Za sve one koji imaju mogućnosti da putuju i van sezone/leta, preporučila bih da posete Keln, i to tokom februara, kada se održava tradicionalni kelnski festival.

Period kada cela Nemačka poludi, ide na godišnji odmor samo da bi par dana provela u duhu festivala (a oni koji žive u Kelnu beže što dalje jer "dosta im je svega"). Toče se litre i litre piva, provode se meseci u osmišljavanju idejnog rešenja za kostim;

tokom tri dana koliko traje karneval može se videti pravi karakter Nemaca, koji radnim danima vešto skrivaju pod maskom poslovnosti.Takođe, nikako ne treba propustiti odlazak u Kelnsku katedralu i penjanje na vrh (ispustila sam dušu pentrajući se, ali pogled je fantastičan), prelazak preko mosta na Rajni, odlazak u Lindt muzej čokolade i večeru u nekoj od mnogobrojnih pivnica.Što se tiče shopinga (a to zanima verovatno svaku damu), više je nego povoljno, po cenama po kojima se kod nas prodaje "fuš" kod njih se nalazi veoma kvalitetna roba, i večito su neka sniženja (prim. Nike patike koje su kod nas u februaru ove godine koštale 110E, ja sam u isto vreme tamo platila 50E). Naravno mogu se naći i jači brendovi, ali u takve tržne centre tamo retko ko zalazi. I, mnogo je povoljnije kartu rezervisati putem neta, dobijete je na aerodromu uz pasoš i lozinku pri čekiranju, nego putovati preko jata…Dalje, u Kelnu se "bore" sa velikim brojem turskih doseljenika, što im jako smeta, ali imaju odličan odnos (bar po mom iskustvu) prema Srbima (u toku boravka tamo upoznala sam dosta naših ljudi). Što se tiče izlazaka, ponuda barova i diskoteka je velika, ulaz je uglavnom 5E, ono što me je iznenadilo je da su cene piće slične kao u Beogradu (npr. djus votka 2E, Smirnoff ice 2,5E). Jedino što me je iznerviralo je to što tokom svog sedmodnevnog boravka tamo nisam našla ni jedan jedini supermarket, gde bih mogla da kupim neku voćku. U tzv. "Kiosk" radnjama prodaju se dnevne potrepštine, a za neku veću kupovinu odlaze u Hipermarkete. Takođe, oni koje zanimaju istorijske činjenice, ne bi trebalo da propuste odlazak do Bona(vozom se brzo stiže) i obilazak nemačkoj istorijskog muzeja; u kome možete videti sve, od igle do lokomotive, vezano za nemačku istoriju (bukvalno – izložen je čak i prvi bebi puder). Kelnski aerodrom nije preterano velik, tako da bih onima koji suvenire kupuju u poslednji čas preporučila da to obave ranije…Rezime: prijatan grad, u koji ću se svakako vratiti kako bih videla i ostvarila ono što nisam uspela za kratkih sedam dana.

Putopis napisao Milencicaaa