo stigne.Uz neizbežne bavarske perece, pivo/ čiji nisam ljubitelj, ali je neizbežno bar u Nemačkoj i Českoj/, parking 8 eura, ulaz na sajam 15 eura opustite se i osetite moć o kojoj vam pišem!

Moć jednog dogadjaja fenomenalne organizovanosti, discipline/ obavezan detaljan pregled pri ulasku/ i raskoša ogleda se zapravo u opuštenosti posetilaca! Radosni, vedri , opušteni, nasmejani, kulturni istrpljivi/ ne može se prići bas tako lako prostoru Ferraria!/.

Zaista je impozantna zgrada uprave sajma, veličina hala, prostor oko sajma i organizacija parkinga/parkirate kola a busom -besplatnim organizovanim samo za posetioce sajma stižete do ulaza,/ .Dala sam prilog fotografije koje koliko toliko mogu da vam docaraju atmosferu u kojoj sam se nalazila.

Utisak moći ostavlja i audi i lamborghini i maserati i ogroman beli fića preko puta ferrarijevog standa jer slavi 50 godišnjicu, i CELA hala BMW-a / koja osim vozila unutra ima i bioskop deo za prezentacije…/, moćan je i sjajan subaru i nova mazda 6. Moćna je i nova SKODA, ali najmoćniji i svakako ostavlja bez reći jedan jedinstven brz crveni mlecno beli ili zuti, taj crni konjić na pločici: FERRARI!

Kao magnet koji privlači, tako vas fascinira svaki primerak ovog italijanskog automobila. Samo najavljeni i odabrani mogu ući na štand, gde pri ulasku dobijete identifikacionu narukvicu. A tamo vas cekaju nasmejani i opušteni italijani iz Monce, opet radosni što rade posao koji vole: zamislite prodaju ferrari vozila! Na štandu/ mada je glupo nazvati prostor Ferrarija štandom?/ vas posluže lavazza kafom , kroasanima, kanapeima…ponude vam da udjete u odabrane malobrojne jako skupe automobile. Ljubazno vam odgovaraju na sva pitanja gledajući vas u oci i trudeći se da vam ugode.Ukoliko želite da kupite jedinstvene primerke accessoria / minijaturni automobili, privesci, naočare, kravate, majice, kišobrani, olovke…/možete sa cele leve strane štanda od oko 1500m2.

Tu se zaista oseća ona prava moć…/ Ili nemoć mog polovnog 20 godina starog automobila kada se pokvari na Gazeli!/

Ali, moja parola je jednom se živi i da život čine trenuci. Tako da sam sebi a evo i vama pružila / nadam se!/ trenutak sreće i radosti da zajedno podelimo utisak ovog dogadjaja.I dala vam moć da maštate…Preporuka za spavanje hotel HN,nadomak aerodroma na 10ak minuta do sajma, u lancu prelepih jednostavnih hotel uredjenih po feng šuju, za dobro raspolozenje.Vozite polako i pazite na radar!

Putopis napisao mala plava