Ako tražite poeziju u Njujorku, može da se desi da je pronađete na najneobičnijim mestima, u kutkovima u kojima poezija na Starom kontinentu nekako ne obitava – u auli Grand Central stanice na primer.

Ili, u oglasima za instant-internet, pa čak u u metro novinama koje pišu o nekretninama koje možete, jel ‘ da, kupiti – kad ste već tu, u Njujorku.Dočekaće vas besplatni primerci, kao što je bio slučaj sa našom turističkom British Airways ekspedicijom koja je proboravila na East Side-u nekoliko dana, ranom zorom – ispred vrata apartmana. Nazdravlje!Hoćete da imate okean u zadnjem dvorištu? Nema problema, okrenite svog brokera za nekretnine, već koliko danas i kupite mesto u svom Oceanfront Hometown-u. Ili u Bronksu – waterfront living you CAN afford.

Želite li suvenir iz metroa? Nema problema, možete kupiti providni kišobran sa mapom Njujorškog Subway-a, i to na nekoliko mesta u gradu gde su pri podzemnoj železnici otvoreni stop-and-shop, obični, prostonarodni, Njujorški tranzitni muzeji. A može i onlajn, ako ste zaboravili ili propustili!A grad….ah.

Njujork je čuven po prizorima iz filmova, i najčudnije od svega je što je ne samo "sve isto ko na filmu" već što vas nekako tihano i potmulo spopadne osećanje neke neprilične normalnosti i – svakodnevice.Što se mene tiče, pamtiću ga po skoro POTPUNOM IZOSTANKU one očekivane fascinacije gradom.Osim onog jednog divnog momenta kada smo se u purpurno predvečerje približavali Menhetnu hotelskim šatlom, i kada smo videli iz daljine solitere uvijene u boju koja ostane na ekranu kada se završi program na TV, dakle osim tog jednog uzdaha – AH NJUJORK, nadalje je sve bilo (uzmite šećera i vode jer je ovo istina) – kao kod kuće.Samo malo bolje. I skuplje. Lepše, luksuznije.O, da, finansijska svetska metropola je vaistinu veličanstvena.Tako dobro uhodana, sa majstorijama marketinga na svakom koraku (čak i na bankinama ili ogradi od mosta, planski, kapiram čak i po nalogu urbanističkog zavoda – toliko sve izgleda uredno i sistemski sprovedeno!), sa milion nacija (istina, ja sam ih srela malo manje nego na Hitrou za 10 minuta, ali dobro, volim sve vrste globalizacije podjednako 😉 i milion i jednim sendvičem sa jajima i šunkom koji vire iza svakog ćoška, sa svim tim pristupačnim cenama vrlo brendirane odeće i obuće koja kod nas košta đavo i po, Njujork je grad u kome se stvarno-najstvarnije osećate kao kod kuće.Ako ste u Njujorku nipošto ne smete propustiti – šoping. Na East Side, u svim tržnim centrima, mogu se naći sasvim trendi stvarčice za leto po cenama nižim nego kod Čajniza na Novom Beogradu. Na primer, patike za 2.000 dinara, pantalone za 600 dinara, papuče u H&M za svega 12 dolara (800 dinara)….da ne nabrajam – nema potrebe tražiti jeftinije.

Takođe, ne savetujem da prečesto propuštate apsolutne hitove iz jutarnjih vesti CNN-a: histeričnu ženu kojoj je "upropašten odmor" na koji je krenula jer je negde usput ćoknula neku zabludelu ćurku (e pa to vam je Amerika, otkud ćurka na autoputu?!), ili udarnu vest o tome kako se pojavio doslovce "pipač žena na Menhetnu" te mnoge časne i čestite stanovnice Njujorka te noći nisu baš dobro spavale (nažalost, ja kao – beba), i ostale ludosti koje uzbuđuju ovu mnogoljudnu naciju pre odlaska na posao – novi sistemi za obuku pilota na JFK aerodromu, popusti za očeve na njihov praznik…Ako ste fokusirani na ljude i marketing, možda se i vama desi, kao potpisniku ovih redova, da se iz USA vratite – malo drugačiji, promenjeni. Tja…Budući da je naša medijska ekipa (Politika, B92, Novosti) uživala sve blagodati promotivnog leta i provoda u Njujorku na račun kompanije British Airways klasom Club World, ovaj put, pristojnosti radi, neću pominjati Kir Roajal, šampanj-koktel koji vas dočeka na ulasku u avion, niti fantastičan album "Life in cartoon" (MIKA) koji savršeno leži dok ste u hemisferi iznad Atlantika, samo ovo: nipošto, ali nipošto nemojte da se ponašate kao japanski turisti i da samo slikate i snimate – ma, uživajte!

I… nemojte se čuditi što je tamno lice Njujorka tako dobro inkorporirano u svakodnevicu – posle trećeg pijanca koji spava na trotoaru grleći parking-sat ili kakav drugi rekvizit, naviknućete se na sjaj i bedu u jednom kadru. I možda (konačno) postati imuni na ovdašnje prosjake.A poezija…Poezija je svuda. Mirisi vozova i daljina koje tutnje ispod Lexington Avenije, Gotham city škole kreativnog pisanja čiji leci stoje odmah pored kikirikija umotanog u med, izložbe fotografija njujorških beskućnika i njihovih priča o opstanku, a sve to u vrenju i izmešanosti žutih taksija, krofni, badvajzera i kartona koji se s prvim mrakom iseli iz radnji i zaposedne trotoare čekajući neki NYC JKP koji će ga odneti, čine i samu poeziju – suvišnom.more info available – www.cyberpoetica.blogspot.com

Putopis napisao Miss Cybernaut