Kada dodjete na jedno mesto prvi put pokušavate sto više da "upijete" slike i trenutke, kako bi se vremenom sve to sleglo i kako bi ste dobili potpunu sliku o mestu.

Kategorije su pre svega vreme, ljudi, mesto, plaza, more, toplina mora…

Ono sto je specificno na Lefkadi je boja mora.Sa istocne strane koja "gleda na kopno" more je tamno zelene boje, providno i čisto, toplo i pitomo.

Sa te strane su mesta Nidri, Nikiana, Lignia i Poros. Jednim delom Lefkas. Plaže su šljunkovite, u borovoj šumici ili oplemenjene žalosnim vrbama, maslinama i cvećem. Jedna od najlepših je Desimi plaža. Sa dve taverne, kampom, par kućica ali divnom plažom sitnog šljunka i neverovatno toplim morem. Hteli ne hteli gledate na jedrilice, brodiće i jahte…znaju oni šta je dobro…Prelepa mesta poput Sivote i Porosa nude mogućnost degustacije najboljih salata grčke i tzaziki/naravno ko voli/ musake, pasticia, "punjene cipele tj.plavi patlidzan punjen mlevenim mesom i fetom pa zapečen/, raznih vrsta riba i naravno vina.

Sa zapadne strane more ide od bledo tirkiz , jače i intenzivne tirkiz da bi dobilo ka dubini onu grčki plavu boju koja osvaja!Sa zapadne strane, koja "gleda"ka Italiji, ali se ne vidi naravno, nalaze se najlepše plaze. Može vas u prvi mah iznenaditi temperatura mora, koja je znatno niža u odnosu na istočnu stranu.

Mada i zavisi od vetrova i kakav je dan i koje je doba dana.Po meni plaža koja me je odmah osvojila i koju bih vam svakako preporucila je Kalamizi. Jeste teže stići/ mi smo rent a car pandom osvajali serpentine …ali smo uspeli…kad nešto želiš…/Dakle, beli šljunak, more nemirno a toplo, sunce mazi..i na kraju "sunce se ljubi sa morem".Po neki beli suncobran i drvena ležaljka/2 ležaljke i suncobran 5 Eur, ali napomena UVEK ali UVEK se cenkajte ako želite/Zatim , sa te zapadne strane su i plaže: najplaža Porto Katsiki, Egremmi,moj favorit Katisma, zatim Agios Nikitas i Milos.

Mogućnost da, osim Lefkade obidjete a samim tim probate kefalonijsku pitu, fino pitko belo vino na Itaki i osetite bas, bas draz one prave autenticne Grčke sa kockastim stolnjacima /a preko papir sa kartom ostrva na kojem ste/ ,tihom muzikom u pozadini i familijarnim usluzivanjem/ cerka ce vas pitati sta pijete, mama ce vam doneti hleb , escajg i salvete, brat ce doneti vino i case, tata ce doneti salate, drugi brat eventualno jelo…i tako sve sa osmehom sve u fazonu lako cemo !/ Dakle, mogućnost da sve to vidite nude vam mnogobrojne agencije obilaskom brodićem ili brodom . Moj izbor je Makedonia palace jer je lep i nov brod za oko 300 ljudi, stabilan jer su talasi sa zapadne strane veliki, a mogu da budu i ogromni!Talasi su lepi kada ih gledate sa kopna , na plaži, ali veliki talasi na nestabilnom brodu mogu da vam pokvare izlet, da vam bude loše i na kraju krajeva , ti manji brodići ne obilaze toliko plaža kao ovi veći.

Ovaj Makedonija palace je kretao u 09.30 iz Nidrija, da bi obišao južni deo ostrva i zaustavio se na Porto Kaziki plaži.Usput smo videli svetionik najjužnijeg dela ostrva Lefkade gde se po legendi ubila Sapfo/grčka pesnikinja/ zbog neuzvraćene ljubavi..samo se špekuliše da li je neuzvraćena ljubav prema muškarcu ili ženi?!/Zatim smo se spustili do Kefalonije/ sada, u trenutku kada 50 % Grčke gori a ja pišem o nj9oj sve mi kreću suze…/, severnog dela. Kefalonija je veoma šumovita, malo je divljija od Lefkade, ali mi se mnogo dopada. Možda će baš sledeća destinacija biti Kefalonija.Sa južne strane/ koju sam obišla prošle godine boraveći na Zakintosu/ nalazi se čuvena Milos plaža iz filma Mandolina Kapetana Korelija.Što se tiče obilaska Scorpionsa, ostrva koje pripada familiji Onazis, tako reći samo Atini Onazis kao jedinoj naslednici, nema šta mnogo da se kaže.Lepo je, šumovito onoliko koliko vidite sa broda, deluje pusto, prazno, jer i jeste tako.Mada kažu da ima još posluge na ostrvu kao da su svi Onazisi živi!Ono što je na ovom obilasku ostavilo najveći utisak na mene je Itaka.Osrtvo čuvenog Odiseja, kao da i dan danas odiše atmosferom stare Grčke. Ko voli autentičnost, parvu slatku, pomalo siromašnu ali nasmejanu i toplu Grčku, dopašće mu se Itaka.Brod se vraća na mesto polaska oko 19.00 a vi puni utisaka.

Ma, takva su skoro sva ostrva Jonskog mora. Imaju duha..Ne kažem daostala nemaju..ali ova su mi najsveža u memoriji.Osim, mnogobrojnih plaža, tipičnog duha Grčke , prilično pristojnih cena, zelenila i prirodnog hlada, lepote ostrva Lefkade čini vino. Svratite na putu od Sivote ka Vasiliki u vinariju Lefkaziki, zapravo se zove Muzej vina i ulja. Tu će vam omogućiti besplatan obilazak vinarije, slikanje a i degustaciju pet vrsti vina koja se prave na ovom ostrvu. Cene vina u ovoj vinariji niže su za 1-2 eura u odnosu na radnje po gradu Lefkas ili Nidri. Jedino ne znam da li se mogu kupiti i u samoposluzi. Inače, kad smo već kod cena, skoro svi suveniri su jeftiniji po manjim mestima. Grad Lefkas mi se učinio najskuplji. Cene u tavernama su vrlo pristupačne. Glavno jelo je od 4-8 eura, salate od 3-5 eura, bezakoholna pića 1-3 eura.Tako da za oko 10 eura možete lepo ručati ili večerati. Moja vam je preporuka nemojte ići u taverne gde su stranci, i tamo gde vas mame da udjete, već u one taverne gde se hrane Grci, gde nema nikoga ispred jer cela porodica radi/ kao što sam već napisala./Za kraj, a već bi bilo vreme da završim, napisala bih vam Onazisovu poruku koja se nalazi na njegovoj skluptiri na rivi gradića Nidri/napravljena je tako, kao da on šeta sa vama po rivi/: ČOVEK MORA SAM DA STVARA SVOJU SUDBINU…I ja dodajem, putujte ljudi kad god možete, to je vaše i samo vaše bogatstvo koje vam niko nikada neće oduzeti!

Putopis napisao mala plava