Kada vam neko kaze Afrika, verovatno odmah pomislite na crne, gladne, prljave ljude sa ispupčenim stomacima, decu koju napadaju muve, glad, beda, nemaština.

Osetiti Afriku zaistinski, lično, to je već druga priča. To vam kaze plava devojka, koja je izričito , posle Turske, bila protiv odmora u muslimanskim zemaljama, jer su me tamo gledali kao svetsko čudo, pipali, maltretirali.Ali, želja beše jača od straha i tako reših da krenem put Egipta.Avion je preletao jedan veliki žuti kontinent, gde su se samo uz Nil mogle nazreti zelene površine.Sve ostalo pustinja…Aerodrom u Hurgadi je avantura za sebe. Jedinstven aerodrom u svetu od šatora, koji zapravo podsećaju na džinovsko beduinsko selo! A onda, onaj afrički vetar, koji asocira na opuštanje, čaj, plažu, ljubav,muziku, istoriju.Kaže legenda, ko se ljubi pored Crvenog mora , širi ljubav oko sebe…probajte…Grad kao grad Hurgada, ništa naročito ali more! Ljudi moje, najtoplije more na svetu /konstantna temperatura 28 c u toku cele godine/ jer je najpliće i usko, zbog korala i bogatog podvodnog sveta zabranjeno je velikim brodovima da tuda plove , pa je čisto, čisto, ČISTO!Obavezno ronite i videćete , zaronićete u svoje snove!Plivajte, istražujte, osluškujte more, drugačije je, jer vetar drugačije duva!

Ukoliko budete imali prilike, idite na krstarenje, samo možete više videti.I biti, puno, puno bogatiji!A onda, uveće, priuštite sebi nezaboravnu egipatsku masažu, uz zvuke predivne muzike, uz eterična ulja koja leče dušu i telo, uz svetlost sveća koje se prelamaju preko mirišljavih nergila i šarenih jastuka…Kada svane, uz obilan i raznovrstan doručak, uputite se u Kairo/čisto da se puno ne opustite/.A Kairo je tek priča za sebe: 17 miliona stanovnika! Preko godine bude i 24 miliona jer dolaze iz celog Egipta u Kairo na studije, na rad, zbog trgovine i slično.Kairo je spoj bede i sjaja, spoj novog i starog, spoj one kulture i one kulture i opet one kulture..jer će vas fascinirati koliko su ti stari egipćani bili zapravo veoma napredni i inteligentni.I više ih nema!?Afrika ili vam se dopadne ili ne!Ili prihvatite cenkanje i uzivate u kupovini, pijete sa trgovcima čaj i sa Koptima/pravoslavni egipćani/ pričate o jednom bogu, pušite aromatičan duvan iz nargili/i obavezno se cenkajte ako mislite da pazarite/, ili vam se sve gadi, i jedva čekate da se vratite u svoju "lepu "čistu" "bogatu" zemlju.Ja sam se poonovo vratila u Afriku, samo 2 meseca posle , i opet ću…možda se sretnemo na nekoj pijaci…pazite na plavusu…Habibi

Putopis napisao mala plava