Moja priča će imati retro prizvuk, jer se desila 1991. g. Prošla je godina dana od završetka fakulteta, došlo je leto i pala je odluka da se letuje u Palmi na Majorki.

Podsetiću vas, bila je to ona godina kad ste sebi mogli priuštiti takvo letovanje i da vam još ostane para kad se vratite kući do sledeće plate. I, nažalost, bio je to trenutak početka raspada Jugoslavije. Početak je jula, Slovenija se otcepljuje, JNA šalje tenkove mladih vojnika sa naoružanjem bez municije u tu republiku, a mi se spremamo za more. Za svaki slučaj zovemo agenciju, kažu, sve je u redu, ide se.

Zaobilazimo hrvatsku teritoriju, letimo malo duže. Prvi koraci pri izlasku iz aviona obeleženi su sevanjem blica. Tako to rade u svetu – vid borbe protiv terorizma (da postoji dokument o svakom ko je sleteo na teritoriju), ali i turizam, jer na izlasku iz zemlje ćete svoju fotografiju moći da kupite na aerodromu. Potom je usledio blagi šok – niko nas ne čeka, jer su veze sa Beogradom već tri dana u prekidu i mislilo se da se ne dolazimo. Taj dan smo proveli u obezbeđivanju smeštaja. Umesto u romantičnoj K’an Pastilji, završismo u najekskluzivnijem Arenalu, stecištu svetskih bogataša. Lepa Brena je tamo bila redovan gost i čak smo imali sreću da se upoznamo sa čovekom koji je svirao četiri godine u njenom orkestru i u svom flamenko baru imao njene i slike Beograda. Dva puta nas je častio pićem: kad smo prvi put ušli u bar i kasnije, pošto smo se sprijateljili, prilikom njegovog rodjendana. Ovo je manje-više okvir u kome je proteklo upoznavanje sa jednim od najlepših letovališta na svetu. Pozivam vas na kratko putovanje po Majorki.Prvi pravi susret sa Majorkom se dešava na njenim plažama. Ona ima jednu od najpoznatijih peskovitih plaža na svetu, Plaju de Majorka, dužine oko 15 km. Tada se još uvek moglo normalno izlagati suncu i prostranstvo čistog belog peska i njegova mekota odozdo, te topli sunčevi zraci odozgo, zaista, mogu da utiču da na trenutak pomislite da ste u raju. Jedini problem koji su imale neke naše saputnice bio je toples. Tamo je on normalan i, zapravo, budete upadljivi ako nosite kostim. Većina nas se lako skinula, no osećanje neprijatnosti se protezalo. Prvo vam svaki čas prilaze momci koji reklamiraju klubove i večernje programe i koji, naravno, imaju za cilj da popričaju sa vama. Iako je njima vaša nagota potpuno nevidljiva, vi ste je itekako svesni. Ako se, dakle, usredsredite, na ono što vam se dešava, vrlo brzo ćete početi da upoznajete ljude i za kratko vreme ćete otkriti koje bi moglo biti vaše idealno mesto za noćni provod. I, taman ste zaboravili na svoj toples, kad, poželite da se okupate. Sa tog stanovišta čeka vas nova noćna mora – 200 m hoda do normalne dubine. No i to prolazi za 2-3 dana (ja sam odnekud automatski zaboravila da sam u toplesu, te, uopšte, nisam imala te probleme) i potom sledi istinsko uživanje. Mediteran je toplo, meko i čisto more i u njemu se dugo ostaje. Proradi vam mašta i zabavljate se na hiljadu načina.

Priroda je odnekud prema Majorki bila darežljiva na sve načine. Kao da je sve stvoreno u slavu života i uživanja. Ostrvo se sastoji od glavnog i nekoliko manjih gradova i nekoliko letovališta s obe strane grada: Arenal, K’an Pastilja, Magaluf, Palma Nova. Palma nije veliki grad, ali je potpuno uklopljena u sliku jednog od najšarmantnijih ostrva na svetu. Njen zaštitni znak je gotska katedrala. Grad ima svoj istorijski identitet i to se lako utvrđuje obilaskom zamka Belver i citadele Almudaine. Katedrala, koju je Hajme I počeo da gradi u 13. veku (završena 1601.) u čast device Marije, jer je preživeo buru i osvojio ostrvo, nije samo najimpozantnija građevina u novoj prestonici turizma, već i mesto koje pleni lepotom i osvežava mirom. Dominira glavnim šetalištem, koje se tada, kada smo mi bili tamo, spremalo za koncert Žana-Mišela Žara.Palma je istovremeno i moderna i prijatna. Vožnja kočijama je normalan vid prevoza, a ulice, bilo da su avenije, bilo da sliče sokačićima, poseduju duh koji vas prigrli nenametljivom dragošću i širinom. Šoping je itekako preporučljiv. Za normalne novce možete kupiti veoma kvalitetne stvari. Teško je oteti se utisku da je čitav grad sebi dao u zadatak da ugodi svakom ko u njemu bivstvuje. Palma je tek šezdesetih godina prošlog veka počela da se probija u turističkom svetu. Njeno napredovanje je teklo planski i organizovano, te je tako 1986. g. sagrađena marina Puerto Portals, jedna od najopremljenijih na Mediteranu. Tamo se, svakako, mogu videti neke od najluksuznijih jahti i osetiti čari elitizma. Ostaje kao zaniljivost da toliki miris novca ne narušava harmoniju ovog grada koja se oseća na svakom koraku. Ja sam u Palmi provela jedan dan. Pomislila sam tada da je to mesto gde bih volela da živim. Danas, posle toliko godina, posle toliko viđenih putopisa i nešto malo viđenog sveta, još uvek osećam isto. Kad sam uvela kablovsku televiziju, kanal Travel je bio moja droga. I svaki put kad sam pomislila da gledam mesto gde bih najradije živela, uvek je bila Palma de Majorka. Sada je, naravno, prepoznajem, i, treba li reći, još uvek mislim isto.

Boravak na Majorki možete provoditi u sopstvenoj režiji, proputovati ostrvo iznajmljenim autom i to će vam, svakako, pružiti neponovljiv doživljaj. Međutim, ono što vam ponudi agencija uopšte nije za zanemiarivanje, jer se radi o prihvatanju onoga što vam nude Španci. Jednodnevni izlet pokriva putovanje s jednog na drugi kraj ostrva i obilazak Manakora, gradića poznatog po fabrici bisera mahorika (danas, doduše, već i po Rafaelu Nadalu). Biseri se obrađuju ručno, crne su ili bele boje, razlišitih su formata i pristupačnih cena i veoma su poznati u svetu. Poslastica tog izleta je obilazak Zmajeve pećine. "Putniče, ako i kad prođeš nebrojene puteve sveta, tek treba ponovo da otkrivaš sebe kroz lepotu i mir, dođi na Maljorku, gde ćeš sresti Boga u tom miru i lepotu čije je ime Zmajeva pećina", rekao je Rafael Ferer. I može mu se verovati na reč. Edvard Alfred Martel je bio doktor prava koji se bavio istraživanjem pećina i on je, 1890. g. otvorio Zmajevu pećinu za javnost, a jezero koje se u njoj nalazi dobilo je ime po njemu, Martelovo jezero. To je najveće podzemno jezero na svetu. Nakon obilaska pećine, turisti prisustvuju koncertu klasične muzike na jezeru (sviraju vam četiri gudača, dve violine, viola i violončelo), a potom sledi polučasovna vožnja čamcima. Sledeći kuriozitet pećine je svetlo. Radio ga je Karlos Bigas, koji je iza sebe imao već velike projekte, između ostalih i iluminaciju fontana u Barseloni. Posle 15 meseci rada, inžinjer Bigas je shvatio da je stvorio remek-delo i nije naplatio nijednu jedinu pezetu. A ono što pećina sama po sebi treba da predstavlja, dakle, prirodne formacije neobičnih oblika, naći ćete u potpuno neverovatnoj autentičnosti. Tu su, recimo, Monah i kaktus, Buntovničke formacije, Snežni vrh, Pagoda, Dijanina kupatila, Začarani grad, Anđeoska soba, Čelični stubovi, Drvo ljubavi, Istočnjački trem, Jakovljevo stepenište, Venecijanski ugao. Ovu pećinu dnevno obilazi oko šest hiljada turista.Magaluf ima delfine i jednu od najvećih diskoteka u Evropi, a Arenal Vodeni grad. Ko voli, uživaće.

Noćni život je ovde raznolik. Postoji mnoštvo klubova i diskoteka sa sopstvenim programom. Ima i nešto malo flamenko barova sa originalnim flamenkom. U samom gradu Palmi, najpoznatiji su barovi Abako i Abakanto, dizajnirani u antičkom stilu u kojima se svakodnevno menjaju cvetni i voćni aranžmani i koji se smatraju vrhuncem estetskog uživanja. Ipak, najzanimljiviji su provodi na hacijendama. Ukoliko imate sreće i upoznate se sa nekim ko vas može odvesti na takvu vrstu provoda, pamtićete to kao neki od najboljih provoda u životu. Ukoliko ne, ne brinite, postoji organizovan obilazak jedne hacijende i taj izlazak će vam trajno ostati u sećanju. Odlazak na Son Amar počinje polučasovnom vožnjom u kojoj uživate u zalasku sunca. Dobrodošlicu će vam poželeti prelepi beli konj, a potom sledi susret sa salom u kojoj će boravak zaseniti i veće dodele Oskara. Pićete raznolika španska vina i nećete se napiti. Tročasovni program je u prvom delu internacionalnog karaktera, u drugom preovlađuju španski ples i balet. Sve je dovedeno do savršenstva. Da ne verujete da tako nešto postoji. Veće se završava posmatranjem plesa fontana u ritmovima raznih muzičkih žanrova uz malu pomoć osvetljenja i slobodnim plesom. Ja sam ovaj izlet smatrala skupim i teška srca sam dala pare za njega. Po završetku te večeri sam rekla da ne postoji novac kojim se može naplatiti to iskustvo.Moj boravak na Majorki obeležilo je jedno novo osećanje. Prvi put sam bila prožeta čudesnim spokojem koji dolazi od prostora u kome se boravi. I to me je pratilo sve vreme. Pomislila sam tada da to liči na osećaj koji ljudi opisuju kada dođu u mesto u kome su živeli u prošlom životu. Nekoliko godina kasnije, baveći se astrološkim zanimacijama otkrila sam da sam u prethodnom životu živela u Španiji.

Putopis napisao Ljilja