Posle 3 duge i naporne godine bez letovanja, ove godine sam najzad skupio dovoljno novca za jedno pristojno ali ne luksuzno letovanje. Najpovoljnija ponuda koju sam nasao preko agencija bila je za Limenariju na Tasosu, i prvo sto cu reci je da je vredelo i cekanja i novca.

..

Isao sam sa predstavom o malom, mirnom ostrvu, preko puta Kavale, sa lepim plazama i malim gradovima, idealnim za odmor kakav sam zeleo. Autobusom smo putovali do Keramotia (malo seoce pored Kavale), negde oko 12-ak sati (najvise zbog toga sto su nas na makedonsko-srpskoj granici drzali oko 3h). Iz Keramotija smo trajektom stigli do Limenasa, grada na severu ostrva. Voznja trajektom je prvo odusevljenje koje sam doziveo… Lepa muzika i desetine galebova koje lete uporedo sa trajektom…Limenaria je drugi grad po velicini na ostrvu, ima jako lepo setaliste, mali kafici sa prijatnom atmosferom (narocito uvece) se nalaze duz cele gradske plaze. Gradska plaza nije velika, i nema mnogo guzve, sa leve strane grada je pescana, a sa desne sljunkovita. Na pescanoj strani postoje samo dva kafica u kojima mozete naruciti pice i celog dana koristiti lezaljke i suncobran. Cene nisu previsoke (sok, kafa i pivo su izmedju 2 i 3 eura). Ono sto je zanimljivo u vezi gradske plaze je to sto kada preplivate tridesetak metara od obale, nailazite na deo gde je plitko, voda prozirna, a dno pescano. To vam toplo preporucujem. Na manje od 1km nalazi se predivna pescana plaza Metalia, jedna od najlepsih koje sam video na ostrvu. Na nju se stize pesice, preko brda, koje nije veliko. Sam put do Metalie je jako zanimljiv jer cete usput nailaziti na spomenike grckim bogovima. Plaza je predivna, i nikada nema guzve.

Sa suprotne strane grada, na oko 4km, nalazi se plaza Tripiti, koja je po meni najlepsa plaza. Cela je pescana, nalazi se u malom zalivu, prilicno je i duga i siroka, nema guzve, a voda je predivna! Jedan mali savet u vezi Tripiti plaze je da ne koristite suncobrane od pruca, jer iako prividno stvaraju hlad, ustvari propustaju sunceve zrake… Verujte mi na rec, bio sam crven kao rak… Na Tripiti mozete doci taksijem (cena je 5 eura u jednom pravcu), ali vam toplo preporucujem rent-a-car ili skuter. Kola mozete iznajmiti na 3 dana za 70 eura, a motor za 10-13 eura dnevno.

Ukoliko se odlucite da posetite Tasos, NIKAKO nemojte propustiti priliku da obidjete celo ostrvo, jer postoje mesta koje ne smete propustiti. Na prvom mestu je Paradise Beach… Plaza se nalazi na oko 30km od Limenarije, i ona je bukvalno raj na zemlji… Pesak je sitan kao brasno, a voda predivno cista… Jako je velika, i na njoj uvek ima dosta turista. Ukoliko budete imali srecu da naidjete na dan kada ima talasa, dozivljaj je nezaboravan.Sledeca po redu je najveca plaza, Golden Beach, ona je desetak kilometara od Paradise-a. Duga je po mojoj proceni minimum 2km, uvek je velika guzva, pesak je jako sitan, ali Golden Beach na mene nije ostavio neki poseban utisak, pogotovo posle Paradise Beach-a…

Najlepsi prizor na koji cete naici je spustanje na plazu Aliki… Plaza se nalazi u malom zalivu u obliku potkovice, svuda oko nje se nalazi borova suma i stene, prizor zaista oduzima dah… Pored plaze je i arheolosko nalaziste, a zatim i jos jedna manja plaza nalik plazi Aliki. Sama plaza Aliki nije preterano lepa, sljunkovita je, ali ima par restorana u kojima mozete rucati ili popiti kafu i uzivati u prizoru… Na putu izmedju Limenarije i plaze Aliki nalazi se manastir Svetog Arhangela Mihajla, koji nikako ne smete propustiti. Nalazi se na brdu sa koga se pruza neverovatan pogled.Pored Limenarije je Potos, grad sa prelepom, dugom pescanom plazom. U Potosu je uvek velika guzva, i cene su nesto vise nego u LimenarijiOno sto krasi ostrvo su desetine malih, predivnih plaza na koje cete naici duz puta oko ostrva, na kojima mozete boraviti bukvalno sami… U unutrasnjosti ostrva postoji dosta malih grckih sela, sa svega par kucica, koje pruzaju lep uzitak za oko.

Iako je Limenarija malo mesto za odmor, mozete se i dobro provesti. U samom gradu postoje dva kafica-diskoteke, u kojima je uvece jako zivo (preporucujem bar Istos). Pored grada se nalazi velika diskoteka Bolero, i ukoliko zelite provod do ranih jutarnjih casova, preporucujem da idete tamo.Tasos je definitivno ostrvo koje moram ponovo posetiti… Nadam se vec sledeceg leta…

Putopis napisao begbie